Rode kool met pruimensaus en cashewnoten

door | 2 apr 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, toogoodtogo, vegetarisch

Ik liep al ruim een week tegen een rode kool aan te hikken, die in een Too Good To Go box zat. Ik hou écht van kool: groene kool, witte kool, spitskool, bloemkool, Chinese kool, zuurkool! Heerlijk allemaal! Maar róde kool? Mwah… Het is wel makkelijk om een potje rode kool met appeltjes open te trekken bij bijvoorbeeld stoofvlees, ofzo. Maar zelf maken? Hmpf.
Manlief verheugde zich al helemaal op zelfgemaakte rode kool met appeltjes. Maar als ik nou érgens geen zin in had, dan was ’t wel rode kool met appeltjes… En dus stelde ik het uit en stelde ik het uit…
Terwijl ik op zoek was naar een ander recept kwam ik opeens dit recept met pruimensaus en cashewnoten tegen in een wok-kookboekje, dat ik laatst kocht (Kookgids Wok – Siân Davies). Nou, dat leek me nou wél leuk.
Voor de Chinese pruimensaus hoefde ik niet eens naar de toko; ik kon het gewoon in de supermarkt vinden!
Ik vond het een groot succes! Lekker knapperig, friszuur en de combi met de cashewnoten is hartstikke lekker. Maar manlief was nogal teleurgesteld, dat ik ‘m de rode kool met appeltjes door de neus geboord had.
Dus bij deze beloof ik plechtig dat ik binnenkort óók nog een keer “gewone” rode kool zal maken. Nou ja, “gewoon”…? Ik kijk wel even of Jamie of Nigella een leuk recept hebben, ofzo. Maar in ieder geval mét aardappelen en zelfgemaakte appelmoes…

Ingrediënten
1/2 rode kool
3 rode uien
1 stronk paksoi
4 eetlepels Chinese pruimensaus
1 schaaltje gezouten cashewnoten
zonnebloemolie
peper en zout
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Pel de uien en snij ze ui in partjes. Verwijder het buitenste stugge blad van de rode kool, snij de harde kern er uit en snij de kool in reepjes. Snij de onderkant van de paksoi weg en snij de paksoi in repen, tot en met het blad. Doe de paksoi daarna in een vergiet en spoel goed af onder de kraan.


Verhit een scheut olie in een braadpan. Roerbak de ui een paar minuten en voeg de rode kool toe als de ui bruin begint te worden. Bak weer een paar minuten en voeg dan de paksoi toe.

Doe de pruimensaus bij de groenten in de pan, strooi er wat zout en peper over, voeg een half kopje water toe en roer goed door. Laat een kwartiertje stoven.
Verhit intussen in een koekenpan wat olie en bak daarin de cashewnoten. Je kunt ze ook droog roosteren, maar zelf vind ik ’t mét wat olie wel zo lekker…


Schep wat rijst op en daarover de rode kool. Strooi er wat cashewnoten over en serveer direct.
Eet smakelijk!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *