Döner

door | 29 mei 2020 | avondeten, brood, burger, hoofdgerecht, recept, rund, salade, saus, Turks, varken, vlees

Manlief stuurde me een link naar een Youtube filmpje via de app: “Yes, You Can Make Doner Kebab At Home“. “Verzoekje!” stond erbij. Nou, tuurlijk, hon. In het filmpje maakt de Turkse foodblogster Refika döner van gehakt. Die döner maken is eigenlijk heel makkelijk: het gehakt-mengsel is zo klaar, en die dunne plakjes zijn ook zo gaar. Maar vergis je niet: er zit een flinke wachttijd bij. Je moet echt drie dagen van te voren beginnen met dit recept. Na het kruiden van het gehakt laat je het eerst een dag in de koelkast liggen, zodat de smaken lekker in kunnen trekken. Daarna gaat het gehakt minstens twee dagen in de vriezer, zodat het door-en-door bevriest. En dán pas kun je de döner eten. Vlak voor gebruik haal je het vlees uit de vriezer en snijdt er dunne plakjes vanaf met een scherp mes. Als je niet al het vlees gebruikt, leg het dan zo snel mogelijk weer terug in de vriezer. Ik heb Refika’s recept voor “German-Turkish” döner helemaal gevolgd: de hele shebang aan rauwkost erbij, sausjes gemaakt. Wilde manlief eigenlijk gewoon een broodje met veel vlees. Met hooguit een symbolisch blaadje sla… Hij had alleen het begin van het filmpje gekeken.
Maar goed. Ik heb nóg zo’n döner-worst in de vriezer liggen. Dus als hij weer eens klaagt over het vegetarische eten, dan kan ik er altijd een portie döner bij bakken voor ‘m.

Ingrediënten voor de döner
500 gram gehakt (rund of half-om-half)
2 eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels melk (30 ml)
2 uien
1/2 bosje tijm
1/2 eetlepel zout
1 theelepel zwarte peper
1/2 eetlepel paprikapoeder (pikant)
boter (om in te bakken)

Ingrediënten voor de rode saus
4 eetlepels yoghurt
1 eetlepel liquid smokey paprika spice blend
1 theelepel azijn
1 theelepel gember puree
1/2 theelepel zout

Ingrediënten voor de witte saus
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
1 teen knoflook (of 1/2 solo-bol knoflook)
1/2 komkommer
een paar takjes dille
1 theelepel zout

Ingrediënten voor de tomaten-komkommer salade
1/2 komkommer
1 groene paprika
2 tomaten
een paar takjes peterselie
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olijfolie

Ingrediënten rode kool salade
1/4 rode kool
1 eetlepel azijn
zout

Andere ingrediënten
4 kleine Turks broodjes of 1 grote (liefst vers, maar als je die niet kunt vinden, dan zijn afbakbroodjes natuurlijk ook goed)
2 wortels
2 rode uien
ijsbergsla
(en als je een vegetarier in huis hebt: vegetarische shoarma reepjes oid)

Bereiding
Snij de uien fijn. Maal de stukjes rauwe ui door een zeef en vang het vocht op.

Kneed het sap van de uien, de yoghurt, melk, zout, paprikapoeder, zwarte peper en de blaadjes van de tijm door het gehakt.

Leg het vlees op bakpapier en maak er een rol van (dan gaat heel makkelijk door het bakpapier bij de zijkanten op te tillen en beurtelings omhoog te trekken, waardoor het vlees heen en weer rolt). Pak de rol vlees in in het bakpapier en draai het aan de uiteinden dicht. Leg het vlees 1 dag in de koelkast, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Leg het vlees daarna minstens 2 dagen in de vriezer.

Bak (indien nodig) de turkse broodjes af.

Tijd om de sauzen te maken. Voor de witte (knoflook) saus, doe je de yoghurt en mayo in een kom. Pers er een teen knoflook boven uit. Schil de (halve) komkommer, snij in kleine blokjes en roer die door de yoghurt en mayo. Knip de dille erboven fijn en roer het zout er doorheen. De saus is het lekkerst als je ‘m even laat staan, zodat de smaken goed kunnen vermengen.

Voor de rode saus: doe de yoghurt samen met de liquid smokey paprika, azijn, gember puree en zout in een kom en roer goed door.

Snij de rode kool in dunnen reepjes. Hussel de rode kool in een mengkom met de azijn en het zout. Laat even intrekken.

Schil de komkommer met een dunschiller. Snij de (halve) komkommer in kleine stukjes. Was de paprika, snij door midden en verwijder de zaadlijsten. Snij in kleine blokjes. Was de tomaten en snij ze in kleine blokjes. Doe de komkommer, groene paprika en tomaat in en kom en knip de peterselie erboven fijn. Roer goed door met de citroensap en de olijfolie.

Rasp de wortel. Pel de rode uien en snij die in dunne ringen.

Haal, als de sauzen en de salades klaar zijn, het vlees uit de vriezer en snij met scherp mes reepjes vlees af.

Snij per keer zoveel reepjes af als dat er in je koekenpan passen (je wilt ze bevroren in de pan leggen, namelijk) en snij steeds vanuit een andere hoek.

Verhit een klontje boter in een koekenpan. Leg de reepjes in de pan en bak ze op half hoog vuur aan beide kanten mooi bruin. Draai ze per stuk om (dus niet alles door elkaar roeren).

Snij de (afgebakken) turkse broodjes open. Besmeer de bovenste helft met rode saus en de onderste met witte saus. Verdeel de gebakken Döner over het broodje.

Leg op het vlees een handje tomaten-kommer-rauwkost, daarop wat geraspte wortel en daarop wat rode kool salade. Schep er nog een schepje rode en witte saus op.

Klap het broodje dicht en smullen maar!
Dit broodje kún je bijna niet eten zonder te knoeien, dus hou servetten of een keukenrol bij de hand. En een vork om al het lekkers dat tussen je broodje uit valt op te prikken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Gyros (van kip én vegetarische)

Grieks gekruide schnitzelreepjes

Falafel

Broodje hamburger

Pulled-jackfruit kerriesalade

Zelfgemaakte hamburgers

Freddie Mercury’s kip-kerriesalade

Burger met spek en appel

Cashewnotenburger

Pulled turkey rendang

Burger met gegrilde groenten, parmezaanse kaas en dragon mayonnaise

Kip met uien en Sumak (Al-Mesakhan)

 

 

1 Reactie

  1. Elleny

    Ik kreeg een vraag van een bezoeker over het snijden van het bevroren gehakt. Omdat daar misschien meer bezoekers mee worstelen, zet ik mijn antwoord hieronder ook even neer:
    Ik heb zelf eerst aan de onderkant van de rol bevroren vlees een reep(je) weggesneden, zodat de rol wat beter zou blijven liggen. Ik heb daarvoor mijn scherpste koksmes gebruikt. Daarbij heb ik met mijn andere hand wat kracht gezet op het uiteinde van het mes. Daarna de rol op die “platte” kant neergelegd en met datzelfde loei-scherpe mes repen van het uiteinde van de rol afgesneden.
    Als je er echt niet door komt, dan zou je het vlees íets kunnen laten ontdooien, dan komt het mes er makkelijker doorheen. Om die reden sneed ik afwisselend van het ene of het andere uiteinde van de rol plakjes af. Tegen de tijd dat je twee porties hebt gebakken en dezelfde kant weer aan de beurt is, dan is die kant inmiddels iets minder stijf bevroren, zodat je ‘m wat makkelijker kunt snijden.
    Alvast eet smakelijk!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *