Eggs Benedict

door | 7 mrt 2021 | brood, kids, lunch, ontbijt, recept, saus, varken, vlees

Zoonlief zei laatst dat het hem wel wat leek om chefkok te worden, van een chique restaurant. Hij vindt het gezellig om samen te koken. Zou ik eigenlijk vaker samen met hem moeten doen. Maar chique koken is niet echt mijn ding. Ik ben meer van de huis-tuin-en-keuken-gerechten. Het leek hem erg leuk om een keer “Eggs Benedict” te maken. Daar had hij het al eens vaker over gehad: Eggs Benedict. Hij had een keer een filmpje gezien van Gordon Ramsay -die vindt hij helemaal geweldig!- die Eggs Benedict maakt. En dat je dan het ei aansnijdt en dat dan het eigeel eruit stroomt. Dat leek ‘m echt heerlijk! Of wij dat ook een keer konden proberen? Nou eh… natúúrlijk. Dus vanmorgen na het uitslapen (met een puber moet je niet ál te vroeg beginnen, natuurlijk) gingen we aan de slag.

Onze eerste poging van de Hollandaise saus eindigde als roerei… Onze metalen kom boven een pannetje kokend water werd duidelijk veel te heet. Mijn glazen kom was eigenlijk te klein. Zelfs bij mijn kleinste pannetje zou het glas het water raken. Maar dat wisten we op te lossen met een rekje op het pannetje. Drie nieuwe eieren gesplitst en nóg een keer proberen. We hebben elkaar afgewisseld met het kloppen met de garde, want we kregen er allebei een zere arm van. Maar onze tweede poging is gelukt: het werd een mooi sausje!
Het pocheren van de eieren was de tweede uitdaging. Nóg een keer het filmpje van Gordon Ramsay bekeken. En nóg een keer. “Wacht even, hoor, kiept ‘ie dat ei nou midden in de draaikolk of meer aan de zijkant?” Het duurde even voor we de slag te pakken kregen. In het midden van de draaikolk werkte uiteindelijk het beste. Als het nou écht niet gelukt was, dat pocheren op de échte manier, dan hadden we nog een plan-B: je kunt het ei ook in een buideltje van plastic folie koken, dan ziet het er ook ongeveer zo uit. Maar dat was dus niet nodig. 
Het bakken van de ham (wij gebruikten zowel prosciutto als coppa-ham) en het roosteren van het brood was natuurlijk een peuleschilletje.
We zijn apetrots dat het ons gelukt is en we hebben ervan gesmuld! Uiteindelijk is er ruim een dozijn eieren doorheen gegaan en mijn keuken was na afloop een ravage, maar ik vind het ontzettend leuk dat we dit samen hebben gedaan. 

Ingrediënten
50 gram boter
4 + 3 eieren
50 ml + 1 theelepel witte wijnazijn
1/4 citroen
olijfolie
6 plakken Prosciutto en/of coppa ham
4 witte boterhammen
olijfolie, zout en peper

Bereiding
Begin met de Hollandaisesaus. Smelt in een klein steelpannetje de boter. Splits 3 eieren. De eiwitten heb je niet nodig voor dit recept (zet die in een afgesloten potje in de koelkast, of doe in een diepvrieszakje in de vriezer voor later gebruik).

Zoek een kom (bij voorkeur van glas) die je boven een pannetje kokend water kunt verwarmen, zónder dat het kommetje het water raakt. Wij hebben een metalen pannenrekje over een steelpan gelegd en daar de glazen kom op gezet. Doe een laagje water in het steelpannetje en breng aan de kook. Doe de eidooiers in de glazen kom. Doe er een theelepel witte wijnazijn bij. Klop het eigeel met een grote ballongarde. Voeg al kloppend eetlepel-voor-eetlepel de gesmolten boter toe. Het eigeel-boter mengsel zal ongeveer zo dik worden als vla. Voeg een flinke snuf zout en wat versgemalen peper toe en knijp er wat citroensap boven uit. Laat de kom boven het warme water staan, zodat de saus warm blijft.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak daarin de plakken prosciutto en coppa aan beide kanten tot ze krokant zijn. Neem de ham uit de pan en leg -los van elkaar- op een groot bord om af te koelen. Snij intussen de korstjes van de boterhammen.
Voeg een scheutje olijfolie toe aan het bakvet van de ham en bak daarin de boterhammen aan beide kanten bruin en krokant. Als de boterhammen getoast zijn, leg ze dan op een bord.

Breng nu een pan met ruim water aan de kook. Het water moet zo hoog staan dat een ei op zijn kant nét niet onder zou liggen. Ik had 1,5 liter water. Voeg er de 50 ml wijnazijn en een flinke snuf zout aan toe. Hou het water tegen de kook aan, maar zorg dat er geen grote bubbels zijn.

Breek een ei in een kopje. Draai met een garde in het water tot er een draaikolk ontstaat. Laat het ei uit het kopje in het water glijden in het midden van de draaikolk. Het eiwit zal direct stollen. Als het gepocheerde ei gaat drijven, dan is ‘ie goed. Schep het ei met een schuimspaan uit het water en leg even op een keukenpapiertje om uit te laten lekken. Verwijder eventueel losse uitsteeksels. Doe hetzelfde met de andere eieren.

Leg op elke getoaste boterham een plakje gebakken ham en leg daar een gepocheerd ei op en schep er een lepel hollandaisesaus over. Strooi er wat zout en peper over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Engels ontbijt op bed

Zachtgekookt ei met gebakken champignons

Broodje gezond

Broodje met zalm en roerei

Stokbroodje scamorza en prosciutto

Burger met asperges, brie en ei

Broodje hamburger

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *