Engels ontbijt op bed

door | 8 apr 2019 | brood, ontbijt, recept, rund, varken, vlees

Gisterochtend bedacht zoonlief dat we papa een ontbijt-op-bed gingen geven. Hij ging eerst even aan papa vragen of hij dat ook een goed idee vond en wat hij zou lusten. “Lekker laten slapen” komt nog niet in zijn woordenboek voor…
Ja hoor, papa wilde heel graag een Engels ontbijt. Ik vond dat wel slim van Edwin, want daar zouden we toch wel eventjes mee bezig zijn, en dat is natuurlijk allemaal extra uitslaaptijd.
Samen gingen Free en ik naar de buurtsuper voor worstjes, spek, eieren en “rooie bonen” (witte bonen in tomatensaus). Champignons en tomaten had ik nog wel in huis. Net als witbrood om toast mee te maken. En boter. Blijkbaar heeft het klontje boter bij de toast dat we kregen bij ons Engelse ontbijt toen Free en ik in de herfstvakantie in Londen waren heel veel indruk gemaakt…
Ik kan goed merken dat zoonlief naar Masterchef en zulk soort programma’s kijkt op Youtube. Ik schep eten gewoon op, en leg er af en toe nog een blaadje koriander op, en that’s it. Maar Free legde de worstjes, spekjes en gebakken tomaatjes en champignonnetjes met een absolute precisie op het bord. En de compositie werd nog drie keer veranderd voor het bord uiteindelijk mooi genoeg was om naar boven te sturen.

Papa heeft er van gesmuld, boven op bed. En de kinderen en ik ook. Wij gewoon beneden aan de eettafel. Dat scheelt weer kruimels in bed.

Het voelt een beetje gek om hier “de bereiding” van een Engels ontbijt te geven, dat lijkt me nogal vanzelfsprekend, namelijk. Het is alleen een kwestie van bakken en opwarmen. Maar de volgorde van wat in welke pan is misschien nog wel handig, want dat scheelt weer afwas, dus hier gaat ‘ie…

Ingrediënten
8 chipolataworstjes (rund)
1 pakje pannenkoekenspek
1 pot witte bonen in tomatensaus
4 eieren
3 tomaten
1/2 bakje champignons
4 sneetjes witbrood
boter
olie
zout&peper

Bereiding
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de chipolataworstjes. Bak de worstjes rondom bruin en zet daarna het vuur laag en leg een deksel op de pan (tegen het spetteren). Bak de spek in een droge koekenpan, met een paar tegelijk. Verhit een scheut olie in een koekenpan (of pannenkoekenpan) en bak daarin de eieren. Wij kozen voor spiegeleieren, maar je kunt natuurlijk ook roerei maken. Als de eieren klaar zijn, leg ze dan op een bord. Maak de champignons schoon en bak die in de pan waarin je net de eieren hebt gebakken. De champignons zullen het vet dat nog in de pan zit grotendeels opnemen.
Doe de witte bonen in tomatensaus in een pannetje en warm die op een laag pitje op.
Als alle plakjes spek gebakken zijn, bak dan in diezelfde pan de tomaat aan. Je hoeft geen extra vet toe te voegen als je koekenpan een anti-aanbaklaag heeft. Snij de tomaten in partjes en verwijder het harde stukjes. Bak de partjes aan beide kanten in de koekenpan. Draai ze voorzichtig om.
Snij de boterhammen schuin door en toast die in de pan waar je de eieren en de champignons in hebt gebakken, zonder extra vet toe te voegen.

Leg een een paar plakjes spek, een paar worstjes, een schepje champignons, een paar gebakken stukjes tomaat, een schep witte bonen in tomatensaus, een gebakken ei en twee stukjes toast op een bord. Leg een stukje boter op de toast. Serveer met een glas verse jus d’orange. Zet het bord op een dienblad en breng het naar boven. Maak papa wakker en wens hem “Eet smakelijk!”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *