Joppiesaus

door | 15 mrt 2021 | bijgerecht, Hollands, kids, recept, saus, snel, tussendoortje, vegetarisch

Voor onze spelletjesavond, afgelopen weekend, maakte ik deze Joppiesaus, als dip voor bij de chipjes. Het spel (maand 2 van Pandemic Legacy) was uiteindelijk zó spannend dat we tijdens het spelen helemaal geen tijd hadden om te snacken. Maar na afloop, nadat we weer de wereld gered hadden, hebben we er heerlijk van gesmikkeld. Op internet zijn diverse recepten voor Joppie saus te vinden. Ze varieren allemaal een beetje, maar het basisidee is toch wel mayo met ketchup of currysaus, met kerrie en een fijngesneden uitje. Het verbaasde me dat in al die recepten (in ieder geval de recepten die ik las) de gesnipperde ui er rauw door gaat. Volgens mij is rauwe ui veel te scherp voor Joppiesaus. Volgens mij moet dat uitje eerst lekker even gefruit worden. Dus dat heb ik geprobeerd en ik vond ‘m bijzonder goed geslaagd. En zal ik eens wat zeggen: de dag erna is ‘ie zo mogelijk nóg lekkerder!

Ingrediënten
10 eetlepels mayo
2 eetlepels ketchup
1 flinke sjalot (of 2 kleintjes)
1 eetlepel kerrie
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel cayenne peper
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
2-3 theelepels fijne kristalsuiker
olie

Bereiding
Pel en snipper de sjalot. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit daarin op laag vuur de gesnipperde ui aan. Bak de ui, onder regelmatig roeren, tot de ui zacht en glazig is. Voeg dan de kerriepoeder, paprikapoeder, cayenne peper, uienpoeder en gemalen zwarte peper toe. Roer goed door de uitjes heen en bak ongeveer een minuutje mee. Neem dan de pan van het vuur.

Doe de mayonnaise en ketchup in een mengkom en roer de gebakken uitjes met de kruiden en een paar theelepels suiker erdoor.

Je kunt de Joppiesaus meteen al serveren, maar hij wordt nóg lekkerder als je ‘m een tijdje in de koelkast bewaart.

Lekker met naturel chips, om te dippen. Of bij je frietjes, of een frikandel. Of een likje op je boterham met kaas. Kan allemaal.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

De gelaarsde kat kruidenkip

Nacho’s met roomkaas-chili dip

Guacamole

Freddie Mercury’s kip-kerrie-salade

Nacho’s

Borrelplank

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *