Mosterdsoep met kaas en pastinaak

door | 14 jan 2023 | Hollands, kaas, lunch, recept, snel, soep, vegetarisch, voorgerecht

Weten jullie waar het wel weer eens tijd voor is? Voor een soepje op mijn blog! Dat is alweer een tijd geleden. Niet dat het zo lang geleden is dat ik soep heb gemaakt, maar het is vaak een gewone groentesoep. Of erwtensoep, of een andere waarvan het recept al op mijn blog staat.
Maar gisteren heb ik weer eens een nieuwe gemaakt: deze heerlijke mosterdsoep. Ik was al een tijdje van plan om mosterdsoep te maken, maar er kwam elke keer niet van. Maar sinds afgelopen week is vrijdag mijn parttime-dag, in plaats van woensdag, en dus had ik gisteren eindelijk tijd om mijn soepje te maken.
Eigenlijk is het een beetje gek dat ik deze soep lust, want ik hou eigenlijk niet echt van mosterd. Ik gebruik het wel eens om bijvoorbeeld gehakt een beetje mee op smaak te maken of een dressing te maken, of zo, maar bij kaas of een kroket vind ik het echt hartstikke vies. Veel te scherp. Maar als het ergens door zit, en niet te sterk is, dan vind ik het wel lekker. Deze mosterdsoep gebruikt een gepureerde pastinaaksoep als basis en dat geeft een lekker zacht zoet smaakje. En de smeerkaas maakt de soep heerlijk romig. Ik had het dus ook “pastinaaksoep met kaas en mosterd” kunnen noemen. Of “kaassoep met mosterd en pastinaak”. Maar omdat de mosterd het meest uitgesproken is heb ik ’t toch maar mosterdsoep genoemd.

Ingrediënten
1 pond pastinaak
2 uien
3 kuipjes smeerkaas (3 x 100 gram)
1 eetlepel mosterd
100 gram geraspte kaas
1,5 liter groentenbouillon (van bouillonpoeder of bouillontabletten)
olie

Bereiding
Pel en snipper de uien. Schil de pastinaken en snij ze in blokjes.
Verhit een scheutje olie in een soeppan met een dikke bodem en fruit daarin de helft van de gesnipperde ui aan. Voeg, als de ui glazig is geworden, de pastinaakblokjes toe. Roerbak even mee en giet er dan 1,5 liter groentebouillon bij. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan in 15-20 minuten goed gaar koken.
Verhit in een koekenpan een paar eetlepels olie en fruit daarin de andere helft van de ui aan. Verdeel de gebakken ui in hoopjes in de koekenpan en leg op elk hoopje een handje geraspte kaas. Draai de hoopjes met een spatel om als de kaas gesmolten is, om de andere kant ook te bakken. Schep de kaas-uienkoekjes uit de pan op een vel bakpapier en laat iets afkoelen.

Als de pastinaak in de bouillon helemaal zacht is, neem dan de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Zet de pan terug op middelhoog vuur en voeg de smeerkaas en de mosterd toe. Blijf roeren met een garde tot de smeerkaas is gesmolten en de mosterd helemaal is opgelost. Proef even en breng indien nodig verder op smaak bouillonpoeder of meer mosterd.
Serveer de soep met een kaas-uien-koekje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Broccolisoep met smeerkaas

Bloemkool-kaassoep

Papri-kaas-soep

Preisoep met pastinaak en kerrie

Pastinaak-tomatensoep

Pastinaaksoep van Jamie

Wortel-pastinaaksoep met gember en sinaasappel(sap)

Pompoensoep met een Thais tintje

Knolselderijsoep van Emilie

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *