Crème Brûlée

door | 27 dec 2022 | avondeten, Frans, nagerecht, oven, recept, zoet

Hebben jullie fijne Kerstdagen gehad, lieve lezers? Wij wel. Al ben ik na twee dagen de hort op wel een beetje moe, eerlijk gezegd. Maar ik heb nu lekker vakantie en er staat de komende paar dagen -behalve Top 2000- helemaal niks op de agenda. Heerlijk! Lekker even rustig aan. Heb ik mooi tijd om lekker te kokkerellen en mijn blog een beetje bij te werken.
Dit toetje heb ik gisteren gemaakt voor een Kerstdiner bij vrienden. Ik was eerst van plan om ijs te maken, maar in verband met te weinig vriezer ruimte ben ik geswitched naar crème brûlée. Dat stond al een tijdje op het kookverlanglijstje van zoonlief en mij. Uiteindelijk heb ik het grotendeels alleen gemaakt omdat hij zijn bed niet uit te branden was. Zelfs niet om crème brûlée te maken. Tja, puber hè?
Ik had in mijn hoofd dat het een ontzettend moeilijk recept zou zijn en ik hikte er wel een beetje tegenaan. Maar eigenlijk viel het hartstikke mee: melk koken met smaakmakers, eieren splitsen en karamel maken. Maar karamel, dat kan ik wel, die maak ik ook soms voor een walnoot-karameltaart. En dat is niet echt moeilijk, je moet alleen geduld hebben en er vooral bij blijven. Daarna in de oven vond ik ook wel een beetje spannend. Of ik het niet te kort of te lang zou doen, dat de crème te vloeibaar of juist korrelig zou worden. Maar hij was perfect! Al zeg ik het zelf.
Ik kwam trouwens verschillende recepten tegen op internet. Bij sommige recepten moest de suiker door de eierdooiers en dat door slagroom, bij andere ging de suiker door de slagroom en werd dat na verwarmen door de eierdooiers geklopt. In het recept dat ik gevolgd heb, uit de Bijbel van de Franse keuken van Alain Caron, maak je eerst karamel-saus en roer je dat door het ei-melk mengsel. In veel recepten moet de crème een paar uur opstijven in de koelkast en in dit recept laat je de crème gewoon afkoelen op kamer temperatuur.
Ik heb een flinke hoeveelheid gemaakt, 3x het standaard recept, want we waren met zijn achten en mijn ovenschaaltjes waren relatief groot (200 ml). Dus nu heb ik 18 eiwitten in de koelkast staan… Misschien ga ik deze vakantie nog eiwit schuimpjes maken. Of macarons. Of een pavlova. Of allemaal. Maar als je nou dit recept maakt en je hebt eigenlijk geen tijd om op korte termijn iets met die eiwitten te doen, dan kun je het eiwit ook prima in porties invriezen.
Ik ben zeker van plan om dit vaker te maken, want het was echt onwijs lekker: fluweelzachte crème en dan dat heerlijke knapperige korstje van gekaramelliseerde suiker erop. Zalig!
Dus eh, als je nog een toetje zoekt voor Kerst volgend jaar, of voor Oud&Nieuw of Pasen of Valentijnsdag of gewoon een feestelijk etentje met vrienden of familie: ik zou deze doen!

Ingrediënten voor 10-12 porties
(zie helemaal onderaan voor de ingrediënten voor 4 personen)
18 eieren (alleen de dooiers)
750 ml slagroom
750 ml melk
300 gram fijne kristalsuiker
4 steranijs
2 vanillestokjes
4-5 eetlepels rietsuiker
grof zeezout

Bereiding
Doe de melk in een pan met een dikke bodem. Snij de vanillepeulen doormidden en schraap het merg er uit. Doe het vanillemerg en de open gesneden stokjes bij de melk in de pan, samen met de steranijs. Breng aan de kook en laat dan op een laag pitje ongeveer 10 minuten doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat de melk wat afkoelen. Giet de melk door een zeef.
Splits intussen de eieren boven een kommetje. Doe de eierdooier in een kom en het eiwit (als er geen eigeel bij is gekomen) in een andere (vetvrije) kom. Voor dit recept heb je alleen de eierdooiers nodig.

Doe het fijne kristalsuiker in een steelpan met dikke bodem en doe er (ongeveer) 4 eetlepels water bij. Zwenk rond en laat op middelhoog vuur de suiker oplossen. Het mengsel zal gaan borrelen, het water verdampen en de suiker gaat karameliseren. Wel even een waarschuwing: karamel is gloeiend heet en kan nare brandwonden veroorzaken, pas op! Als de karamel een mooie, roestbruine kleur heeft, giet dan al roerend met een garde de slagroom erbij. Blijf roeren tot je een glad mengsel hebt. Neem dan de pan van het vuur.

Klop de eierdooiers los en giet al kloppend de melk erbij. Giet het ei-melk mengsel terug in de pan en giet daarna al kloppend de karamelsaus er bij.

Verwarm de oven voor op 130 graden. Verdeel het mengsel over de ovenvaste schaaltjes (ramekins). Ik had tien schaaltjes met zo’n 200 ml per schaaltje.
Zet de schaaltjes op een diepe bakplaat (of in een braadslee) en schuif deze in de oven. Giet zoveel heet water op de bakplaat (of in de braadslee) tot de potjes ongeveer tot halverwege de vulling onder staan.

Laat ongeveer 40 minuten garen in de oven. Als je de schaaltjes uit de oven haalt moet het wel gestold zijn, maar mag wel nog een beetje wiebelen. (Pas op: probeer niet die hele bakplaat met kokend heet water en schaaltjes uit de oven te tillen. Pak de schaaltjes met een ovenwant gewoon één voor één uit de oven) Laat de creme afkoelen op kamer temperatuur.

Schep voor het serveren ongeveer een halve eetlepel rietsuiker in elk potje. Schud het potje wat heen en weer om de suiker evenredig te verdelen. Gebruik een creme brulee-brander (bij ons ook wel “de vlammenwerper” genoemd) om de suiker te karameliseren tot een knapperig laagje. Maal wat zout in je hand en strooi een snufje zout over de karamel.

Eet smakelijk

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Perziken uit de oven

Mini pavlova’s met citroenkwark en blauwe bessen

Gegratineerde peren met bitterkoekjes

Trifle met lemon curd

Advocaat-tiramisu

Bramentaart met kaneelijs en warme bramencompote

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Pistache-meringuetaart met frambozen

Vegan chocolade mousse

Tataaaaa Tapioca!

Dé Semi-Freddo (met hazelnoot en karamel)

Stoofpeertoetje

Walnoten-karameltaart

 

* Ingrediënten voor 4 personen
6 eieren (alleen de dooiers)
250 ml slagroom
250 ml melk
100 gram fijne kristalsuiker
2 steranijs
1 vanillestokjes
2 eetlepels rietsuiker
grof zeezout

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *