Perziken uit de oven

door | 11 sep 2022 | nagerecht, oven, recept, vegetarisch, zoet

Dit is een heel ander stukje geworden dan ik van plan was. En ook een week later dan ik van plan was, eerlijk gezegd. Maar soms lopen dingen gewoon anders dan je vantevoren had bedacht. Vorig weekend heb ik op zondag Lone naar mijn moeder gebracht, omdat ze een tijdje colleges in Den Haag volgt. Maandagavond videobelde ze me terwijl ik met Free in de sportschool was: oma was gevallen en kon haar arm niet meer bewegen. Lang verhaal kort: mijn moeder heeft een herseninfarct gehad. We zijn nu een week verder en mam maakt het -naar omstandigheden- gelukkig heel goed. Ze is goed helder, kan praten, slikken en lopen. Haar hand kan ze weer een beetje bewegen, maar haar arm weigert nog steeds alle dienst. Morgen gaat ze vanuit het ziekenhuis naar een revalidatiecentrum.
Afgelopen week kwam er dus niet veel van koken. Maar goed dat ik nog deze foto’s en dit recept op de plank had liggen (mijn laptop had staan).
Het receptidee komt uit “Hoe te eten” van Nigella Lawson. Nigella schrijft dat het eigenlijk geen recept mag heten en misschien heeft ze daar wel gelijk in.
Maar dit is zeker de moeite waard om eens te maken. Of misschien wel vaker dan eens. Met een bolletje ijs is het echt een zalig toetje. Ook ideaal als je een etentje hebt. Het is heerlijk, maar niet te veel werk, en terwijl het in de oven staat kun je gewoon gezellig weer aan tafel gaan zitten om met je gasten te kletsen. Ideaal.
Wij hadden geen eters, maar hebben het gewoon lekker zelf opgesmikkeld.
Je kunt het beste -begreep ik van Nigella- de perziken zo in de ovenschaal zetten dat ze niet om kunnen vallen. Vandaar dat ik 5 perziken heb gebruikt, want die vijf helften pasten precies naast elkaar in de ovenschaal. Maar als het nou grotere perziken zijn, of je hebt een grotere of kleinere ovenschaal, pas je het gewoon daarop aan.

Ingrediënten
5 perziken
10 theelepels boter
10 theelepels lichtbruine basterd suiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de perziken doormidden en verwijder de pit. Leg de perzikhelften tegen elkaar in een ovenschaal zo dat ze niet om kunnen vallen. Leg in elk holletje een theelepel boter en een theelepel suiker. Zet de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Lekker met vanille ijs.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mini pavlova’s met citroenkwark en blauwe bessen

Advocaat-cappuccino toetje met café noirs

Gegratineerde peren met bitterkoekjes

Trifle met lemon curd

Pina Colada ijs

Bramentaart met kaneelijs en warme bramencompote

Salade met geitenkaas, hazelnoten en perzik

Leimuidense fruitige gehaktschotel

2 Reacties

 1. Mevrouw Niekje

  Hoi Elleny, allereerst sterkte voor je moeder. Wat moet dat schrikken zijn zeg! Ik hoop dat de revalidatie vlot verloopt want zo’n arm die niet meedoet is natuurlijk heel vervelend.
  Soms is het simpelste eten het lekkerst, dit bewijst dat maar weer eens!

  Antwoord
  • Annemarie

   Hoi Elleny

   Weet jij nog dat oma balder toen ze al echt oud was “rumtopf ” ging maken?
   Was heerlijk..
   Ze begon in de zomer al met vruchten in de pot te doen en dan hadden we met kerst/oud en nieuw een heerlijke “bowl”

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *