Gegratineerde peren met bitterkoekjes

door | 8 sep 2021 | Frans, koek, nagerecht, oven, recept, snel, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Halve peren op siroop… Er zijn twee blikken peren met ons mee verhuisd. Ik heb geen idee wanneer en vooral waaróm ik die ooit gekocht heb. Peren in blik, wat kun je daar nou mee maken? De blikken met ananas en perzik, die had ik voor de verhuizing al opgemaakt. Maar ik wist niet zo goed wat ik nou met die peren aan moest. Maar nu heb ik een nieuw kookboek (er kwamen tijdens het opruimen voor de verhuizing een paar boekenbonnen boven water!) en daar stond zowaar een recept in met peren in blik. Het nieuwe kookboek is “De kunst van het koken” van Julia Child (en Simone Beck en Louisette Bertholle). Dat boek, van bijna 1000 pagina’s, is hét standaardwerk over de Franse keuken. Ik ken Julia Child en haar kookboek eigenlijk vooral van de film Julie & Julia, waarin Julia Child gespeeld wordt door Meryl Streep. In die film kookt foodblogger Julie in één jaar álle recepten uit Mastering the Art of French Cooking van Julia Child (et al). Héérlijke film!
Maar goed. Nu heb ik het boek dus ook! En er staan echt heerlijke recepten in. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om álle recepten te koken. Ik haak al af in het hoofdstuk soep bij de vissoepen. En no way dat ik ooit een krab of een kreeft ga dood maken. Brrrrr!
Wat ook heel leuk is, zijn de Franse namen. Van alle gerechten staat de Franse naam erbij. En met zo’n Franse naam lijkt ’t meteen al heel wat, he? Deze gegratineerde peren heten bijvoorbeeld “Poires au gratin”. Zelf zou ik het -denk ik- een crumble noemen, maar misschien is er een subtiel verschil tussen gegratineerd (met koekkruimels) en een crumble… Of misschien bestond het woord crumble helemaal nog niet, toen Julia haar kookboek schreef? Wie weet? Je kunt dit ook met gewoon verse peren maken, maar wat mij betreft is het een prima bestemming als je een verdwaald blik peren in je voorraadkast vindt!

Ingrediënten
1 groot blik halve peren op siroop (uitlekgewicht 460 gram)
3 eetlepels abrikozenjam
75 gram bitterkoekjes
50 gram boter

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal (ongeveer 20 cm) in met wat van de boter. Verkruimel de bitterkoekjes.

Snij de halve peren doormidden en de kwarten vervolgens in drie parten. Leg de parten dakpansgewijs in de ovenschaal.

Klop de abrikozenjam met 4 eetlepels van de siroop van de peren los en giet dat over de peren.

Bestrooi met de verkruimelde bitterkoekjes en verdeel daar kleine klontjes boter over.

Zet de ovenschaal 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bitterkoekjeskruimels mooi bruin zijn geworden.

Je kunt de gegratineerde peren zowel warm als koud eten.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Braam-peer crumble met mascarpone crème

Blauwe bessen crumble met peer

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Aardbeien-rabarber crumble

Ananas-mango-banaan crumble

Peren-abrikozen crumble

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *