Leimuidense fruitige gehaktschotel

door | 27 jan 2019 | avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, rijst, rund, snel, vlees

Nou, nou, poeh, poeh, hè, hè! De verhuizing van mam zit er op en ik ben weer thuis. Het was een flinke klus, maar het appartement waar ze naar toe is verhuisd is heel mooi, en met alle oude vertrouwde meubels en de meeste spullen weer uitgepakt voelt het zowaar al een beetje als “thuis”. Bij het uitpakken van één van de verhuisdozen kwam ik een ontzettend leuk kookboekje tegen: Koken rondom Kaag en Braassem. Ik mocht ‘m wel een tijdje lenen van mam. Nou graag! Onderweg naar huis (ik was met de trein) heb ik het doorgebladerd en er echt staan onwijs leuke recepten in! Bij elk gerecht staat een foto van iemand uit de omgeving Kaag en Braassem: uit Leimuiden, Woubrugge, Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Rijpwetering, Oud Ade, Kaag, Roelofarendsveen, Hoogmade, Rijnsaterwoude (en misschien nog wel meer plaatsen, maar dat weet ik niet). Échte mensen, dus, écht daar uit de buurt. De Leimuidenaren (her)kén ik ook echt. Ik weet niet of het echt hún recepten zijn, maar het zijn in ieder geval wel hele leuke recepten die wel passen wel bij degenen die zijn afgebeeld. Bijv iets met asperges bij een aspergeboer, visgerecht bij de visboer, iets met kaas bij de kaasboer, etc. 
Vanavond heb ik de “Leimuidense fruitige gehaktschotel” gemaakt — omdat ik zelf uit Leimuiden kom (sterker nog: daar net een week geweest ben) en ik de fietsenmaker op de foto herken van vroeger.
Ik ga zeker meer uit uit dit boekje maken. Ik ben zelfs zo enthousiast over het kookboekje, dat ik meteen op zoek ging of er ook zoiets uit Wageningen is. Dat is helaas niet het geval. Maar ik kwam wel twee boekjes tegen uit Broek op Langedijk. Die heb ik meteen besteld, want mijn vader kwam daarvandaan! Nou ja, hij kwam eigenlijk uit Heiloo, niet uit Broek op Langedijk, maar hij ging in de vakantie altijd/vaak/soms logeren bij een oom in Langedijk, samen met een neef. 
O, en het bord op de foto: dat is het trouwservies van mijn ouders! <3

Ingrediënten
2 uien
2 vleestomaten
1 blik pruimen
1 blik perziken
1 appel
50 gram rozijnen
500 gram rundergehakt
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel kerriepoeder
worcestershiresaus
peper en zout
olie
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Ontvel de tomaten: snij ze aan de onderkant in en leg ze in heet water, dat kun je het vel er zo van af trekken. Snij de harde kern uit de tomaat en snij het vruchtvlees in stukjes.
Pel en snipper de ui. Giet de pruimen af. Snij de pruimen doormidden en verwijder de pit. Giet de perziken af en bewaar het sap. Snij de halve perziken in kleinere stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in plakjes.


Doe de appel en de rozijnen in een klein pannetje en giet er het opgevangen perziksap bij. Breng aan de kook en laat weer afkoelen. Giet het vocht af.


Verhit een scheut olie in een braadpan en bak daarin het gehakt rul. Voeg de ui, zout, peper, chilipeper en kerriepoeder toe en bak nog even door. Doe dan de tomatenblokjes, de pruimen, perzikstukjes en de appel en rozijnen bij het gehakt. Breng nog even aan de kook. Proef even en breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.

Schep de rijst op en daarover een flinke schep fruitig gehaktmengsel.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *