Bananasplit

door | 31 dec 2022 | avondeten, banaan, nagerecht, recept, saus, snel, zoet

2022 zit er al bijna weer op, mensen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond het een vrij heftig jaar, dit. Pandemie, torenhoge energieprijzen, inflatie, overal personeelstekorten, demonstraties en rellen, de ene crisis na de andere, Oekraïne en Rusland en de klimaatcrisis. En daarnaast de schrik dat mijn moeder een herseninfarct kreeg, de huis-tuin-en-keuken-zorgen in de categorie “kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen…” en de nasleep van een reorganisatie op mijn werk. Maar er staat weer een nieuw jaar voor de deur. Tijd om het afgelopen jaar af te sluiten en vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Nieuwe ronden, nieuwe kansen! Ik heb súper leuke plannen op kook-gebied voor komend jaar. Maar ik hou het nog even voor me, want ik weet nog niet helemaal zeker of het door gaat. Is dat een cliff-hanger, of wat?
Dit jaar geen oliebollen-recept van mij. Die heb ik er vorige jaren al op gezet en daar heb ik niet zoveel aan toe te voegen. Als laatste recept van dit jaar een gouwe ouwe: bananasplit. Verzoekje van Edwin. Of ik een keer een bananasplit kon maken? Nou, natuurlijk! En ondanks dat ’t eigenlijk een beetje een oubollig toetje is, viel het hier onwijs in de smaak. Dus wat mij betreft gaat de banana-split een come-back maken, komend jaar. Dan noemen we het gewoon “retro” of “vintage” en dan is het weer helemaal hip.
Lieve lezers, ik wens jullie alvast een gelukkig en gezond 2023, met veel kook-, bak- en eetplezier! Tot volgend jaar!

Ingrediënten
4 bananen
1 beker vanille roomijs (1/2 liter)
125 ml (slag)room
100 gram pure chocolade
4 eetlepels nougatine
4 rode bigarreaux (of nog beter: een Maraschino kers met steeltje)
1 spuitbus slagroom

Bereiding
Breek de reep chocolade in stukken. Doe de 125 ml slagroom in een steelpannetje en doe daar de stukken chocolade bij. Verhit het pannetje op een laag pitje. Als de slagroom begint te koken, neem dan de pan van het vuur en roer goed door met een garde, tot je een gladde chocoladesaus hebt. Laat iets afkoelen.
Pel de bananen en snij ze in de lengte door. Leg twee helften van een banaan op een bord en giet er wat van de chocoladesaus over.
Haal de deksel van de beker roomijs en snij met een broodmes de onderkant van de beker af. Snij het ijs (terwijl het nog in de beker zit) in 4 dikke plakken en haal dan het karton van de beker eraf. Leg op elk bord een plak vanille-ijs bovenop de bananenhelften. Spuit er een flinke toef slagroom naast. Strooi ongeveer een eetlepel nougatine over het ijs, de slagroom en de chocolade-saus. Leg een bigarreaux-kers bovenop de toef slagroom.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Vanille roomijs

Bladerdeegtaart met gekarameliseerde banaan en tijm

Perziken uit de oven

Trifle met lemon curd

Advocaat-tiramisu

Pina Colada ijs

Bananen-yoghurtijs

Ananas-mango-banaan crumble

Free’s bananen-maracuja smoothie

(Mislukte) bananen-karamel taart

Upside-down bananentaart

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *