Vanille roomijs

door | 16 aug 2020 | nagerecht, recept, tussendoortje, zoet

Regent het bij jullie al? Ik wacht met smart op de verkoelende buien. Pfffff, het is zo benauwd en plakkerig en mokkerig… bleeh! Ik zit binnen naast het open raam en een zwenkende ventilator. Zo is het nog een beetje uit te houden. Maar kom maar op met die buien! Helaas ziet het er (op de buien-app) er naar uit dat het nog wel een paar uur duurt voordat het hier gaat regenen… Terwijl ik hier voor de ventilator zit, kan ik mooi mijn blogje schrijven over het roomijs dat ik gisteren maakte. Jullie weten dat ik een nieuwe mixer heb gekocht, hè, vorige maand? Er was een actie: als je voor eind juli een standmixer kocht, en je aankoopbewijs en streepjescode opstuurde, dan kreeg je er een mengkom met ijs-bereider bij. Nou, dat heb ik gedaan, natuurlijk, en afgelopen week kreeg ik mijn ijs-ding thuis bezorgd. Ha! Lekker op tijd voor het mooie weer, nog! Afgelopen week al het een en ander uit de vriezer gegeten, want ik moest natuurlijk ruimte maken voor de vrieskom. (Én mijn vriezer mag wel weer eens ontdooid, dat ook…).
In de gebruiksaanwijzing stonden een paar ijs-recepten. Ik heb de vrieskom 24 uur in de vriezer gezet en zaterdag de ingrediënten gekocht. En gisteren kon ik eindelijk aan de slag! Nou, en lékker dat het was? Echt zááálig! Het ijs is inmiddels al weer op. En de vrieskom ligt al weer in de vriezer voor een volgende portie. Even bedenken wat dat gaat worden? Aardbeien-ijs? Of Hazelnoot? Of Pistache? Chocola? Of Straciatella? Mokka? O boy, je zou er keuze-stress van krijgen…
Foto’s maken van het eindresultaat was wel een uitdaging. Met 30 graden in huis smolt het ijs waar ik bij stond. Maar het is gelukt, al zeg ik het zelf.
Voor dit recept heb je alleen de eierdooiers nodig. De eiwitten gooi je uiteraard niet weg. Daar kun je meringues van maken, of kokos-makronen. Als je nog niet waar je ze voor wilt gebruiken, dan kun je ze gewoon invriezen in een diepvrieszakje. Heb ik van Nigella geleerd.

Ingrediënten
500 ml volle melk
125 ml slagroom
1/2 vanillestokje
3 eieren
150 gram poedersuiker

Bereiding
Snij het (halve) vanillestokje in de lengte door en schraap het merg er uit. Splits de eieren (de eiwitten heb je niet nodig in dit recept). Klop in een grote kom de eierdooiers met de poedersuiker ehet vanillemerg, zodat een zachtgele massa ontstaat.

Verhit in een pan met dikke bodem de room en de melk. Zorg dat het melk-roommengsel niet gaat koken! Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Giet onder voordurend roeren het melk-roommengsel bij het eidooier-mengsel. Giet het mengsel terug in de pan en verhit al roerend op een laag pitje tot het kookpunt, maar laat niet koken. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Zet de ijsmachine aan en giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine. Laat rustig draaien totdat een stevige massa is ontstaan. Dit duurt ongeveer een half uur.

Je kunt het ijs nu al eten, maar je kunt het ook in een bak scheppen en in de vriezer zetten om nog iets verder op te stijven. Serveer in een schaaltje of in een hoorntje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pina colada ijs

Mango-yoghurtijsjes

Bananen-yoghurtijs

Semi-freddo met hazelnoot en karamel

Bramentaart met kaneelijs en warme bramencompote

Bananen-maracuja smoothie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *