Eendenborstfilet met kersen

door | 12 feb 2023 | avondeten, hoofdgerecht, kip, recept, saus, vlees

Een tijdje terug heb ik weer luxe vlees besteld via internet. Free had namelijk allemaal goede cijfers gehaald in zijn toetsperiode en als beloning kreeg hij een Wagyu-biefstuk. Om boven het minimale bestel-bedrag uit te komen heb ik er nog het een en ander bij besteld. Het vlees wordt diepgevroren thuis bezorgd, dus het is lang houdbaar. Één van de dingen die ik had bijbesteld was eendenborst. Dat wilde ik wel eens maken, namelijk.
Ik heb in “Gordon Ramsay kookt” een recept gevonden en ik heb op YouTube nog een paar filmpjes gekeken over het bakken van eend. En het is eigenlijk helemaal niet moeilijk. De clue zit ‘m erin dat je de eend niet in een hete pan legt, want dan schroeit het meteen dicht en kan het overtollige vet niet weg. Dus eerst de eend in de pan en daarna de pan op een halfhoog vuur zetten. Kind kan de was doen!
Ik trouwens twee eendenborstfilets: eentje voor Free en een voor mezelf. Edwin doe ik daar écht geen lol mee, dus voor hem had ik een gewone kipfilet. Als je meer eters hebt, koop dan meer eendenborsten. Of serveer iets minder vlees per persoon. Als je de filets in plakken snijdt dan kan dat best. Maar met kip is dit recept ook heel erg lekker!
Free en ik vonden het onwijs lekker! En ik denk dat we wel eens vaker eend gaan eten. Met Kerst of Pasen, ofzo. Ik weet eigenlijk niet of er een seizoen is voor eendenvlees? Maar dat maakt niet zo heel veel uit als je het diepgevroren koopt, natuurlijk.
Het overtollige vet dat uit het vel komt, giet je af en moet je bewaren. Het schijnt echt waanzinnig lekker te zijn om daar aardappeltjes in te bakken.

Ingrediënten (3 personen)
2 eendenborsten met vel (2 x 300 gram)
1 kipfilet
1 ui
100 ml port
250 gram kersen zonder pit (diepvries)
2 eetlepels kersenjam
2 theelepels kippenbouillonpoeder (of 1 bouillontablet)
1/2 theelepel maizena
1 paksoi
15 gram boter
zout, peper

Bereiding
Pel en snipper de ui. Snij de aanzet van de paksoi en leg de bladstengels in koud water.
Laat de eendenborstfilet op kamertemperatuur komen. Snij het vel kruislings in met een scherp mes. Bestrooi de eendenborst aan beide kanten met zout en peper. Leg de eend, met het vel naar beneden in een pan en zet de pan dan op middelhoog vuur. Let op: het is belangrijk dat de pan nog niet heet is als je de eend er in legt.

Laat de eend ongeveer 10 minuten op het vel bakken, zodat het meeste vet eruit smelt. Zet daarna het vuur hoger en bak het vel krokant en mooi bruin.
Verwarm intussen een bord voor. Draai dan de eendenborst om en bak de andere zijde mooi bruin in ongeveer 5 minuten bruin.
Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Verhit in een klein koekenpannetje een paar eetlepels eendenvet (of olie) en bak daarin de kipfilet aan beide kanten bruin en gaar.

Neem dan de eend uit de pan en leg op het voorverwarmde bord. Giet het meeste eendenvet, op een paar eetlepels na, uit de pan in een kommetje om te bewaren.

Fruit de gesnipperde ui in het achtergebleven eendenvet de koekenpan. Blus af met de port en laat tot de helft inkoken. Roer dan de kersen, kersenjam en bouillonpoeder erdoor en giet er 250 ml kokend water bij. Breng aan de kook en laat een beetje inkoken. Roer de maizena door een paar eetlepels water en roer het maizena-mengsel door de kersensaus.

Doe 250 ml kokend water en het klontje boter met wat zout en peper in een hapjespan. Breng aan de kook en smoor de paksoi een paar minuten tot ze geslonken zijn. Laat uitlekken.

Snij de eendenborstfilet in plakken.
Leg een paar stengels paksoi op een bord en schep daar een flinke schep kersen-port-saus over. Leg daar de eendenborstfilet op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Thaise biefstuk met mango salade en gemberrijst

Noodles met roerbakgroenten en biefstuk

Kip in de Hoed

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *