Thaise biefstuk met mango salade en gemberrijst

door | 22 mrt 2022 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, rund, salade, snel, vlees

Om ’t mezelf een beetje gemakkelijk te maken neem ik af en toe een maaltijdbox. Dat haalt de druk een beetje van de ketel: dan hoef ik even niet zelf te bedenken wat we gaan eten en wat ik daarvoor nodig heb. Dit was één van de recepten die laatst voorbij kwam. En het was zó onwijs lekker, dat ik dacht: dít moet echt op mijn blog. Dus aten we het nog een keer. Dit keer met gewoon zelf-geboodschapte ingrediënten.
Ik vind sowieso biefstuk heerlijk, maar gemarineerd is echt súper-súper-súper lekker. En ook het idee om de rijst aan te maken met gember-mayo is wel een blijvertje! En de salade van komkommer-tomaatjes en mango met verse kruiden en een dressing van knoflook en limoen was niet te versmaden. Zálig!!!

Ingrediënten (voor 3 personen)
3 biefstukken
1 komkommer
1 mango
250 gram cherrytomaatjes
1 limoen
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 lente-uitje
een stukje gember
1/2 bosje basilicum
1/2 bosje munt
1/2 bosje koriander
3 eetlepels mayonaise
1 theelepel sesamzaadjes
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
rijst (225 gram rijst)
olie, zout, peper

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Meng in een mengkom de sojasaus, vissaus en lichtbruine basterdsuiker. Roer goed door. Giet de helft van dit mengsel in een andere mengkom, de ene helft gebruik je als marinade voor het vlees, de andere helft is de basis voor de dressing voor de salade. Leg de biefstukken in de eerste mengkom en laat het vlees minstens een half uur marineren. Keer de biefstukken regelmatig, zodat de marinade in beide kanten kan trekken.

Pers de limoen uit en meng 1 of 2 eetlepels van het sap met de andere helft van het mengsel. Pers de tenen knoflook uit en meng die door de dressing.
Was de cherrytomaatjes en snij ze doormidden. Schil de komkommer met een dunschiller (laat hier en daar een streepje schil zitten). Snij de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepel het waterige deel eruit. Snij de komkommer in dunne maantjes. Schil de mango met de dunschiller en snij het vruchtvlees in stukjes.

Snij de koriander (met takjes en al) en de blaadjes van de basilicum en munt (zonder takjes) in dunne reepjes. Meng de tomaatjes, komkommer, mango en drie-kwart van de verse kruiden met de dressing goed door elkaar. Hussel goed door elkaar en laat de smaken lekker intrekken.

Rasp de gember en roer de gember door de mayo. Roer de gember-mayo door de gekookte rijst. Snij de rode peper en het lente-uitje in (schuine) ringetjes.

Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan. Bak, als de olie goed heet is, de biefstukken aan beide kanten bruin. Neem ze uit de pan en laat ze nog een paar minuten in alumunium folie rusten. Snij de biefstukken dan in plakken (dwars “op de draad”).

Schep wat gember-mayo-rijst in een kommetje en stort dat op een bord. Schep aan de ene kant wat van de salade. Leg aan de andere kant de plakjes biefstuk. Maal wat zout en peper over de plakjes biefstuk. Strooi er wat sesamzaadjes, wat van de fijn gesneden kruiden, bosui- en peper-ringetjes over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Noodles met roerbakgroenten en biefstuk

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

Italiaanse traybake met biefstukreepjes

“Reverse sear” biefstuk

Indische koolsoep met biefstukreepjes

Mini Beef Wellington

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *