Mini Beef Wellington

door | 26 dec 2021 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, rund, varken, vlees

Free wilde héél, héél, héél graag eens Beef Wellington maken. Nou, dat kwam wel goed uit, want dat recept staat ook in het eerste hoofdstuk van het boek van Gordon Ramsay, bij de Klassiekers. Leek me heel geschikt voor Kerst, dus ik heb ossenhaas besteld. Ik moet zeggen dat ik me wel drie slagen in de rondte schrok toen ik de prijs van ossenhaas zag. Allemachtig?! Volgens Ramsay heb je voor 4 personen 800 gram nodig. De supermarkt verkocht -natuurlijk speciaal voor Kerst- ossenhaas van een kilo, maar dat vond ik toch een beetje te gortig. En dus heb ik drie losse stukjes ossenhaas besteld. Vond ik ook al flink aan de prijs, moet ik zeggen, maar voor uit dan maar. Het leek me leuk om er drie één-persoons wellingtonnetjes van te maken. Voor Lone heb ik vegetarische “Biet Wellington” gemaakt, met rode biet. Ik vond het nog een hele klus. Op zich zit er wel veel wachttijd bij, bij zo’n Beef Wellington, maar in die tussentijd was ik rodewijn jus en biet wellington aan het maken, dus kon ik niet even gaan zitten, ofzo. Uiteindelijk had ik mijn rolletjes klaar en kon het de oven in. Met een kernthermometer. Tegen die tijd had ik wel bedacht dat het waarschijnlijk wel makkelijker is om zo’n grote te maken, dan om een paar kleintjes te maken, omdat bij zo’n grote het risico wat kleiner is dat tegen de tijd dat het bladerdeeg gaar is, de ossenhaas veel te well-done zou zijn. Toen de kerntemperatuur was bereikt had het bladerdeeg van mij nog wel iets langer gemogen, maar ik durfde niet langer in de oven te laten staan: bang dat ik de ossenhaas zou verpesten. Zelfs na het uit de oven halen liep te temperatuur nog verder op, dus ik verwachtte dat ze finaal mislukt waren. Maar dat was gelukkig niet zo. Sterker nog: het vlees was perféct! Al zeg ik het zelf.
Oh, ik bedenk nu dat jullie je misschien wel afvragen hoe het nu is met de pijn na mijn wortelkanaalbehandeling? Nou, dat is gelukkig weer zo goed als over, hoor! Dus ik kon lekker mee smullen van deze Beef Wellington!

Ingrediënten
3 ossenhaasjes (100-150 gram per stuk)
9 plakjes prosciutto
3 plakjes bladerdeeg (diepvries)
250 gram champignons
2 takjes tijm
zout, peper, olijfolie

Bereiding
Leg de stukjes ossenhaas ieder op een stuk plastic folie en rol met behulp van het folie strak op tot een rolletje. Leg de rolletjes in de koelkast om even op te stijven.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin, als de olie goed heet is, de ossenhaas rolletjes kort aan. Neem de ossenhaas uit de pan en laat afkoelen.

Hak intussen de champignons fijn. Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de fijngehakte champignons aan, met de blaadjes van de tijm. Strooi er wat zout en peper over. Neem de pan van het vuur en laat de champignons afkoelen.

Leg drie plakjes prosciutto dakpansgewijs op een stuk plastic folie. Verdeel er een derde van de gebakken champignonstukjes over. Leg er een ossenhaasrolletje op.

Rol met behulp van het folie de prosciutto strak om de ossenhaas heen. Draai de uitstekende stukken folie stevig aan om het rolletje nog wat strakker te maken, net als een worst. Herhaal dit met de andere ossenhaasrolletjes. Leg de pakketjes minstens een half uur in de koelkast.

Ontdooi intussen de plakjes bladerdeeg. Haal het plastic velletje van het plakje bladerdeeg en rek de bladerdeeg iets uit. Leg het met de plakkerige kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Haal het ossenhaasrolletje uit de plastic folie en leg midden op de bladerdeeg.

Vouw het bladerdeeg om het rolletje. Snij indien nodig overtollig bladerdeeg weg. Rol het rolletje om, zodat de naad onderop komt te liggen. Herhaal dit voor de andere ossenhaasrolletjes. Klop een ei los en bestrijk het bladerdeeg licht met ei. Zet de bakplaat met de rolletjes nog een half uur in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Neem de rolletjes uit de koelkast en snij met een een ruit-patroon in het bladerdeeg. Pas wel op dat je niet helemaal door het deeg heen snijdt. Bestrijk daarna nog een keer licht met geklopt ei. Steek in één van de beef wellington rolletjes een kern-thermometer. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze ongeveer 20 minuten tot het bladerdeeg gaar is en het vlees een kern-temperatuur van 48 graden heeft. Neem de mini beef wellingtons uit de oven en laat ze nog 5 minuten rusten.

Wij aten deze Beef Wellington met gekookte aardappels, rode kool en gebakken kaneel-appeltjes. Maar maak er gerust jouw favoriete groenten bij.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Freddie’s “Fish Wellington”

Steak tartare

Entrecote Niçoise

“Reverse sear” biefstuk

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

Eggs Benedict

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Varkenshaasrolletjes met spruiten en gebakken aardappels

Gebakken aardappels, erwtjes, sla en varkenshaas met champignonroomsaus

Varkenshaas à la Huub

Gebakken aardappels, sla en kip-spek-rolletjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *