Wagyu biefstuk

door | 17 jun 2022 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rund, vlees

Geen echt recept, dit keer. Hooguit een bereidings-instructie. Maar dit was zó speciaal, dat ik het toch echt op mijn blog wilde zetten. Zoonlief heeft af en toe wat extra motivatie nodig voor school. Hij kán het wel, maar het lukt hem vaak niet om zich ertoe te zetten. Om ‘m te motiveren had ik hem vorige toetsperiode beloofd dat als hij voor al zijn toetsen een voldoende zou halen, dat we dan Wagyu biefstuk zouden eten. Kennen jullie dat, Wagyu? Ik had er nog nooit van gehoord, maar zoonlief wilde dat erg graag eens eten. Ik ben meer van de gewone dagelijkse kost, maar hij is juist meer van sjiek en duur. Wagyu is mega duur. Het is een Japans runderras dat zeer geaderd vlees geeft. Tijdens het bakken smelt dat vet en wordt het vlees zalig mals: het smelt op de tong. Zoonlief wilde dat hele sjieke, dure vlees wel eens proeven. En ikzelf was eigenlijk ook wel nieuwsgierig. Ik vind gewone biefstuk al erg lekker, dus ik was benieuwd of dit dan inderdaad vele malen lekkerder zou zijn.

Ik weet niet of het het vooruitzicht van de Wagyu was, of de huiswerkbegeleiding die ze vanuit school krijgen om corona-achterstanden weg te werken, of dat hij gewoon opeens het licht heeft gezien, maar hij had voor alle toetsen in die toetsweek een voldoende en voor wiskunde zelfs een 8.5! Súper goed zijn best gedaan. En dus heb ik, zoals beloofd, een Wagyu Experience Box besteld, met een Australische flat iron Wagyu steak, een Hokkaido entrecote, Wagyu biefstuk puntjes, een Miyazaki Tournedos en een Kagoshima Picanha steak. Het vlees werd netjes bevroren geleverd. En het waren -inderdaad- de áller-áller-áller lekkerste biefstukken die we ooit op hebben. Dit is natuurlijk vlees dat je niet zomaar koopt (tenzij je miljonair bent, misschien), maar als je eens de kans krijgt of de gelegenheid doet zich voor, dan zou ik dit zeker proberen!!!

We zitten inmiddels alweer in de volgende toetsperiode, de laatste voor dit jaar. Ik zag nóg een keertje Wagyu wel zitten, maar dit keer koos hij voor Wereld Paleis, het all-you-can-eat wok-restaurant. Dat is eerlijk gezegd wel wat vriendelijker voor de portemonnee. Nu maar hopen dat hij weer zo zijn best doet.
Wel nog even een tip: zet de afzuigkap aan, deuren en ramen open en als er een rookmelder in de buurt van de keuken hangt: zet die dan even uit, want het walmt enórm.
Enne… sorry voor de overdaad aan foto’s, maar ik kon gewoon niet kiezen…

Bereiding
Ontdooi de Wagyu biefstukken in de koelkast.
Bewaar de biefstukken totdat je ze gaat bakken in de koelkast, je hoeft ze niet op kamer temperatuur te laten komen.
Bestrooi de biefstukken aan beide kanten met zout en peper.
Zet een pan op middelhoog vuur en laat heet worden. Je hoeft geen boter of olie aan de pan toe te voegen.
Steek een vlees-thermometer in de biefstuk en leg de biefstuk als de pan heet is in de pan. Draai de biefstuk om als de onderkant is dichtgeschroeid en bak beide kanten om en om. Schep het vet, dat uit het vlees smelt, met een lepel over het vlees. Bak de wagyu biefstuk totdat deze een kerntemperatuur van 48 graden heeft. Leg de biefstuk op een rekje (dan blijft de buitenkant lekker knapperig) en laat 10 minuten rusten. Snij het vlees dan, dwars op de draad, in dunne plakken. Maal er eventueel nog wat zout en peper over.
Garneer eventueel met wat verse kruiden. Wij hebben gegarneerd met verse oregano, takjes tijm en blaadjes van een Oost-Indische kers.
Eet smakelijk!

  

 

Misschien vind je dit ook lekker?

“Reverse sear” biefstuk

Thaise biefstuk met mango salade en gemberrijst

Zelfgemaakte tortilla’s met biefstukreepjes en guacamole

Noodles met roerbakgroenten en biefstuk

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

Indische koolsoep met biefstukreepjes

Biefstuk a la Farah Diba

1 Reactie

  1. Mevrouw Niekje

    Hoi Elleny, ik eet heel weinig vlees en vind biefstuk helemaal niet lekker, maar ik kan zien dat dit heel lekker was! Je kan ook minder vlees eten en dan hoef je volgens mij geen miljonair te zijn om af en toe te genieten van wagyu vlees. Wij eten alleen nog biologisch vlees en dat is ook wat duurder (niet zo duur als wagy natuurlijk) maar omdat we dat maar 1 hooguit 2 keer per week eten, en dan nog een kleine portie ook, is de prijs geen probleem. Vis ook, we eten het 1 keer per maand en dan is het ook niet erg als het wat duurder is. Maar ik weet dat iedereen zijn eigen budget heeft en met een groter huishouden met meer personen is het ook al duur, tegenwoordig natuurlijk helemaal! Enfin, lang verhaal terwijl ik alleen maar een complimentje wilde geven voor het vlees én aan je zoon voor zijn cijfers, ik blijf tenslotte een docent! 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *