Zelfgemaakte tortilla’s met biefstukreepjes en guacamole

door | 6 feb 2021 | avondeten, hoofdgerecht, mexicaans, recept, rund, tortilla, vlees

Al bij de tweede of derde keer dat ik mijn gietijzeren tortilla-pers gebruikte, brak hij. Gietijzer, hè? Dus óf ik ken mijn eigen krachten niet, óf het was niet helemaal de “duurzame kwaliteit” die het beloofde te zijn. De helpdesk was heel behulpzaam en ik kon ‘m terug sturen en kreeg in no time mijn geld terug gestort.

En dus ging op zoek naar een nieuwe of andere tortilla-pers. Ik durfde eigenlijk niet meer hetzelfde model te bestellen. Ik heb uiteindelijk voor een electrische tortillapers gekozen. Hij was wel ietsje duurder dan mijn eerste, maar hij is dan ook wel heel fancy…

Eergisteren heb ik ‘m uitgeprobeerd en het ging súper goed!
Bij het persen van de tortilla bakt hij meteen, waardoor het deeg niet terugveert en de tortilla kleiner en dikker wordt dan de bedoeling is. Ze waren echt súper goed gelukt!!! Ik moest wel even de slag te pakken krijgen: de anti-aanbaklaag is heel glad en in het begin was het moeilijk om de klep dicht te doen zonder dat het deegje eruit floepte. Maar oefening baart kunst. En tegen de tijd dat mijn deeg op was, was ik een volleerd tortilla-bakker.

Ingrediënten
voor de tortilla’s
400 gram tarwebloem
2 theelepels baking soda
60 gram boter (op kamer temperatuur)
200 ml water
voor de guacamole
2 avocado’s
2 tomaten
1 sjalot
1 rode peper
1 limoen
voor de biefstukreepjes
3 biefstukken
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel oregano
1 teen knoflook
klontje boter om in te bakken
olijfolie, zout, peper

Bereiding
Neem de biefstukken alvast uit de koelkast, zodat ze op temperatuur kunnen komen.
Maak eerst de tortilla’s. Verwarm het tortilla apparaat voor. Doe de bloem in een mengkom en roer de bakpoeder erdoor en maal er wat zout bij. Verkruimel de boter tussen je vingers door de bloem. Giet er beetje bij beetje het water bij en meng tot een klont deeg. Kneed het deeg daarna een paar minuten door tot je een fluweelzacht en elastisch deeg hebt. Neem een plukje deeg en rol dat tot een bolletje. Vet met een siliconen-kwastje de hete bakplaat licht in met wat olie. Leg het bolletje op de hete plaat van de tortillapers doe het apparaat voorzicht dicht. Druk vijf seconden dicht. Doe de pers open en draai de tortilla een slag en druk de pers nogmaals dicht voor ongeveer 5 seconden. Doe dan de pers open en draai de tortilla om. Bak de onderkant nog 5-10 seconden. Bak de tortilla’s één-voor-één, tot het deeg op is. Bewaar de gebakken tortilla’s in zilverfolie in een theedoek gewikkeld om ze warm te houden.

Was de tomaten, snij ze doormidden en snij de harde steelaanzet eruit. Snij de tomaten daarna in kleine stukjes. Snij de avocado’s doormidden om de pit heen en draai de twee helften van elkaar af. Snij de helften nogmaals door haal de pit er uit (niet zo eng doe met een mes, hoor, nérgens voor nodig en het is al druk genoeg in het ziekenhuis). Trek de schil van de avocado af (als de avocado goed rijp is, gaat dat makkelijk). Snij de avocado’s in stukjes. Pel en snipper het sjalotje. Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijst en pitjes. Snij de peper fijn. Pers het sap uit de limoen.
Doe alle ingrediënten samen in een mengkom en prak met een vork (of een pureestamper) tot je een lekker smeuiig mengsel hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Snij de biefstukken in reepjes. Pel de knoflook teen en snij ‘m eenmaal doormidden. Verhit een scheutje olie en het klontje boter in een koekenpan, met de knoflook. Bak de reepjes steeds met een paar tegelijk op hoog vuur kort aan beide kanten. Neem ze dan uit de pan en bak de volgende paar. Als alle reepjes gebakken zijn, neem dan de pan van het vuur en doe alle reepjes nog even terug in de pan. Strooi peper, zout, komijnpoeder en oregano over de biefstukreepjes en roer even door.

Neem een tortilla, smeer er wat guacamole over en leg er wat biefstukreepjes op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zelfgemaakte tortilla’s met paprika en pulled jackfruit

Mexican Streetfood feast

Tortilla-tulband

Quasadilla’s met vegetarische gehakt en mais-tomatensoep

Open quesadilla’s

Tortillataart

Noodles met roerbakgroenten en biefstuk

Beef Chimichurri

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

Guacamole

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *