Zelfgemaakte tortilla’s met paprika en pulled jackfruit

door | 6 jan 2021 | avondeten, hoofdgerecht, mexicaans, recept, saus, tortilla, vegetarisch

Van mijn werk kregen we als kerstgeschenk een bol-cadeaucard. En daar heb ik een tortilla-pers van gekocht. Begin december deed ik namelijk een online workshop bij de Jamie Oliver Cookery school en toen maakte ik voor het eerst zelf tortilla’s. En zelfgemaakt zijn die dus echt 1000x lekkerder dan die je voorverpakt koopt. Zo kwam ik op het idee om een tortilla pers te kopen: want het deeg is zo gemaakt, maar het uitrollen van het deeg was een tijdrovend klusje. En met zo’n pers is het één-twee-huppakee, klaar. En dan zijn ze prachtig rond en mooi egaal.

Als vulling heb ik vegetarische mexicaanse tomatensaus gemaakt met paprika, pulled jackfruit, kidneybonen en wortel.
We aten hartstikke vroeg, want eind van de middag ben ik met Lone naar Enschede vertrokken. Ze had weer een hospiteeravond in een studentenhuis. Ik zit nu dus op haar studentenkamer mijn blogje te schrijven. Morgen gaan we -na haar online colleges- weer terug naar Wageningen. Maar nu zijn wel alle spullen die ze in de vakantie mee had weer op haar kamer.
We hebben hier geen tv, maar via radio en twitter krijgen we het nieuws uit Washington mee. Ik vind het maar eng. Ik hoop maar dat het met een sisser af loopt, daar, en dat dit niet het begin is van een burgeroorlog.

Ingrediënten
3 paprika’s
2 winterpenen
1 blik young jackfruit
1 blik kidneybonen
1 klein blikje mais (150 gram)
1 theelepel oregano
1 theelepel komijn
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1/4 theelepel chilivlokken
2 tenen knoflook
1 blik tomatenblokjes
1/2 theelepel suiker
1 eetlepel rode wijn azijn
1/2 limoen
1/2 bosje koriander
2 rijpe tomaten
2 rode uien
1 bekertje zure room
400 gram tarwebloem
2 theelepels baking soda
60 gram boter (op kamer temperatuur)
200 ml water
olijfolie, zout, peper

Bereiding
Was de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Hou een halve paprika apart en snij de andere paprika’s in repen. Hussel de paprika-repen om met de oregano, komijn, zout en peper. Zet een braadpan op middelhoog vuur en bak de paprika aan.

Blus af met de tomatenblokjes, de chilivlokken, suiker en rode wijnazijn. Pel de tenen knoflook en doe die -in zijn geheel- in de tomatensaus. Hussel even door en leg dan een deksel schuin op de pan. Laat op een laag pitje zachtjes sudderen. Spoel de jackfruit goed af en laat uitlekken. Dep zoveel mogelijk droog met keukenpapier. Giet de kidneybonen af. Voeg de jackfruit en kidneybonen toe en laat die lekker meesudderen.

Snij de winterpenen in blokjes. Voeg de winterpeen pas op het laatst toe, zodat die een beetje bite houdt.

Snij de resterende halve paprika in kleine stukjes. Snijd de tomaten ook in kleine blokjes. Pel en snipper één van de rode uien. Snij de helft van de koriander fijn. Doe de tomatenblokjes, papria, rode ui en koriander in een kommetje. Strooi er wat zout en peper over en roer goed door elkaar.

Giet de maiskorrels af en doe ze -zonder olie- in een kleine koekenpan. Zorg dat ze de bodem bedekken. Zet de koekenpan op hoog vuur en hussel af en toe even om tot de maiskorrels gaan “poppen”. Pel en snipper de andere rode ui. Snij de rest van de koriander fijn. Als de maiskorrels een kleurtje hebben, neem dan de pan van het vuur en roer de gesnipperde rode uit en de koriander erdoor. Knijp het sap uit de helft van de limoen en roer goed door.

Nu is het we de tortilla’s maken. Roer de bakpoeder door de bloem en doe de bloem in een mengkom. Verkruimel de boter tussen je vingers door de bloem. Giet er beetje bij beetje 200 ml handwarm water bij en meng tot een klont deeg. Kneed het deeg daarna ongeveer 5 minuten door tot je een fluweelzacht en elastisch deeg hebt. Verdeel het deeg in vieren en elk deel weer in 4 bolletjes (in totaal dus 16 bolletjes). Leg een bolletje tussen bakpapier en pers het tot een tortilla van ongeveer 1 mm dik.

Verhit een (pannen)koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Als de pan súper heet is, bak dan de tortilla’s één-voor-één aan elke kant 15 seconden.

Bewaar de gebakken tortilla’s in zilverfolie in een theedoek gewikkeld om ze warm te houden.

Neem de pan met de paprika en jackfruit in tomatensaus van het vuur en trek de stukken jackfruit met twee vorken uit elkaar. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Leg een tortilla op een bord en smeer er een lekkere lik zure room op. Schep er wat van de mexicaanse pulled jackfruit op. Schep er wat tomatensalsa en maissalsa op.

Klap de tortilla met vulling als een taco dubbel. Knoeien mag!

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mexican Streetfood feast

Kaasomelet gevuld met koolsalade met avocadodressing

Taquito’s met zoete aardappel, zwarte bonen en mais

Tortilla-tulband

Quasadilla’s met vegetarische gehakt en mais-tomatensoep

Open quesadilla’s

Quesadilla’s met ei

Burrito’s

Tortillataart

Pulled Jackfruit-kerriesalade

Rendang van jackfruit

Vegan Surinaamse bami met peultjes, pulled jackfruit en bamboescheuten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *