Kip in de Hoed

door | 7 jun 2022 | avondeten, eenpansgerecht, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, kip, oven, recept, vlees

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik inspiratie voor mijn blog vandaan haal. Tja, overal, zo’n beetje. Soms komt er op internet of in een boodschappenblaadje een recept of ingrediënt voorbij, waar ik spontaan trek in krijg. Of ik ga lekker in mijn kookboeken of -tijdschriften zitten bladeren. Of als iets in de aanbieding is in de supermarkt. En soms komt de inspiratie van de bridgeclub van mijn moeder. Laatst had ze bij haar bridge-avond zó lekker gegeten: Kip in de Hoed. Of ik dat kende? Het recept kwam van Pinterest, of ik dat kende? Nou, Pinterest wel, kip in de hoed niet.
Maar even zoeken in google leverde al snel heel veel resultaten op. Het idee: kip met kersen en gember en een pittige kerriesaus in een bladerdeeg korst. De vulling doet me eigenlijk wel een beetje denken aan het recept van mijn oma: Biefstuk Farah Diba. Ook een gembersaus en vruchtjes. Maar toch heel anders.
De schotel die ik gemaakt heb is een samenraapsel van verschillende kip in de hoed recepten die ik online vond. Maar dan met de kaas óp de bladerdeeg, in plaats van er in. Staat veel leuker, vind ik. Ik heb het met een rol bladerdeeg gemaakt, uit het koelvers schap, maar je kunt het natuurlijk ook met plakjes diepvries bladerdeeg maken. Plak dan gewoon de losse plakjes aan elkaar. Of maak er éénpersoons pakketjes van, dat is erg leuk als er gasten komen eten.

Ingrediënten
1 pot kersen
2 kipfilets
6 bolletjes stemgember
1 rol bladerdeeg
1 prei
200 ml crème fraîche
150 gram jong belegen kaas (geraspt)
4 tenen knoflook
1 theelepel sambal
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel bloem
2 theelepels bouillonpoeder
3 eetlepels paneermeel
1 ei
1,5 eetlepel vloeibare margarine
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de kipfilet in stukken. Laat de kersen uitlekken. Snij de bolletjes gember fijn. Pel de tenen knoflook en snij ze fijn. Snij de prei in ringen. Was de preiringen goed en laat ze uitlekken in een vergiet. Rasp de kaas.
Verhit 1 eetlepel vloeibare margarine in een wok of koekenpan. Bak de kipblokjes rondom bruin en gaar. Voeg dan de preiringen, gember, knoflook, kerriepoeder en sambal toe. Roerbak even met de kip mee tot de prei zacht begint te worden. Roer dan de bouillonpoeder, kersen, bloem en de creme fraiche erdoor. Proef even en breng indien nodig verder op smaak met zout en/of peper. Verwarm nog een paar minuten door en neem dan de pan van het vuur.

Vet een ovenschaal in met de rest van de vloeibare margarine. Rol het bladerdeeg uit en leg het, met overhangende randen in de ovenschaal. Bestrooi de bodem met paneermeel en schep daar het kip-kerrie-mengsel over. Vouw de overhangende randen over het kipmengsel en druk de randen dicht (maak evt je vinger even nat, dan plakt het bladerdeeg beter).

Klop het ei los in een kommetje en roer dan de geraspte kaas door het ei. Verdeel het ei-kaas-mengsel over het bladerdeeg.
Bak de kip in de hoed in 35-40 minuten gaar en goudbruin.

Laat een paar minuten dafkoelen voor je het aansnijdt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Biefstuk a la Farah Diba

Pilav met perzik en vegetarisch gehakt

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

Kippastei met groenten

Freddie Mercury’s kip pastei

 

2 Reacties

 1. mam

  ik kreeg acuut weer trek in kip in de hoed,maar 1x leverder in google zoeken is wel genoeg hoor.kus van mij

  Antwoord
  • Elleny

   Ah, bedankt voor het proeflezen. Ik heb het aangepast. Kus terug!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *