Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

door | 30 sep 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kip, oven, recept, varken, vlees

Ooooooh, ik had zo’n trek in zuurkool! Dat heb je soms, hè? En ik had vooral trek in déze zuurkooltaart met spekjes, kip, druiven en noten. Ik heb deze zuurkooltaart, héél in de begintijd- al eens op mijn blog gezet. Ik heb ‘m nu íets aangepast: in plaats van bladerdeeg heb ik filodeeg gebruikt en er een “rag-pie” van gemaakt, met zo’n verfrommelde bovenkant. Zoonlief mocht kiezen welke nootjes we erdoor zouden doen. Hij koos voor pistache. En die passen er perféct bij! De kippenpoot had ik de avond vantevoren al gaar gekookt, daarna af laten koelen en in de koelkast bewaard. Dus op mijn ingrediënten-foto staan de gekookte kippenpoten. Als je die op de dag kookt, dan is de kans groot dat je je vingers brandt als je het kippenvlees van de botjes afplukt. Dat afkoelen duurt altijd langer dan je denkt. Zoonlief is normaal niet zo dol op zuurkool, maar hier heeft hij van gesmuld! Ik heb de zuurkool goed afgespoeld in een vergiet onder de kraan. Dat scheelt al een stuk in de “zurigheid”. En met kippenvlees én spekjes erdoor kán het natuurlijk alleen maar lekker zijn.
Het was wél een beetje veel voor met z’n drieën, maar de rest heb ik de koelkast gezet: lekker als lunch, morgen!

Ingrediënten (4-5 personen)
1 pak zuurkool
2 kippenbouten
200 gram spekjes
1 bak pitloze witte druiven (450 gram)
100 gram pistachenoten (gepeld en ongezouten)
1 pakje filodeeg (diepvries, 10 vellen)
peper en zout
olijfolie
paneermeel

Bereiding
Kook de kippenpoten gaar in water met wat zout. Laat ze daarna goed afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Pluk het kippenvlees van de botten. Verdeel grotere stukken in kleinere stukjes door het uit elkaar te trekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de spekjes uit in een koekenpan.

Doe de zuurkool in een vergiet en spoel goed af onder de kraan. Laat goed uitlekken en knijp zoveel mogelijk van het aanhangende vocht eruit. Snijd de druiven in vieren. Doe de zuurkool met de druiven, pistachenootjes, stukjes kip en de spekjes in een kom en meng goed.

Vet een springvorm goed in met wat olijfolie. Hou 3 of 4 vellen filodeeg apart en gebruik de rest om de springvorm te bekleden. Leg de filodeeg-vellen, één voor één in de springvorm en laat ze overlappen en steeds een stuk over de rand hangen. Strooi ruim paneermeel over de bodem van filodeeg, zodat de bodem niet klef wordt van het vocht uit de zuurkool.

Doe daar het zuurkoolmengsel op, druk een beetje aan. Vet het overhangende filodeeg in en vouw over de zuurkoolvulling.

Vet de opzij-gehouden vellen filodeeg in met wat olie, verkeukel ze en leg die verkreukelde vellen bovenop.

Zet de filo-taart in de oven en bak ongeveer 25-30 minuten. Mijn filodeeg dreigde te donker te worden: dek in dat geval halverwege de taart af met wat aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt. Haal de laatste paar minuten de folie er weer af, zodat het filodeeg lekker knapperig wordt.

Laat iets afkoelen en verwijder dan de springvorm. Snij voorzichtig in punten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zuurkoolovenschotel met (vega) ham en kaas

Zalm op zuurkool

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Bigos – Poolse stoofschotel met zuurkool uit de slowcooker

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

Radijsjestaart

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Spinazietaart (spanakopita)

Loempiataart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *