Radijsjestaart

door | 20 aug 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, saus, snel, vegetarisch

Vinden jullie deze radijsjestaart er niet gewéldig uit zien? Met dat wit en rood van die radijsjes? En die steeltjes er nog aan? Ik was op slag verliefd toen ik er een foto van zag! Ik ben eigenlijk niet zo dol op radijsjes. Om zo te eten vind ik ze veel te scherp. Maar in gerechten vind ik ze vaak wel lekker. Deze hartige taart vond ik er zó leuk uit zien, dat ik ‘m -ondanks de radijzen- meteen wilde proberen.
Ik was van te voren bang dat het een beetje weinig zou zijn, als avondeten voor 4 personen, maar dat was gelukkig niet zo. En van de pesto had ik zelfs nog best veel over. Dat staat nu in een potje in de koelkast.
Het recept-idee is van Laura de Grave en stond ik de Foodies. Ik heb alleen in plaats van zelf deeg maken een pakje filodeeg uit de vriezer gebruikt. Lekker makkelijk. En ik vind dat knapperige van de filo heerlijk!

Ingrediënten
1 pakje filodeeg (diepvries)
1 bosje radijsjes
4 eieren
1 pakje feta (200 gram)
100 ml slagroom
een schaaltje walnoten (ongezouten)
een bosje dille
80 gram kaas
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de filodeeg ontdooien.
Klop de eieren los in een mengkom. Prak de feta in kleine stukjes en prak die door het losgeklopte ei. Maal er wat peper en een snufje zout boven. Knip het blad van de radijsjes, maar laat aan elke radijs een stukje van de stengels zitten. Bewaar het blad, dat heb je dadelijk nodig voor de pesto. Was de radijsjes en snij ze doormidden.

Vet een springvorm in met olijfolie. Bekleed de springvorm met de filodeeg. Laat het filodeeg over de rand hangen. Giet het feta-ei-mengsel in de taartvorm. Verdeel de radijsjes over het feta-eimengsel. Leg sommige radijzen met de witte en andere met de rode kant naar boven.

Vet het overhangende filodeeg in met een kwastje met olijfolie. Frommel de ingevette filodeeg langs de rand van de springvorm. Als je nog filodeeg over hebt, vet dat dan ook in en leg langs de rand.
Bak de radijsjestaart in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak intussen pesto: was het groen van de radijzen en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Rasp de kaas. Doe het radijsblad van de radijzen samen met de walnoten, de dille en de geraspte kaas in een blender. Schenk er ongeveer 6 eetlepels olijfolie bij en pureer alles tot een smeuiig geheel.

Als de hartige taart gaar en goudbruin is, neem ‘m dan uit de oven. Snij in vier punten en serveer met de pesto.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hartige taart met mais en zoete aardappel

Groentetaart

Andijvietaart

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Sperziebonentaart

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Spinazie-brietaart

Spinazietaart (spanakopita)

Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

Bulgur met aubergine, radijs en feta en courgette-pannenkoekjes

Okonomiyaki (Japanse pannenkoekjes)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *