Zuurkoolovenschotel met (vega) ham en kaas

door | 18 mrt 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, varken, vegetarisch, vlees

Nou, vandaag ging het thuisblijven een stuk beter. Het scheelde vast ook dat op woensdag mijn vrije dag is en ik dus alle tijd had om het Thuisblijf-Schema dat we gisteren hebben bedacht te begeleiden. We hebben een afwisselend programma van huiswerk, bewegen, wat klusjes doen en vrije tijd. En ’s avonds gezamenlijk een spelletje! Af en toe werd er nog wel wat over-en-weer geruziet, maar het grootste deel van de dag was de stemming goed en was zelfs Free serieus met schoolwerk bezig. Het is wel even puzzelen hoe we kunnen zien wat hij eigenlijk moet doen. Ons beweeg-half-uurtje gaat er wel voor zorgen dat ik morgen spierpijn heb, denk ik. Ik heb gehoelahoept, touwtje gesprongen en ring-fit op de Nintento-switch gedaan. En ’s middags bij het naar-buiten-half-uurtje hebben we getafeltennist op het schoolplein hier tegenover.
Over dit eten waren de meningen verdeeld. Free, die altijd roept dat hij niet van zuurkool houdt heeft netjes zijn bord leeg gegeten. Lone hield het na één hap voor gezien: te zuur (vond ik wel meevallen) en dan zaten er nog paddestoelen door, ook. Die nam liever een boterham. Maar Edwin en ik vonden het héérlijk! Edwin heeft zelfs de paddestoelen op!
Ik heb twee schalen gemaakt: één met vegetarische hamblokjes en één met gewone hamblokjes. In plaats an champignons heb ik een bakje witte beukenzwammen gebruikt. Die koop ik liever dan champignons omdat ze langer goed blijven. Champignons worden na een paar dagen vaak bruin en muf, maar beukenzwammen zitten nog in bundeltjes en blijven (daardoor, denk ik) veel langer goed. Maar als je die niet kunt vinden in de supermarkt of bij de groenteboer, dan kun je natuurlijk ook gewoon champignons of andere paddestoelen gebruiken. Ja, óf ze gewoon weglaten, natuurlijk. Kan allemaal. En als er ófwel geen vegetariërs mee-eten, ófwel geen vlees-eters, dan hoef je niet te klungelen met twee pannen en twee ovenschotels, maar dan kan alles in één pan en één ovenschotel.

Bron-vermelding: dit recept is geinspireerd op het recept “Romige zuurkoolschotel met krieltjes, ham en kaas” uit de Hallo Jumbo!

Ingrediënten
1 pak zuurkool (520 gram)
1 bakje witte beukenzwam (150 gram)
1 bakje kruidenroomkaas (ik heb Paturain Cuisine gebruikt)
1 pak aardappelschijfjes (350 gram)
100 gram hamblokjes
1/2 bakje vega hamblokjes (ongeveer 85 gram)
100 gram geraspte kaas
een paar eetlepels parmezaanse kaas
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de zuurkool in een vergiet en spoel onder de stromende kraan af. Hierdoor wordt de zuurkool minder zuur, zodat de kinderen het lekkerder (of in ieder geval: minder vies) vinden.
Maak de beukenzwammen schoon: snij ze van het bundeltje af. Verhit in twee wokpannen een scheutje olie en bak in beide pannen de helft van de paddestoelen.

Als de paddestoeltjes goudbruin beginnen te worden, voeg dan de zuurkool toe (in elke pan ongeveer de helft) en bak die ongeveer vijf minuten mee. Pas op, het kan flink spetteren als je de zuurkool in de pan doet. Voeg dan aan beide pannen de kruidenroomkaas aan de zuurkool toe en roer er door heen.

Schep de hamblokjes door het zuurkool-roomkaas-mengsel in de ene pan, en de vegetarische hamblokjes door het zuurkool-mengsel in de andere pan.

Vet twee ovenschotels in met wat olijfolie en schep in de ene ovenschotel het ham-zuurkool-mengsel, en in de andere ovenschotel het vegetarische zuurkool-mengsel.

Verdeel de aardappelschijfjes over de twee ovenschotels, zodat alle zuurkool bedekt is.

Bestrooi de aardappelschijfjes met de geraspte kaas en de parmezaanse kaas.

Zet de ovenschotels ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Zalm op zuurkool

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Bigos – Poolse stoofschotel met zuurkool uit de slowcooker

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

Witlof-ovenschotel met kerrie en aardappelschijfjes

Rodekoolschotel van Loes

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *