Kippastei met groenten

door | 16 dec 2021 | avondeten, eenpansgerecht, hartige taart, hoofdgerecht, kip, oven, ovenschotel, recept, saus, varken, vlees

Vandaag was restjes dag! Weten jullie nog die kip, van afgelopen week? Die hele, gevulde kip? Er zat best nog wel wat vlees aan het karkas en dat was natuurlijk zonde om weg te gooien. Nu zijn manlief en zoonlief niet zo dol op kluiven, vooral als het een heleboel van die klein botjes zijn. Na het afkoelen heb ik de kip in de koelkast gezet en daar heb ik vanavond het vlees afgepulkt en deze pastei mee gemaakt. Op zich plukt het vlees er wel zo makkelijk af als je het -na het afkoelen, ander brand je je vingers- meteen doet. Dan is het vlees nog soepel. Maar daar had ik die avond geen zin meer in. Verder had ik nog wat groenten over van de knife-skills workshop van Free: peultjes, paprika’s en ik had nog een courgette liggen. En nog een half pakje bladerdeeg en nog wat spekreepjes in de vriezer. Ideaal om restjes op te maken, een pastei als deze.
Enne… tip voor de kerst: zo’n pastei kun je natuurlijk ook heel goed maken met een restje vlees van de kerstkalkoen.

Ingrediënten
Een restje gebraden kip
2 paprika’s (rood en geel)
150 gram peultjes
1 courgette
50 gram gerookte spekreepjes
1 bouillontablet (kippenbouillon)
2 eetlepels bloem
25 gram boter
300 ml melk
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 ei

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pluk, als je dat nog niet gedaan hebt, de restjes vlees van het karkas van de gebraden kip. Snij de paprika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in repen. Snij de courgette in de lengte in plakken en snij die in reepjes. Snij de peultjes in reepjes.

Smelt de boter in een wokpan en bak daarin de spekreepjes aan. Roerbak daarna de gesneden groenten met de spekreepjes mee.

Als de groenten zacht zijn geworden, verkruimel dan de bouillontablet over de groenten. Roer dan de bloem door de groenten en giet er vervolgens de melk bij en roer tot een saus. Breng al roerend de saus aan de kook en voeg dan de kip toe.

Vet een ovenschaal in en schep de ragout in de schaal.

Dek de groenten af met een bladerdeeg-dakje. Snij het bladerdeeg iets in, zodat de stoom kan ontsnappen. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee. Bak de pastei in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg gaar en mooi bruin is.

Neem de schaal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voor je de pastei aansnijdt en opschept.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Freddie Mercury’s kip pastei

Roti pastei

Zonnige quiche

Preitaart met gerookte spekreepjes

Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *