Ingemaakte citroen

door | 23 jan 2023 | bijgerecht, no-bake, recept, vegetarisch

Ingemaakte citroen, ook wel ingelegde of gepekelde of geconfijte citroen, kennen jullie dat? Ik kwam het wel eens tegen in een recept, maar ik had eerlijk gezegd geen idee wat het was. En ik had het dus al helemaal nog nooit gebruikt. Tot nu toe skipte ik zulke recepten, maar in de Kerstvakantie heb ik me er eens aan gewaagd om ze zelf te maken. Ik had citroenen over. Ik had namelijk maar twee citroenen nodig voor een recept, maar een heel net was maar íetsje duurder dan twee losse citroenen. En dus -zo’n Hollander ben ik dan ook wel weer- kocht ik een heel net. Ik zou nog wel bedenken wat ik met de rest van die citroenen zou maken. En zo kwam ik op ingemaakte citroenen. Ik had een flink grote pot, dus bestelde ik nóg een netje. En uiteindelijk moest ik er nóg een netje bij kopen, omdat ik niet genoeg sap had om de pot mee te vullen. Maar nu heb ik dus een pot heerlijke ingemaakte citroenen in mijn koelkast staan. Van ’t weekend aten we Marokkaanse kip met ingelegde citroen. Hartstikke lekker! Dat recept zal ik morgen (of overmorgen?) op mijn blog zetten. Het schijnt ook lekker te zijn in een glas spa rood. En weet je nog die bakwedstrijd op mijn werk, met die “cake with a twist“? Eén van mijn collega’s had ingelegde citroen als twist in haar cake gebruikt. Je kunt er dus echt alle kanten mee op.

Ingrediënten
10-15 citroenen
ongeveer 200 gram keukenzout
1 laurierblad
2 kardemompeulen
3 kruidnagels
3 peperkorrels
1 steranijs

Bereiding
Spoel een wekpot van 1 liter om met kokend water en laat de pot daarna op zijn kop uitlekken. Was de citroenen en snij ze in kwarten. Doe een laagje zout onderin de pot en leg er een laag citroen-kwarten op. Bestrooi met zout en doe er wat specerijen bij. Herhaal met lagen citroen, zout en specerijen tot de pot vol zit.
Pers het sap uit de rest van de citroenen en vul daar de pot mee op, tot de citroen-kwarten onder staan. Doe de pot goed dicht en schud de pot een paar keer per dag om. Doe dat een week lang, elke dag en bewaar de pot daarna in de koelkast.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Zoetzure rauwkost

Venkel-pickles met sinaasappel en dille

Lemon curd

Griekse kippensoep met citroen en ei

Nigella’s citroen-room pasta

Kerstkip

Zelf zuurkool maken

Komkommersalade met gember, knoflook en sesam

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *