Drop-chocoladetaart

door | 14 nov 2022 | cake, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Vorige week werd op mijn werk het tweede (en tevens laatste) deel van de bakwedstrijd gehouden. De eerste, met de koekjes, heb ik helaas gemist. Maar deze keer was ik wel van de partij! De opdracht was “A cake with a twist”. Wat die twist was, dat mochten we zelf bedenken.
Er kwamen duizend ideeën in me op, maar ik bleef al snel hangen op een chocolade-drop taart. Daar had ik Nigella Lawson wel eens over gehoord: chocolade taart met “liquorice” (zoethout). En haar taarten zijn altijd súper lekker. Helaas staat het recept van Nigella niet online en had ik niet haar kookboek waar het recept in staat. Maar mijn google-zoektocht naar andere choco-drop taarten leverde wel wat uitgangsmateriaal op. De combinatie van zoethout en chocolade lijkt in scandinavie heel gebruikelijk te zijn: “lakrids” (of lakrits, lakritz). Ik kwam allerlei kwark-taart recepten met zoethout en chocolade tegen. Maar ja, ik wist niet of een kwarktaart wel aan de opdracht zou voldoen, want dat is natuurlijk geen cake. De meeste van die recepten gebruiken een soort zoethoutpoeder, maar dat is hier niet te koop in de supermarkt. Ik heb erover gedacht of ik een potje salmiak (“zwart-wit”) zou gaan kopen in de snoepwinkel, maar ik heb uiteindelijk gewoon dropjes gebruikt. Die kan iedereen altijd en overal vinden. Ik moet zeggen dat ik bij het bestellen van mijn boodschappen wel een dubbele portie drop heb gekocht, want manlief is dol op drop en hij was al halverwege de eerste zak dropjes nog voordat ik begon met bakken…
De drop-chocolade taart wordt ook vaak gecombineerd met fruit, dus heb ik er een laagje bosbessen-confiture tussen gedaan. Gewoon uit een potje, hoor, maar je kunt natuurlijk ook zelf een jam maken.
Ik kwam er bij het boodschappen bestellen achter dat er gewoon drop-chocolade-snoepjes te koop zijn: choco-drop! Kennen jullie die? Het zijn dropjes met een bol van chocolade er om heen. Ik heb een potje (drop, witte chocolade en zwarte bes) gekocht om te proeven of het eigenlijk wel een lekkere combi was. Nou, die zijn dus hartstikke lekker! Ik heb ze gebruikt om de taart te decoreren. Van een collega hoorde ik dat die al jaren bestaan, maar ik had er echt nog nooit van gehoord.
Ik kan me voorstellen dat de combinatie van drop en chocolade niet heel aantrekkelijk klinkt, maar deze combi doet eigenlijk wel een beetje aan karamel-zeezout denken: zoet met een zoute nasmaak. Maar dan dus met chocolade ipv karamel.
Voor de bakwedstrijd hebben we de taarten in kleine stukjes gesneden, zodat iedereen alle taarten kon proeven en beoordelen. Daar was mijn taart niet zo geschikt voor en hij viel dan ook enorm uit elkaar. Ik denk dat als je de taart gewoon in punten snijdt, dat de opgestijfde chocolade-frosting de punt wel bij elkaar houdt. Maar goed, ook al viel hij na het snijden nogal uit elkaar, aan de smaak deed dat gelukkig niks af. Mijn taart viel goed in de smaak en werd samen met de taart van een collega (een heerlijke taart met dikke bodem met amandelspijs, mascarpone-lemon curd room en verse vruchtjes) uitgeroepen tot dagwinnaar: een gedeelde eerste plaats! Heel veel collega’s vonden ‘m dus lekker. Dus… als je een keer in een avontuurlijke bui bent en een hele verrassende en lekkere taart wilt: maak deze!!!

Ingrediënten
85 gram cacao poeder
150 ml/gram sour cream
1 zakje oplos-cappuccino
350 gram bloem
1 zakje bakpoeder
1/2 theelepel zout
300 gram roomboter
350 gram fijne kristalsuiker
200 gram donker bruine basterd suiker
4 eieren
1 zak kokindjes (295 gram)
500 gram pure chocolade
200 gram boter
100 gram poedersuiker
1 pot bosbessen jam

Bereiding
Doe de kokindjes in een schaaltje en giet er zoveel kokend water op tot de dropjes net aan onder staan. Laat (minstens) twee uur staan en roer af en toe, zodat de dropjes zoveel mogelijk oplossen.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Los de oplos cappuccino op in 200 ml kokend water. Laat iets afkoelen en roer dan de cacaopoeder en sour cream erdoor. Roer de bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Klop de 300 gram boter met een mixer tot deze zacht en lichtgeel is.
Mix daarna de fijne kristalsuiker en de bruine suiker door de boter en klop tot een glad mengsel. Klop dan één voor één de eieren door het boter-suiker mengsel. Roer afwisselend de bloem en het afgekoelde cacao-cappuccino-mengsel er door.

Vet een springvorm in met boter en bekleed met bakpapier.
Doe ongeveer de helft van het beslag in de springvorm en bak in de voorverwarmde oven in 30-40 minuten gaar. Als het beslag gestold is en de zijkanten zich beginnen terug te trekken, dan is de cake goed. Laat volledig afkoelen op een taarten-rek. Ik heb twee keer een vorm van 23 cm gebruikt, maar drie keer 20 cm kan ook. Pas in dat geval wel de baktijd aan.
Bak ook de tweede (en evt de derde) taart.

Smelt de chocolade au bain marie in een kom of pan boven kokend water (pas op dat de bovenste pan het kokende water niet raakt). Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen. Maal het dropmengsel fijn in een blender en giet het dan door een zeef om eventuele klontjes eruit te zeven.
Roer de overgebleven boter en het dropmengsel door de gesmolten chocolade en roer vervolgens de poedersuiker door het mengsel. Roer goed en laat al roerend iets afkoelen.
Snij één van de twee volledig afgekoelde cakes door. Leg de onderste taarthelft op een taartschaal en besmeer met een deel van het chocolade-drop-mengsel. Leg de bovenste taarthelft er weer op en besmeer de bovenkant van die laag met bosbessenjam. Leg daar de tweede taart op.

Schuif repen bakpapier onder de cake, zodat het chocolademengsel dadelijk niet op de schaal komt. Besmeer, met de rest van het mengsel de zijkanten en de bovenkant van de taart. Ik heb de chocoladelaag een beetje speels en rommelig uitgesmeerd, maar je kunt ‘m natuurlijk ook heel strak en glad maken. Wat je zelf het mooist vindt. Ik heb nog drie choco-drop ballen op de taart gelegd, ter decoratie.
Verwijder heel voorzichtig de repen bakpapier en laat de chocoladelaag uitharden in een koele ruimte of in de koelkast.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Verduveld lekkere chocoladetaart

Gouwe Ouwe Chocolade Taart van Nigella

Chocoladetaart

Chocolademoussetaart

Brownies

Slagroomtruffels

No-bake Twixtaart

No-bake s’mores taart

Nutellataart

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *