Verduveld lekkere chocoladetaart

door | 5 feb 2020 | cake, kids, oven, recept, taart, tussendoortje, zoet

Vandaag heerlijk aan het koken en bakken geweest! Deze chocoladetaart heb ik gemaakt om een goed cijfer van Lone te vieren: een 9,5 voor haar Wiskunde! Het is weer een recept van Nigella Lawson. Zij noemt deze taart Devil’s food cake. “Vergeet de naam, de taart is heerlijk.” staat in haar boek “KEUKEN – recepten uit het hart van het huis”. Nou, laten we het er dan maar op houden dat ‘ie verduveld lekker is…
Het glazuur van deze taart is heel anders dan van de chocoladetaart van vorige week. Die had echt een uitgehard glazuur. Deze heeft een zachte en beetje kleverige ganache-achtige laag als afwerking. Dit glazuur blijft heel lang best wel dun. Tijdens het maken denk je op een gegeven moment dat ’t niks meer gaat worden. Gelukkig waarschuwt Nigella daar al voor in haar boek. En als Nigella zegt dat het goed komt, dan is dat ook zo… 😉
Eerlijk gezegd vond ik die vorige chocoladetaart makkelijker om te maken: vooral omdat je alle ingrediënten voor het beslag gewoon in één keer in de keukenmachine kunt doen. Maar het glazuur van deze taart was wel weer makkelijker.
Misschien krijgen jullie nu de indruk dat ik alleen nog maar taarten, enzo, maak. Dat is niet zo, hoor. Vandaag heb ik ook een flinke pan erwtensoep gemaakt voor een team-lunch op Edwin’s werk. Maar die vegetarische erwtensoep heb ik al eens op mijn blog gezet, dus zet ik ‘m er niet nog een keer op.

Ingrediënten voor de cake
50 gram cacacopoeder
100 gram bruine basterdsuiker
250 ml kokend water
125 gram boter (ongezouten, op kamer temperatuur)
150 gram fijne kristalsuiker
225 gram bloem
1 theelepel baking soda
2 theelepels vanille aroma
2 eieren

Ingrediënten voor het glazuur
125 ml water
30 gram bruine basterdsuiker
175 gram roomboter
300 gram pure chocolade
Optioneel: 1 grote zak maltesers (300 gram)

Bereiding
Verhit de oven voor op 180 graden.
We gaan eerst het beslag maken: doe de 50 gram cacao samen met de 100 gram bruine basterdsuiker in een kom en giet er 250 ml kokend water bij. Roer goed door tot je een dikke en donkere chocolademelk hebt. Zet het kommetje dan even opzij. Snij de boter in stukjes en doe die samen met de fijne kristalsuiker en het vanille aroma in een beslagkom. Meng een beetje en doe er een ei en twee flinke eetlepels bloem bij. Roer even door en mix daarna met de mixer met deeghaken. Doe er het tweede ei bij en de rest van de bloem. Roer weer even door en mix daarna goed door elkaar. Haal de mixer eruit en klop het deeg van de menghaken af. Giet nu het kommetje met het cacaomengsel bij het deeg. Roer dit goed door met een lepel. Doordat het cacao-mengsel nog warm is, lost het deeg er heel mooi in op. Let op: niet met de mixer mixen, hoor, dat is vragen om spetters…

Bekleed een springvorm van ongeveer 20 cm met bakpapier (zowel de bodem als de wanden) en giet daar de helft van het chocolade-beslag in. Zet ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Intussen gaan we het glazuur maken: doe de 125 ml water, 30 gram bruine basterdsuiker en 175 gram boter in een steelpan. Verwarm op een laat pitje tot de boter helemaal gesmolten is. Als het mengsel begint te borrelen, neem dan de pan van het vuur en doe de chocoladestukjes in de pan. Wacht een minuutje tot alle chocolade gesmolten is. Klop dan met een garde tot het chocolademengsel mooi glad en glanzend is. Laat het chocolade-mengsel verder afkoelen. Klop het af en toe even door met de garde. Het blijft vrij lang best wel vloeibaar, maar opééns wordt het dikker en smeerbaar.
Als de baktijd van de eerste taarthelft klaar is, prik er dan met een satéprikker in om te zien of de cake al gaar is, vanbinnen. Als de cake gaar is, haal de taartvorm dan uit de oven en laat op een rek ongeveer tien minuten afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt en het bakpapier verwijdert.
Bekleed dan de springvorm opnieuw met bakpapier en bak de andere cake-laag ook in ongeveer 25 minuten. Laat ook die tien minuten in de vorm afkoelen voor je de bakvorm en het bakpapier verwijdert. Wacht tot beide cake-helften helemaal zijn afgekoeld voor je verder gaat.

Leg de eerste (afgekoelde) cakelaag met de platte kant naar boven op een taartschaal en leg er repen bakpapier onder, zodat er geen glazuur op je taartschaal drupt, dadelijk. Besmeer de eerste laag met glazuur en leg er een laag maltesers op.

Giet er nog wat glazuur op en leg dan de tweede cakelaag erop. Smeer het glazuur-mengsel bovenop en op de zijkanten. Hoeft niet netjes: het is juist wel een beetje speels als je ziet dat het er op gesmeerd is.

Versier als je dat wilt de taart nog met wat meer maltesers en zet de taart dan koel zodat het glazuur nog een beetje verder opstijft.

Verwijder heel voorzichtig de repen bakpapier. Snij de taart voorzichtig aan.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Gouwe ouwe chocoladetaart van Nigella

Vegan chocolade mousse

Chocoladetaart

Chocolademoussetaart

Chocoladefudge met pistache

Rocky Road

Chocolate chip cookies

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *