Slagroomtruffels

door | 17 nov 2020 | nagerecht, no-bake, recept, tussendoortje, zoet

Gisteren was ik een dagje naar mijn moeder. Mijn vader zou jarig geweest zijn, en dus had ik een dagje vrij genomen en afgesproken om met mam iets leuks te gaan doen. We zijn naar een bollenboer geweest en hebben daar een bollenmand gemaakt. Nu staan er viooltjes bovenop, zodat het niet zo’n kale bedoening is tot de bollen opkomen, in het voorjaar.

Ik had slagroomtruffels gemaakt om mee te nemen naar mam, want die vindt ze erg lekker. Het recept leek me niet zo heel ingewikkeld: ingrediënten voor de vulling mengen, invriezen, door de gesmolten chocolade halen en in de cacaopoeder leggen. Maar het was lastiger dan ik dacht. Tijdens het kloppen van het slagroom-boter mengsel was ik er van overtuigd dat het al mislukt was. Ik had geen idee wat ik verkeerd had gedaan, maar dit zou noooooooooit meer goed komen… Maar met de tips&tricks die ik online las (de kom even opwarmen) kwam het toch nog goed en werd het mengsel opeens toch nog fluffy. Dat slagroom-mengsel moest eigenlijk tien minuutjes in de koelkast om íets op te stijven, maar toen was het inmiddels al hoog tijd om ons avondeten te koken, dus heeft het een paar uur in de koelkast staan opstijven, in plaats van 10 minuten.
In eerste instantie leek het me handig om de truffels op een satéprikker te prikken om ze door de gesmolten chocolade te halen, maar nadat één truffel doormidden brak en een andere van de prikker in de warme chocolade viel, ben ik overgestapt op twee vorken.
Na een paar truffels werd de gesmolten chocolade een beetje fudge-achtig en bleef het niet zo makkelijk meer aan de de truffel kleven. Ik weet eigenlijk niet wat er mis was. Zou er teveel vet uit het slagroom-mengsel in de chocolade zijn opgelost? Of was het misschien ontdooid vocht uit het slagroommengsel? Maar het kan ook zijn dat de chocola te heet was geweest. Of juist te sterk afgekoeld? Ik ben geen chocolade-expert, dus ik weet het niet. Maar dat maakt ook niet uit: want het kwam uiteindelijk helemaal goed! Ik heb de chocola met die vorken over de truffel “gesmeerd”, als een soort Nutella. Daarna rol je de truffel toch door de cacaopoeder en dan zie je er toch niks meer van… En een extra dik laagje chocolade is wel zo lekker, toch?

Ingrediënten
225 ml slagroom
125 gram fijne kristalsuiker
175 gram boter (op kamertemperatuur)
1 vanillestokje
1/4 theelepel zout
400 gram pure chocolade
50 gram cacaopoeder

Bereiding
Doe de slagroom met de suiker en het snufje zout in een pannetje. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg én het leeggeschraapte stokje bij de slagroom in het pannetje en breng langzaam aan de kook. Roer regelmatig, zodat de suiker helemaal oplost. Het mengsel wordt licht geel. Als het slagroommengsel kookt, neem dan het pannetje van het vuur. Laat het mengsel in een afgedekte pan afkoelen (met een deksel of aluminiumfolie). Haal het vanillestokje uit de room als het is afgekoeld.

Klop de boter luchtig in een keukenmachine of met een handmixer. Giet dan heel langzaam de vanille-room erbij. Blijf doorkloppen! Ook als je denkt dat het ‘m niet meer gaat worden. Als het mengsel schift, verwarm de mengkom dan even, bijvoorbeeld door ‘m in de gootsteen te zetten waar een laagje heet water in staat. En klop daarna weer verder.

Blijf doorkloppen tot het een fluffy mengsel wordt. Zet het mengsel dan ongeveer een kwartiertje in de koelkast om verder op te stijven. (Ik heb het mengsel eigenlijk te lang in de koelkast gezet).

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt in de vriezer. Leg een vel bakpapier op een plaat. Schep een eetlepel van het roommengsel, vorm met een tweede lepel een hoopje en leg het op het bakpapier. Zet de room-hoopjes minstens een uur (maar langer mag ook) in de vriezer.

Doe de cacaopoeder in een diep bord of platte schaal. Breek de chocolade in stukken en smelt het au bain marie (in een pannetje boven een pannetje heet water). Neem een (paar) bevroren hoopje(s) uit de diepvries en haal die door de gesmolten chocolade. Ik vond dat met twee vorken het makkelijkst. Drop een bevroren truffel in de gesmolten chocolade en vis de truffel er met twee vorken meteen weer uit en rol de truffel dan door de cacaopoeder. Laat de truffel een minuutje in de cacaopoeder liggen tot de chocolade een beetje uitgehard is.

Herhaal dit met alle truffels. Neem ze bij voorkeur één voor één uit de vriezer, zodat het slagroommengsel niet teveel ontdooit. Als de chocolade niet zo lekker vloeibaar meer is, of niet zo goed aan de truffel blijft kleven, “smeer” de chocolade er dan gewoon op, tot de truffel grotendeels bedekt is en rol ‘m daarna door de cacaopoeder.

Je kunt de truffels een paar dagen in de koelkast bewaren. Om ze langer te bewaren kun je ze invriezen. Haal ze in dat geval een paar uur van te voren uit de vriezer, zodat de vulling weer zachter kan worden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Chocolade fudge met pistache

Oreobonbons

Bastogne bonbons

Fudge van witte chocolade met pistachenoten en cranberries

Rocky Road

Nutellataart

“Melting Moments”

Nutella koekjes

Vanille roomijs

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *