No-bake s’mores taart

door | 15 jul 2020 | kids, no-bake, recept, taart, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Ik ben hartstikke trots op dit recept: onze zelfbedachte s’mores-taart! Lone verdient alle eer! Weten jullie nog dat ik laatst met Lone die vegan marshmallows maakte? Toen bedacht zij ter plekke dat we dat marshmallow-schuim ook heel goed zouden kunnen gebruiken in een taart: een ’s mores taart!!!
En zondag hebben we die samen gemaakt! Van de kikkererwten-curry had ik toch nog het kikkererwten-water (de aquafaba) over: dus twee vliegen in één klap!
We hebben de taart samengesteld uit drie recepten: de koekjesbodem van taart met blauwe bessen curd die ik voor mijn verjaardag maakte, de vegan marshmallows en de chocoladelaag van de gouwe ouwe chocoladetaart van Nigella.
En kijk nou hoe perféct hij is geworden, met die prachtige laagjes! De marshmallow laag is mooi stevig (ook gewoon buiten de koelkast), maar als je ‘m eet, dan smelt het bijna in je mond. En de chocoladelaag is stevig genoeg om niet uit te lopen, maar ook weer niet zo hard dat ‘ie breekt.
Van het vegan marshmallow maken was wel blijven hangen dat het best wel gedoe was. Met dat suikermengsel dat je precies op de juiste temperatuur moest hebben, enzo. Daardoor zag ik er een beetje tegenop, maar eigenlijk viel het best wel mee. Twee paar handen is wel handig als je het -net als wij- met een handmixer maakt. Maar als je een standmixer hebt, dan is het denk ik prima in je eentje te doen.
Je kunt deze taart trouwens heel makkelijk vegan maken, mocht je dat willen! Als je er met het boodschappen doen op let dat de digestive koekjes en de pure chocolade geen dierlijke producten bevatten. Ik heb daar niet speciaal op gelet en toch waren ze allebei vegan-proof. Daarna hoef je alleen nog maar plantaartige margarine in plaats van boter en een zure room op soja-basis ipv gewone zure room te gebruiken om ‘m helemaal vegan te maken.
De taart valt hier súper goed in de smaak. Ik denk dat ik de komende verjaardagen wel verzoekjes voor deze taart krijg.

Ingrediënten
– voor de koekbodem:
200 gram digestive koekjes
100 gram boter
3 eetlepels kristalsuiker
– voor de marshmallow-fluff laag:
150 gram kikkererwtenweekwater (aquafaba)
1 theelepel wijnsteenbakpoeder (cream of tartar)
1 theelepel vanille aroma
150 ml koud water
1 1/2 theelepel agar agar poeder
450 gram fijne kristal suiker
– voor de chocolade topping:
50 gram boter
100 gram pure chocolade
150 gram poedersuiker
60 ml zure room

Bereiding
Smelt de 100 gram boter in een pannetje of in de magnetron. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Meng het koekkruim met de gesmolten boter en de 3 eetlepels suiker. Bekleed een springvorm (zowel de bodem als de wanden) met bakpapier en doe het koek-mengsel daarin. Duw stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm even in de koelkast, zodat de bodem kan opstijven.

Doe het kikkererwtenweekwater samen met de wijnsteenbakpoeder in een vetvrije kom en mix lange tijd op hoge snelheid tot het schuim stevige pieken vormt. Het schuim is goed als je de kom op zijn kop zou durven houden. Zet de mixer dan lager en druppel héél langzaam het vanille aroma erbij. Als alle vanille aroma door het schuim is geklopt, zet dan de mixer hoog en klop nog eens tien minuten.

Doe het water samen met de agar agar poeder in een steelpannetje. Breng al roerend aan de kook en laat een paar minuten koken. Voeg dan de kristalsuiker toe. Blijf roeren en breng opnieuw aan de kook. Steek een suiker-thermometer in het suiker-agar-mengsel en verhit tot het mengsel een temperatuur van 115 graden heeft. Neem dan de pan van het vuur. Giet, terwijl je het schuim met de mixer op de laagste stand blijft kloppen, het agar-suiker-mengsel heel langzaam bij het schuim. Het schuim krijgt een mooie satijn-achtige glans. Als je al het suiker-agar-mengsel hebt toegevoegd, klopt dan nog eens tien minuten op de hoogste stand.

Neem de taartbodem uit de koelkast en giet het schuim er op. Spatel de kom leeg en strijk de schuimlaag glad. Zet de schaal een paar uur weg in een koele ruimte (maar niet in de koelkast), zodat het mengsel kan opstijven.

Als de marshmallow laag is opgestijfd, dan is het tijd om het chocolade glazuur te maken. Breek de pure chocolade in stukjes en doe die samen met de boter in een pan. Smelt de chocolade en boter au bain marie (dus in een pannetje boven een andere pan waar kokend water in zit – let op dat de bovenste pan het kokende water niet raakt). Als de chocolade en boter gesmolten zijn, zet dan het pannetje opzij. Als het chocolade-mengsel iets is afgekoeld, roer dan de zure room er door heen. Roer daarna de poedersuiker er door. Als het glazuur te dik is, dan kun je het dunner maken met een theelepel kokend water.

Giet het chocolade glazuur mengsel over de marshmallow-laag en smeer het met de bolle kant van een lepel uit. Zet nog even koel weg, zodat de chocoladelaag kan opstijven.

Snij met een scherp mes in punten. Veeg het mes na elke keer snijden even af.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Vegan marshmallows

Taart met blauwe bessen curd

Gouwe ouwe chocolade taart van Nigella

S’mores uit de oven

Cheesecake met frambozencompote

Worteltjestaart

Nutellataart

Pruimentaart

Vegan chocolademousse

Pistache-meringuetaart met frambozen

Ananastaartje met kokosslagroom

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *