Vegan marshmallows

door | 14 jun 2020 | kids, recept, tussendoortje, vegan, vegetarisch, zoet

Sinds dochterlief vegetarisch is, heeft ze er geen enkele moeite mee om geen vlees te eten. Ook als wij wél iets van vlees eten, dan taalt ze er niet naar. Zelfs speklappen, waar ze toch zo dol op was… Wat ze wél mist zijn marshmallows… Als vlees-eter sta je daar namelijk niet bij stil, maar in heel veel snoep zit gelatine. En aangezien dat uit botten (van dode beesten) komt, wil ze dat niet meer eten. Gelukkig komt er steeds meer snoep waar geen gelatine in zit. Ik weet inmiddels van de meeste merken in de supermarkt wel of ze kunnen, of niet. Maar toen ik dus dit recept voor vegan marshmallows tegenkwam, maakte mijn hart een sprongetje. En vandaag hebben we ze samen gemaakt. En vooral bij de stap waarbij je de hete suikeroplossing door het schuim moet roeren kwam het heel goed uit dat ik een extra paar handen had…
Achteraf gezien hadden we allebei tot halverwege onze twijfels of het echt wel marshmallow-achtig zou worden, maar dat bleek onterecht. De marshmallows zijn gewoon súper goed gelukt!
In het recept staan wel een paar ingrediënten die je niet 1-2-3 in de supermarkt kunt kopen. Er stond “cream of tartar”, dat is hier te koop als wijnsteenbakpoeder. (Let op: dat is niet hetzelfde als wijnsteenzuur!)
Agar-agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Het schijnt uit zeewier gemaakt te worden. Ik ken het vooral van toen ik nog op de laboratoriumschool zat: daar maakten we de voedingsbodem van kweekschalen voor bacteriën mee. Maar het wordt dus ook door vegetariërs en veganisten gegeten. Je kunt agaragar poeder bij natuurvoedingswinkels kopen, of online. Verder heb je een suiker-thermometer nodig. Je schijnt ook wel met de hand te kunnen bepalen of de suikerstroop de juiste temperatuur heeft, maar met zo’n suiker-thermometer is het wel zo makkelijk. Voor dit recept gebruik je het weekwater uit een blik kikkererwten. Aquafaba wordt dat ook wel genoemd. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je marshmallows naar kikkererwten smaken, hoor, dat is niet zo. De kikkererwten die we over hadden, die heb ik geroosterd in de oven. Ook hartstikke lekker! Dat recept zal ik later op mijn blog zetten.

Mijn vaste lezers, die zich na mijn blogje van gisteren zorgen om me maakten, kan ik geruststellen: het Corona-testcentrum belde vandaag, de test was negatief, dus ik heb geen Corona. 🙂

Ingrediënten
100 gram kikkererwtenweekwater (aquafaba)
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder (cream of tartar)
1 eetlepel vanille aroma
130 ml koud water
1 theelepel agar agar poeder
300 gram fijne kristal suiker
30 gram poedersuiker
30 gram maizena
olie om in te vetten

Bereiding
Doe het kikkererwtenweekwater samen met de wijnsteenbakpoeder in een vetvrije kom en mix lange tijd op hoge snelheid (minstens 20 minuten). Klop tot het schuim stevige pieken vormt en je de kom op zijn kop zou durven houden. Zet de mixer dan lager en giet héél langzaam het vanille aroma erbij. Als alle vanille aroma door het schuim is geklopt, zet dan de mixer hoog en klop nog eens tien minuten.

Doe het water samen met de agar agar poeder in een steelpannetje. Breng al roerend aan de kook en laat een paar minuten koken. Voeg dan de kristalsuiker toe. Blijf continue roeren en breng opnieuw aan de kook. Steek een suiker-thermometer in het suiker-agar-mengsel en verhit tot het mengsel een temperatuur van 115 graden heeft. Neem dan de pan van het vuur. Giet, terwijl je het schuim met de mixer op de laagste stand blijft kloppen, het agar-suiker-mengsel heel langzaam bij het schuim. Terwijl ik het van mijn lepel liet lopen vormde mijn suikerstraal een dunne draad… Als je al het suiker-agar-mengsel hebt toegevoegd, klopt dan nog eens tien minuten op de hoogste stand. Het schuim krijgt nu een mooie glans.

Roer de poedersuiker en de maizena in een kommetje doro elkaar.
Vet een schaal in met wat olie en bekleed met bakpapier. Vet ook het bakpapier licht in met olie en strooi er dan wat van het poedersuiker-maizena mengsel in. Schud de schaal even, zodat de hele bodem bedekt is met poeder. Spatel het schuim in de schaal en strijk glad. Zet de schaal minstens een uur weg in een koele ruimte (maar niet in de koelkast), zodat het mengsel kan opstijven.

Als de marshmallow goed is opgestijfd, dan kun je ‘m uit de schaal halen. Leg de plak op een bakpapier waar je nog wat poedersuiker-maizena mengsel op hebt gestrooid.

Snij de plak marshmallow in blokjes. Bestrooi de blokjes met poedersuiker-maizenamengsel en wentel ze er goed in om-en-om. Leg de bepoederde marshmallowblokjes op een schaal.

Je kunt de marshmallows natuurlijk zó opsmikkelen, maar je kunt ze natuurlijk ook lekker in een beker warme chocolademelk doen, dan worden ze lekker zacht. Of rooster ze boven een kampvuurtje om s’mores mee te maken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

S’mores uit de oven (niet vegan)

Ouderwetse chocolademelk (niet vegan)

Rocky Road (niet vegan)

Vegan chocolade mousse

Pistache-meringuetaart met frambozen (niet vegan)

Kokosmakronen (niet vegan)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *