Kerstkip

door | 24 dec 2022 | avondeten, hoofdgerecht, kip, oven, recept, vlees

Heel foodblog-land staat bol van de kerst-recepten, nu natuurlijk. Die hebben de meesten al ruim op tijd voorbereid. Ik zet doorgaans gewoon op mijn blog wat we hebben gegeten, dus mijn kerst-recepten komen er op zijn best op de dag zelf op. Maar meestal pas ná kerst. Maar ik dacht: laat ik dat ook eens proberen. Om zo vlak voor de Kerst een Kerstig recept te delen. En dus aten we vorig week al deze Kerstkip! Geen Kerstkalkoen, maar Kerstkip, want Edwin houdt niet van kalkoen. En eerlijk gezegd vind ik zo’n kalkoen ook veel te groot en te prijzig. Daarom als alternatief een hele kip. Is wat geschikter voor een iets kleiner gezelschap (en/of kleiner budget). Maar deze manier van bereiden kun je ook heel goed voor kalkoen gebruiken!
Kip en kalkoen willen nog wel eens droog uitvallen. Maar nu las ik op Instagram dat Nigella zweert bij “turkey in brine”. Dat je nooit meer anders wilt, als je dat eenmaal geprobeerd hebt. En dat het dan dus niet zo droog wordt. Ik moest wel even googelen. Brine ken ik wel van bijvoorbeeld Jackfruit, dat zit ook in brine. Het betekent pekel of pekelwater. Ik heb wat verschillende “turkey in brine” recepten gegoogeld en het idee was eigenlijk elke keer wel zo’n beetje hetzelfde: water met zout en wat suiker (of honing), kruiden/specerijen en citrusfruit.
Tijdens het maken van het pekelwater had ik er een hard hoofd in dat dit wat zou worden. Het rook -op zijn zachtst gezegd- niet zo lekker. Eigenlijk kun je gerust zeggen dat ’t best wel stonk. Maar Nigella heeft eigenlijk altijd gelijk, dus ik heb mijn hele kip een nacht en halve dag laten trekken in het stinkende pekelwater. Het kwam goed uit dat het zo koud was buiten, zo kon ik de pan waarin mijn kip in de week lag gewoon op ’t balkon zetten. Anders had ik plek voor mijn grote pan in de koelkast moeten maken. Nigella had hartstikke gelijk: de kip is súper lekker geworden. Inderdaad niet droog, maar juist heerlijk sappig, zelfs de borststukken. Voor Edwin en Free heb ik de borstfilets afgesneden en zelf heb ik een poot genomen. En van het restvlees dat nog op het karkas zat heb ik de volgende dag een kip-pastei gemaakt (volgens dit recept).
Voor erbij had ik aardappel-partjes uit de oven en zelfgemaakte appelmoes.
Een heerlijk maaltje. Voor een feestelijke gelegenheid als Kerst kun je er er natuurlijk sjiekere bijgerechtjes bij maken.
Je moet wel op tijd beginnen, met dit recept, omdat de kip 12-24 uur in het pekelwater moet staan, maar het is echt een aanrader!
De bereidingstijd kan per kip verschillen. Ik raad aan om een vlees-thermometer te gebruiken om te zien of het vlees al de juiste kern-temperatuur heeft. Kleine investering en daar ga je heel veel plezier van hebben!

Ingrediënten
1 kip (ongeveer 1.2 kg, ik had een scharrel mais-kip)
4-6 flinke eetlepels zout
2 citroenen
1 bosje verse bladpeterselie
2 eetlepels honing
1 theelepel peperkorrels
5 laurierblaadjes
2 takjes rozemarijn
een paar takjes tijm
1 bol knoflook
50 gram boter

Bereiding
Snij de citroen in achten. Snij de peterselie grof. Pel de tenen knoflook. Doe het zout, de citroen, knoflook, peperkorrels, laurierblaadjes, takjes rozemarijn en tijm met ongeveer een halve liter water in een pannetje. Breng aan de kook en laat al roeren zachtjes doorkoken tot al het zout is opgelost.
Neem de pan van het vuur en doe het mengsel in een grotere pan of bijvoorbeeld een schone emmer. Giet er nog anderhalve liter water bij en roer even goed door. Laat het pekelwater helemaal afkoelen (let op: dit is erg belangrijk, om bederf te voorkomen).

Leg de kip met de borst naar beneden in de pan. De kip moet net onder staan. Zet de pan koud weg (bijv buiten als het rond het vriespunt is, of in de koelkast) en laat de kip tussen de 12 en 24 uur staan. Niet langer, las ik, anders kan het vlees te zout worden.

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Neem na 12-24 uur de kip uit het pekelwater en laat even uitlekken. Dep droog met wat keukenpapier. Leg de kip op een rooster boven een bakplaat. Leg een takje rozemarijn, een takje tijm, een partje citroen en een laurierblad in de buikholte van de kip. Als je wilt kun je de poten samen binden, maar dat heb ik niet gedaan. Smelt de boter (in een pannetje of in de magnetron) en besmeer met een kwastje de kip aan alle kanten met de gesmolten boter. Omdat de kip nog koud is, zal de boter meteen stollen.

Zet de oven terug naar 180 graden. Schuif de kip op het rooster (met de bakplaat eronder) in de oven. Laat de kip in ongeveer een uur gaar worden. Check vanaf 45 minuten, want de precieze tijd kan varieren. De kern-temperatuur (gemeten op het dikste stuk, tussen poot en dij) moet minstens 75 graden zijn.

Ik heb de uitsteeksels (pootjes en vlerken) vanaf halverwege ingepakt in aluminiumfolie om te voorkomen dat ze te donker zouden worden. Besmeer dan meteen de kip met nog wat gesmolten boter.

Neem de kip, als deze gaar is, uit de oven en pak losjes in met aluminiumfolie en laat een kwartiertje ingepakt staan. Op die manier kunnen de vleessappen zich wat herverdelen. En in deze tijd kun je mooi de aardappeltjes bakken.
Leg de kip op een serveerschaal en leg er eventueel nog een paar takjes rozemarijn naast, ter garnering.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kerstkalkoen a la Jamie

Gevulde kip

Mini Beef Wellington

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Biefstuk a la Farah Diba

Deconstructed kippastei

Kerstsalade met mozzarella, mandarijn en prosciutto

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *