Gevulde kip

door | 14 dec 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kip, oven, recept, varken, vlees

Misschien niet bepaald een voor de hand liggend gerecht voor een doordeweekse dag. Het lijkt bijna of ik aan het proefkoken ben voor Kerst, maar dat is niet zo, hoor. Free en ik willen vaker samen koken en omdat hij Gordon Ramsay zo geweldig vindt, willen we elke week een of twee gerechten uit Ramsay’s boek “Koken als een Chef” maken. We zijn gewoon voor in zijn boek begonnen en dit keer was deze gevulde kip aan de beurt. Ik kan ‘m overigens wel aanraden voor Kerst. Zeker als je Kerst met je eigen gezin viert, in plaats van met een groot gezelschap. Ik vind het wel feestelijk staan, zo’n gevulde hele vogel, maar met kip in plaats van kalkoen is het niet zo’n onwijs grote bonk vlees dat je er met je gezin veel en veel te veel aan hebt. En omdat ‘ie een stuk kleiner is, is hij ook nog eens een stuk sneller gaar. De vulling met chorizo is heerlijk! Daar ben ik sowieso dol op: chorizo! Free vond het trouwens maar een luguber idee om de vulling in de “kip z’n kont” te stoppen. Eh ja, daar kan ik in komen. Daar moet je misschien even niet teveel bij nadenken. 
Wij hadden met zijn drieën nog heel wat over van deze kip van 1,4 kilo. Ik heb de rest afgedekt in de koelkast gezet. De restjes kippenvlees pluk ik later van het karkas en dat gaat later deze week in een kip pastei. En dan gaan de botten in een zak in de vriezer: daar trek ik later weer bottenbouillon van.

Ingrediënten
1 hele kip (bij voorkeur scharrelkip)
1 chorizoworst (ongeveer 200 gram)
1 ui
2 tenen knoflook
1 blik zwartoogbonen
1 bosje tijm
1 flinke theelepel gerookt paprikapoeder
1 citroen
1/2 potje zongedroogde tomaten (in reepjes)
400 ml witte wijn
zout, peper, olijfolie
optioneel: baguettes om af te bakken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de ui. Snij de chorizoworst in blokjes. Pel de tenen knoflook en snij ze fijn. Giet de bonen af en spoel ze na in een vergiet.
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak daarin de chorizo-blokjes aan. Voeg dan de gesnipperde ui, knoflook en de bonen toe. Rits de blaadjes van een paar takjes tijm en roer die door het mengsel. Proef even en breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur.

Strooi wat zout in de buikholte van de kip en stop dan de holte vol met het chorizo-bonen mengsel. Wat er overblijft van het bonen-mengsel, dat gebruik je dadelijk om de kip op te leggen. Stop er tot slot de citroen in en trek het vel er zo ver mogelijk overheen. Meng de paprikapoeder en wat zout door een flinke eetlepel olie en smeer daar de kip helemaal mee in. Leg de kip in een braadslee. Giet de witte wijn met nog 200 ml water in een braadslee en roer er wat zout (ongeveer een theelepel) door. Leg de rest van de tijmtakjes naast de kip in de braadslee.

Dek de braadslee goed af met aluminiumfolie en zet een uur in de voorverwarmde oven.

Verwijder dan het alu-folie van de kip en schep wat van het braadvocht over de kip. Zet de oven op 200 graden en zet de braadslee nog een half uur terug in de oven, zodat de kip mooi bruin wordt.

Neem de kip uit de oven en laat nog een minuut of tien staan. Het schijnt dat dan de vleessappen weer over het vlees verdelen. Bak intussen de afbakbroodjes af.

Verwarm de overtollig vulling nog even goed door en schep op een serveerschaal. Leg de kip erop en leg er wat takjes tijm uit de braadslee omheen.

Snij een borsstuk of een poot af en leg die op een bord met een paar flinke lepels van het chorizo-bonen-mengsel en schep er wat van het braadvocht over. Serveer met een stuk van het afbakbrood.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kerstkalkoen a la Jamie

Gebakken aardappels, sla en kip-spek-rolletjes

Kip Kiev

Jerk chicken met kokosrijst, mango-salsa en rum punch

Parelgerst met kip

Varkenshaasrolletjes met spruiten en gebakken aardappels

Gebakken aardappels, erwtjes, sla en varkenshaas met champignonroomsaus

Varkenshaas à la Huub

Entrecote Niçoise

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Steak tartare

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *