Kerstkalkoen a la Jamie

door | 26 dec 2018 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, vlees

Ik wilde heel graag een echte kerstkalkoen maken… Dat leek me nou toch zó leuk en feestelijk! Maar naarmate Kerst dichterbij kwam, werd ik er wel een beetje zenuwachtig over. Zou ik dat wel kunnen? Wat nou als ie zou mislukken? En zou ik dan niet de hele dag alleen maar met dat beest bezig zijn, in plaats van gezellig met familie? Gelukkig vond ik een briljant filmpje op Youtube: dat je je kalkoen ook in de slowcooker kunt klaarmaken. Dan hoef je er niet naar om te kijken en hij kan niet mislukken en wordt gegarandeerd heerlijk sappig. Daarna nog een paar minuutjes onder de grill om ‘m een lekker knapperig korstje te geven: en voila. Nou, dat leek me wel wat!
Kalkoen besteld: de kleinste die ze hadden… 3 kilo. Toen ik ‘m kreeg was hij nog diepgevroren, maar ’t was meteen duidelijk dat ie dus echt niet in mijn slowcooker zou passen… Hmpf…
Gelukkig is Jamie ook helemaal in de kerststemming en kwam er al snel een kan-niet-mislukken-super-makkelijk-kalkoen-recept op facebook voorbij. Ik heb zijn Foodtube filmpje minstens 5 keer bekeken. Velletje los-wurmen, boter eronder. Beest op de groenten en zijn eigen “giblets” (hoe vertaal je dat? Ingewanden? Organen? Ewww…) leggen, kruiden en mandarijntje erin. Inpakken in folie. En dan 35-40 minuten per kilo in de oven. Spek erover. Nog anderhalf uur laten rusten, en voila! Prachtige Christmas Turkey!
Hoe vaker ik zijn filmpje keek, hoe makkelijker het leek. Dat is mijns inziens de grootste kwaliteit van Jamie: dat als je ‘m bezig ziet, dat je dan denkt: “O, dat kan ik ook wel…”
Nou en dat klopt nog ook. Hij is goed gelukt. Hij moest wel flink langer in de oven dan de aangegeven 40 minuten per kilo. Maar ik had er een vleesthermometer in gestoken, dus ik kon precies zien wanneer hij van binnen gaar was!

Ingrediënten
1 kalkoen
2 stengels bleekselderij
2 uien
4 bospeen
tijm, rozemarijn, salie
1 mandarijn
1 pakje boter (op kamertemperatuur)
2 handjes gedroogde cranberries
zout, peper
1 pakje gerookt spek
bloem

Bereiding
Haal de kalkoen op tijd uit de vriezer. Laat ontdooien in een schaal of bak (voor vleessappen die uit de verpakking kunnen lekken) in de koelkast. Het ontdooien kan tussen de 12 en 36 uur duren. Deze had meer dan 24 uur nodig.
In Amerikaanse Youtube-filmpjes wordt soms aangeraden om de kalkoen te wassen, maar de Nederlandse richtlijnen zeggen dat je dat juist niet moet doen. De kans op kruisbesmetting wordt dan namelijk groter. Gewoon niet doen, dus! Het is ook helemaal niet nodig: gewoon zorgen dat je je kalkoen voldoende verhit (check dat met een vlees-thermometer).

Haal de kalkoen twee uur voordat je ‘m verder gaat bereiden uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de waspeen, snij het loof er af en snij de wortelen in grove stukken en doe die in een ovenschaal. Snij de bleekselderij ook in grove stukken en snij de ui (met schil en al) in vieren en leg ook deze groenten in de ovenschaal. Haal het zakje met de nek en de organen uit de holte van de kalkoen. Knip open en leg deze organen ook in de ovenschaal. (Ik vind mezelf een enorme held dat ik die nek, lever en hart ook heb gebruikt! Want eigenlijk griezel ik van orgaanvlees…)
Leg de kalkoen op de groenten en de organen. Snij een mandarijn in kwarten en stop 2 van die stukken (of meer als dat past) in de borstholte van de kalkoen. Steek er ook wat van de verse kruiden in: de takjes rozemarijn, de salie en de helft van de tijm.


Pak een siliconenspatel en steek daarmee (via het hals-gat) onder de huid van de kalkoen de huid los van het borstvlees.

Doe de zachte boter in een mengkom en doe er een flinke snuf zeezout en versgemalen peper bij. Hak de gedroogde cranberries fijn en doe die er ook bij. Rits de blaadjes van wat takjes tijm en doe die er ook bij. Meng die lekker door met je handen.

Stop nu de gekruide boter ónder de huid van de kalkoen. Duw het met je vingers óver de huid verder. Stop ook een klontje gekruide boter in de borstholte, bij de kruiden. Smeer daarna de huid van de kalkoen helemaal en ruim in met de gekruide boter. Dat is even een smeerboel, maar dit vet bedruipt de kalkoen.
Was daarna je handen met een beetje afwasmiddel.
Steek de vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen, zodat je goed kunt meten of de kalkoen diep van binnen ook al gaar is.


Pak nu de kalkoen in met aluminium folie, maar zorg dat je de holte niet afsluit (daar moet hete lucht door heen kunnen stromen) en zorg dat je de thermometer nog kunt lezen.


Zet de kalkoen in de oven.
De richttijd schijnt 35-40 minuten per kilo te zijn. Voor onze kalkoen van 3 kilo zou dat dus 2 uur moeten zijn. Het laatste half uur wil je de aluminiumfolie er af halen. Dus had ik een timer gezet na anderhalf uur.


Haal de kalkoen uit de oven en verwijder het aluminium folie. Doop één voor één de plakjes gerookt spek in het braadvet van de kalkoen en drapeer de plakjes spek over de kalkoen. Zet de kalkoen terug in de oven tot de kerntemperatuur minstens 70 graden is. Als de spek te donker dreigt te worden, bedek de kalkoen dan nog even met aluminium folie.


Als de kalkoen gaar is, haal de kalkoen dan uit de oven. Til de kalkoen uit de braadslee (door bijvoorbeeld een pollepel in de borstholte te steken en ‘m daaraan op te tillen) en laat het overtollige vocht eruit lopen. Leg de kalkoen op een andere schaal en dek helemaal af met aluminiumfolie. Leg hier een handdoek overheen en stop goed in onder de schaal. Laat de kalkoen nu minstens anderhalf uur rusten en en doorgaren.

Doe de groenten, het orgaanvlees en het braadvet en -vocht in een pan. (Jamie goot eerst nog het vet ervan af, maar dat was ik vergeten) Doe er een paar eetlepels bloem bij en roer even door. Doe er dan een halve liter bouillon en nog een liter water bij. Schraap de braadslee goed uit en doe alles in de pan. Breng aan de kook en laat minstens een half uur, onder af en toe doorroeren, goed doorkoken. Er kan schuim ontstaan: schep dat er van af en met een lepel.
Giet de jus door een vergiet en een kleiner pannetje. Gooi de groenten en het afvalvlees weg. Je hebt nu een heerlijke jus om over je kalkoen te eten.

Snij de kalkoen aan. Jamie legt in een van zijn video’s ook uit hoe je dat het beste kunt doen (zie de link onderaan) — dat kan ik niet beschrijven. Vond ik nog vrij lastig…


Wij hadden aardappels en gesnipperd lof en lekker de jus over de kalkoen. En een beetje van het knapperige spek erbij. Daarnaast hadden we er nog een heerlijke salade bij, maar die heb ik niet op de foto.

Eet smakelijk!

NB: De kans is groot dat je niet de hele kalkoen op kan. Zet ‘m terug in de koelkast. Dan kun je morgen of overmorgen met de restjes vlees nog een heerlijke maaltijd maken!

Inspiratie
* Cooking an Easy Christmas Turkey with Jamie Oliver
* Fail-Safe Roast Turkey — Jamie Oliver
* Crockpot Whole Turkey
* 2 Ways to carve a Turkey (Jamie Oliver)

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Kerstkip

Kerstkoekjes met amandelsnippers

Fudge van witte chocolade met pistachenoten en cranberries

Pulled Turkey Rendang

Biefstuk a la Farah Diba

Zelfgemaakte hamburgers (a la Jamie)

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *