Zelf zuurkool maken

door | 14 okt 2020 | bijgerecht, Hollands, recept, vegetarisch

Er is een súperleuk nieuw winkeltje geopend in Wageningen: “Wat in het vat zit“. (Tien bonus-punten voor de naam!) Je kunt er allerlei gefermenteerde producten kopen, én spullen om zelf met fermenteren aan de slag te gaan. Ik had al een stukje in het lokale krantje voorbij zien komen en op Facebook kwamen ook diverse advertenties voorbij. Van ’t weekend heb ik er een “Rotpot” gekocht, om zelf zuurkool te maken. Dat moet 6-8 weken fermenteren, dus ik weet nog niet of het lukt. Ik hoop dat ik tegen die tijd een heerlijk recept van zelf-gemaakte zuurkool op mijn blog kan zetten. Ik ben benieuwd!!!

In zo’n rotpot-pakket zit een weckpot, een deksel met een waterslot, een dichte deksel en een doosje met zuurkoolkruiden. Bij het snijden van de kool dacht ik: dat gaat echt never nooit niet in die pot passen… Maar als je de kool kneedt, dan slinkt het en past het tóch. Ik heb de kool van ’t weekend ingezet, en er begint nu (woensdag) al wat gas te ontstaan. Ik ben benieuwd.

Nog even voor de goede orde: dit blogje is niet gesponsord, ofzo. Ik heb gewoon zelf betaald voor mijn rotpot. Ik vind het gewoon hartstikke leuk om zulk soort dingen uit te proberen…

Ingrediënten
1 witte kool
Zuurkool kruidenmix (per 1 kilo kool: 10-20 gram grof zeezout, 5 gram mosterdzaad, 4 gram zwarte peper, 4 gram jeneverbessen, 3 gram karwijzaad, 1 laurierblad)

Bereiding
Verwijder de buitenste, stugge bladeren van de kool. Snij de kool in kwarten en verwijder de stronk. Snij de kool in dunne reepjes.

Doe de kool reepjes in een mengkom en kneed goed door met de kruidenmix.

Kneed net zo lang tot er vocht uit de kool komt.

Doe de kool in een schone pot en duw goed aan. De kool moet onder zijn eigen vocht staan. Voeg eventueel wat extra water toe.

Vul het waterslot tot halverwege de bolletjes met water en laat 6 tot 8 weken fermenteren. Het zou ook moeten kunnen zónder zo’n waterslot. Doe het kool-mengsel in een pot met deksel. Draai de deksel de eerste weken elke dag even open, zodat het gas dat bij het fermenteren ontstaat kan onstnappen.

 

Misschien vind je dit lekker, met je zelfgemaakte zuurkool?

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

Zuurkoolovenschotel met (vega) ham en kaas

Zalm op zuurkool

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Bigos – Poolse stoofschotel met zuurkool uit de slowcooker

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *