Griekse kippensoep met citroen en ei

door | 30 nov 2022 | geen categorie

Deze maand deed ik weer mee met de SwiepSwoepSwap, georganiseerd door BakkenMetLisanne. Ik kreeg Christina van Christina Food Life. Er staan ontzettend veel recepten op Christina’s blog. Ze heeft Griekse roots en heeft dan ook een categorie Griekse recepten op haar blog. Ik was er al vrij snel uit dat ik iets uit díe categorie zou maken, maar ik heb tot het laatst getwijfeld wélke ik dan zou maken. Uiteindeli heb ik gekozen voor Kotosoupa avgolemono: kippensoep met citroen en ei. Bij de SwiepSwoepSwap is het de bedoeling dat je een eigen draai aan het recept van de ander geeft, maar het voelde bijna als heiligschennis om zo’n klassieker te verhaspelen. Ik heb het recept dan ook grotendeels onaangetast gelaten. Ik heb alleen een teentje knoflook meegekookt met de kip om een subtiel knoflook-smaakje aan de bouillon te geven. En ik heb -na lang wikken en wegen- de rijst vervangen door orzo. De grootste wijziging ten opzichte van Christina’s recept is dat ik de groenten fijngesneden als in de soep heb gehouden, terwijl Christina de ui, wortel en bleekselderij alleen mee kookt met de bouillon. Maar de klassieke combi van kip met ei en citroen en bleekselderij, wortel en ui durfde (en wilde) ik niet te veranderen.
Ik vond het wel spannend, dat ei-citroen-mengsel. Op zijn Grieks heet dat avgolemone. Ik was eigenlijk een beetje bang dat het ei zou gaan klonteren van het zuur, maar dat deed het gelukkig niet. En vervolgens was ik bang dat het zou gaan stollen als de bouillon te heet zou zijn, maar dat deed het ook niet. Ik heb wel flink wat bouillon aan het ei-mengsel toegevoegd voordat ik het bij de bouillon durfde te gieten. Maar het ging allemaal goed.
We hadden nog een portie over en die heb ik de dag erna als lunch gegeten. Ik wist niet helemaal zeker of dat zou kunnen, omdat ik het ei natuurlijk niet echt goed had door verhit. Daarom heb ik meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de soep met ei-en-al even door te koken. Enerzijds om eventuele bacteriën de das om te doen, anderzijds om te kijken wat er zou gebeuren: zou het gaan stollen? Dat kon gewoon: het ei stolde niet!
Maar ik zou -voor de zekerheid- willen aanraden om als er kinderen of ouderen (of mensen met een kwetsbare gezondheid in het algemeen) mee eten, gepasteuriseerd ei te gebruiken…
Het is echt een heerlijke en bijzondere soep, dit! Aanrader!

Ingrediënten
2 kippenpoten
1 ui
1 winterpeen
1 stengel bleekselderij
1 citroen
2 eieren
1 laurierblad
1 teen knoflook
5 peperkorrels
2 handjes orzo
zout

Bereiding
Pel en snipper de ui. Snij de bleekselderij in kleine blokjes. Schil de winterpeen en snij in kleine stukjes. Doe de ui, bleekselderij en peen in een pan. Leg de kippenpoten op de groenten en giet er zoveel water over dat de kip net onder staat (ongeveer 1 liter). Doe de peperkorrels, knoflookteen en het laurierblad in een theefilter (ik gebruik een theefilterzakje, maar je kunt ook een thee-ei gebruiken) en leg die in de pan.

Breng aan de kook en laat op een heel laag pitje zachtjes doorkoken tot de kip gaar is (minstens een half uur). Neem de kippenpoten en het filterzakje met de kruiden uit de pan en laat iets afkoelen. Breng de bouillon met groenten op smaak met zout (ongeveer 7 gram op een liter, dat is ongeveer 2 volle theelepels) en voeg de orzo toe. Kook de orzo beetgaar. Pluk intussen het kippenvlees van de botten. Voeg het kippenvlees weer toe aan de pan en verhit nog even door. Neem dan de pan van het vuur.

Pers het sap uit de citroen. Breek de eieren in een kom en klop ze los. Klop het citroensap door het geklutste ei. Klop al roerend wat van de hete bouillon door het ei-citroen-mengsel, steeds een paar eetlepels per keer. Herhaal dit een keer of 5 (vaker mag ook) en giet dan al roerend het ei-citroen-bouillon-mengsel bij de soep.
Schep de soep in een bord of soepkom.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kippensoep

Goedgevulde kippensoep met gort en savooiekool

Kippensoep met kokosmelk en eiermie

Nigella’s citroen-room pasta

Asperges met citroen-roomfusilli

Lemon curd

Sint Pannekoek

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *