Kippensoep

door | 7 jul 2020 | eenpansgerecht, Hollands, kip, lunch, recept, soep, vlees

Dat was een tijd geleden, dat ik voor het laatst kippensoep heb gemaakt… De meeste soepen die ik tegenwoordig maak zijn vegetarisch, zodat we er allevier van kunnen eten. Maar Free is niet zo dol op die gepureerde-groenten-soepen. Hij vindt eigenlijk vooral het vlees lekker in soep, dus als dat er niet in zit, dan hoeft het voor hem niet zo… Af en toe maak ik groentesoep met de soepballetjes in een apart pannetje. Maar gisteren heb ik weer eens échte kippensoep gemaakt. En met “echte” bedoel ik: van kippenpoten. Ik was eigenlijk een beetje te laat begonnen, waardoor onze soep-voor-de-lunch pas tegen drieën klaar was. Maar ach, toen was ‘ie ook extra lekker! In plaats van vermicelli heb ik een restje tagliatelle gebruikt dat ik over had, van laatst. Maar je kunt ook gerust iets anders gebruiken wat je in huis hebt, hoor: gewone vermicelli of gebroken spaghetti. De kruiden (kruidnagels en peperkorrels) heb ik meegekookt in zo’n filter voor losse thee. Dan kun je ze er makkelijk weer uitvissen. Free heeft er van genoten! En wij ook! We hebben er met zijn drieën twee dagen van kunnen lunchen.

kippensoep - ingrediënten

Ingrediënten
2 kippenpoten
1 prei
8 bospeentjes
2 stengels bleekselderij
1 ui
1 bol soloknoflook (of 2 tenen)
1 citroen
3 kruidnagels
5 zwarte peperkorrels
2 laurierblaadjes
4 nestjes tagliatelle (of een paar handjes vermicelli)
zout

kippensoep - doe de kippenpoten en groenten in een grote pan

Bereiding
Leg de kippenpoten in een soeppan (met dikke bodem). Snij het groene, stugge deel van de prei en spoel af onder de kraan. Snij het groen in grove stukken en doe ze bij de kip in de pan. Bewaar het witte stuk voor later. Was de helft van de bospeentjes, snij ze in grote stukken en doe ze in de pan. Snij de ui, met schil en al, in kwarten en doe die in de pan. Snij de knoflook doormidden en doe die (ook met velletje en al) in de pan. Spoel de bleekselderij af onder de kraan. Snij zowel de onder- als de bovenkant van de stengels af en doe die in de pan. Bewaar het middenstuk voor later. Doe de kruidnagels, peperkorrels en laurierblaadjes in een theefilter of thee-ei.

kippensoep - laat de kippenpoten en groenten minstens 2 uur trekken

Doe zoveel water in de pan dat de kip en de groenten onder staan. Breng aan de kook en laat op een laag pitje minstens twee uur zachtjes pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep de kip met een schuimspaan uit de pan. Leg op een bord en scheur het velletje een beetje open, zodat de kip beter kan afkoelen (anders brand je je vingers). Als de kippenpoten zijn afgekoeld, pluk dan het vlees van de kippenpoot.

Giet de bouillon met groenten door een zeef en vang op in een grote maatbeker. Gooi de uitgekookte groenten weg, spoel de pan even om en doe de bouillon terug in de pan. Vul met gekookt water aan tot de gewenste hoeveelheid. Ik heb 2 liter soep gemaakt. Doe het kippenvlees terug in de pan. Snij de resterende worteltjes in schijfjes. Snij de stengels bleekselderij in ringetjes. Snij de prei in halve ringen. Voeg de groenten toe aan de soep.

Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken tot de groenten gaar zijn. Breng dan de soep op smaak met zout en wat citroensap. Roer goed door en proef steeds of de soep al de gewenste smaak heeft. Knip indien nodig de tagliatelle-nestjes een paar keer door. Doe de tagliatelle (of vermicelli) in de pan en laat even kort doorkoken tot het gaar is.

kippensoep - met kippenvlees, wortel, bleekselderij, prei en tagliatelle

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hippiesoep

Haaienvinnensoep (zonder haai)

Goedgevulde kippensoep met gort en savooiekool

Kippensoep met kokosmelk en eiermie

Goedgevulde minestronesoep van groene groenten

Heldere paddestoelensoep

Groentesoep met soepvlees en ballen uit de slowcooker

Oosterse miesoep met spinazie en aardappel

Minestronesoep

Indische koolsoep met biefstukreepjes

Ossenstaartsoep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *