Haaienvinnensoep-zonder-haai

door | 9 jan 2019 | kip, lunch, Oosters, recept, soep, vlees

Deze soep staat al best wel een tijdje op mijn dat-wil-ik-ook-eens-maken-lijstje. Ik vind haaienvinnensoep van de Chinees namelijk echt onwijs lekker! Tot ik op een dag een documentaire zag over slachtpartijen op haaien… Dat de vin wordt afgesneden en ze worden terug gekieperd in zee, waar ze vervolgens verdrinken.
Dus toen we daarna weer eens naar de afhaal-Chinees gingen heb ik heel voorzichtig gevraagd of er nou echt haai in die haaienvinnensoep zat. De Chinese dame achter de balie moest er een beetje om lachen. Ik was vast niet de eerste die dat vroeg. Ze vertelde me heel vriendelijk dat er écht geen haai in hun haaienvinnensoep zat. Gelukkig! Dus ik kan nog met een gerust hart die heerlijke soep eten! 
Maar toen ging ik me natuurlijk wel afvragen wat dan dat snotterige was. Zou het eiwit zijn? Van kippenei? Het blijkt (in ieder geval hier in ’t Westen) gewoon maizena of aardappelzetmeel te zijn. 
Ik vond diverse recepten voor haaienvinnensoep op internet. Ik heb mijn recept op deze drie gebaseerd: 
* Haaienvinnensoep (zonder haai) – van dekooktips.com
* Haaienvinnensoep zonder haai van kip – van Kook de wereld rond!
* Chinese Yú Chì (Haaienvinnensoep zonder haai), van Nathalie — uit het AH Kookschrift van Ria Olivier
Hij was lekker, mijn zelfgemaakte versie. Hij leek alleen nog niet helemaal op de soep die de Chinees heeft. Deze was sowieso meer gevuld (met kip, prei en ei) en was iets minder dik, maar ook iets minder doorzichtig. Misschien volgende keer iets meer maizena erbij. De soep was wel zout genoeg, maar bij de Chinees smaakt ‘ie een stuk sterker. Misschien dat zij er meer ve-tsin door doen, ofzo. Maar omdat ik daar nog nooit mee gekookt heb, en ’t ook niet heel gezond is, was ik daar een beetje voorzichtig mee.
Ik ga deze soep zeker vaker maken! 

Ingrediënten
1 kipfilet
1 prei
1 ei
2 teentjes knoflook
1 stukje gemberwortel
2 theelepels zout
1 eetlepel vissaus
1/2 eetlepel oestersaus
1 eetlepel ketjap asin
2 theelepels ve-tsin (smaakversterker)
1 opgehoopte eetlepel maizena
zonnebloemolie
2 plakken ham (optioneel)
kroepoek (optioneel)

Bereiding
Verhit in een middelgrote pan een scheut zonnebloem olie. Pel de knoflook, snij de tenen in kleine stukjes en fruit deze even aan in de hete olie. Let op dat de olie niet te heet wordt: als de knoflook verbrandt, dan wordt het bitter. Blus af met een liter water. Voeg hieraan het zout toe, en roer tot het zout is opgelost. Schil de gemberwortel met een dunschiller en snij in de lengte in vieren. Doe de stukken gemberwortel in het water en doe de kipfilet erbij. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat ongeveer een half uur zachtjes doorkoken.
Schep dan de kipfilet uit de pan en laat iets afkoelen op een bord. Schep ook de stukken gember uit de bouillon en gooi deze weg.
Maak de prei schoon: verwijder het buitenste blad, snij het stugge groene deel af, snij in de lengte in hou even onder een stromende kraan. Snij de prei nogmaals in en snij in super dunne reepjes. Doe de reepjes prei in de soep. Doe ook de oestersaus, vissaus, ketjap en ve-tsin erbij.
Pluk de kipfilet met twee vorken uit elkaar in draadjes. Doe het kippenvlees terug in de pan en breng opnieuw aan de kook.
Proef even of de soep nog op smaak moet brengen, met zout of ketjap of dat je misschien een beetje extra water toe moet voegen.
Doe een eetlepel koud water bij de maizena en blijf roeren tot een vloeibaar wit mengsel is ontstaan. Giet het maizena-mengsel onder voortdurend roeren in de hete soep. Breng de soep weer aan de kook. De soep wordt nu iets dikker.
Kluts een eitje los in een kommetje en giet dit als de soep kookt, al roerend, in de soep. Het ei stolt direct en vormt hele fijne ei-sliertjes. Verwarm nog heel even door (half minuutje) en haal dan de pan van het vuur.
Hak/snij de ham in hele kleine stukjes.
Schep de soep op een bord of in een soepkom en garneer met een schepje hamstukjes.
Lekker met een handje (cassave) kroepoek.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *