Gisteren had ik een training “Wellbeing & Resilience” (“Welbevinden & Veerkracht”), op mijn werk. Dat is een hippe naam voor “Stress-hantering”. Die training was best wel confronterend, eerlijk gezegd. Niet alleen mijn scores op de stress-test, maar vooral ook de herkenning in de uitleg over stress- en burnout klachten en het “dit ga ik niet heel lang meer volhouden” gevoel dat ik al weer een tijdje heb. Degenen die me het beste kennen hebben al voorzichtig hun zorgen ge-uit. En nu deze eye-opener.
Tijd om weer even terug naar de basis te gaan. Even wat rustiger aan, en naar mijn gevoel luisteren. En vooral: toegeven dat het even wat minder gaat, toegeven dát ik het moeilijk vind en hulp vragen.
Dit blog ben ik begonnen naar aanleiding van een energy-gainers-lijstje. Waar word je blij van? Waar krijg je energie van? Na mijn burnout deed ik deed mee aan een online coachingprogramma voor vrouwen. De coach vroeg ons op te schrijven waar we van houden. Ik vond het moeilijk… Tja, waar hou ik eigenlijk van? Tot ik een kop soep at en opeens wist: “Ja! Sóep! Ik hou echt heel erg van soep!” In het lijstje kwam nog veel meer eten voor: lasagna, zelfgemaakte pasta, bloemkool-met-saucijsjes, Indiase curries. “Tja, ik hou gewoon van eten” zei ik enigszins verontschuldigend tegen de deelneemsters met wie ik in het groepje zat. En daarmee was het idee voor mijn blog geboren.
In het kader van terug naar de basis: vandaag soep op mijn blog. Want ik hou van soep! Niets werkt zo troostend als een bord dampende, verse groentesoep. Met poulet en gehaktballetjes, net als vroeger. “Anderhalf ons gehakt en een ons poulet” moest ik dan halen bij de slager.
De groenten heb ik zelf gesneden, want daar word ik zen van. Maar als je nou haast hebt, dan kun je natuurljik net zo goed voorgesneden groente nemen, natuurlijk.
Ik heb het soepvlees en de mergpijp in de slowcooker laten koken, en heb de rest van de soep daar ook in gemaakt. Als je geen slowcooker hebt, geen probleem: zet het soepvlees gewoon een paar uur op een (heel) laag pitje op. Let er dan wel op dat het niet teveel inkookt en vul het vocht weer aan.

Ingrediënten
1 rundersoeppakket (mergpijpje, poulet en gehaktballetjes)
2 preien
1/4 bloemkool
5-6 bospeentjes
een paar takjes selderij
3 bouillontabletten (groentebouillon) en 1,5 liter water
4 nestjes tagliatelle

Bereiding
Doe het mergpijpje en de poulet in de slowcooker en giet er zoveel water bij tot het mergpijpje net onder staat. Doe 1 bouillontablet per halve liter water bij (ik had 1 liter water nodig en dus 2 bouillontabletten). Doe de deksel op de slowcooker en zet op standje hoog. Laat twee uur zachtjes koken. Denk eraan: hoe vaker je de deksel van de pan haalt, hoe langer het duurt.
Snij intussen alle groenten: Snij de prei doormidden, spoel af onder de kraan en snij in niet al te dunne ringen. Was de worteltjes en snij in plakjes. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en snij de stronk in kleine stukjes. Hak de selderij fijn.


Haal na een paar uur het mergpijpje uit de bouillon en doe de overige bouillontablet(ten) erbij, met de rest van het water (eerst even koken in de waterkoker). Doe de groenten erbij in de slowcooker en knijp de tagliatelle erboven fijn. Roer even door en doe de deksel weer op de schaal. Laat langzaam verder koken, tot de balletjes en de groenten gaar zijn.

Eet smakelijk!

 

Volg en like:
error

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial