Gasbesparende groentesoep (mét soepvlees en ballen)

door | 10 okt 2021 | eenpansgerecht, Hollands, lunch, recept, rund, slowcooker, soep, varken, vlees, voorgerecht

Door de footprint challenge op mijn werk werd ik vorige week geïnspireerd om een bonenschotel te maken op een energie-besparende manier: door de stoofschotel te laten garen in bed. En nu de energieprijzen zo explosief stijgen, is dat energie-besparend koken opeens een hot topic, natuurlijk. Dus besloot ik om een energiezuinige soep te maken. Een lekkere, ouderwetse, goed gevulde groentesoep. Compleet met soepvlees en ballen, want daar had ik trek in. Dat soepvlees, dat moet je normaal natuurlijk een paar uur op laten staan, maar dat heb ik nu lekker langzaam laten garen, goed ingepakt onder mijn dekbed in bed. Eigenlijk is het natuurlijk hartstikke decadent dat we het niet altijd op deze manier doen. Rijst koken doe ik -sinds mijn rijstkoker stuk is- al een hele tijd zo, maar pasta en aardappelen kun je ook op deze manier klaar maken. Het duurt alleen iets langer. Maar als het eenmaal ingepakt staat, dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. Kun je lekker wat anders gaan doen. Lekker wandelen. Of een spelletje, ofzo. Wel oppassen dat je pan goed recht staat, hè, want als er een plens bouillon in je bed lekt, dan ben je natuurlijk niet blij…

Ingrediënten
3 ons runderpoulet (soepvlees)
250 gram soepballetjes
100 gram volkoren spaghetti
400 gram verse soepgroenten
4 bouillontabletten (rundvleesbouillon)

Bereiding
Doe het soepvlees in een pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld een braadpan) en giet er zoveel water bij dat het vlees onder staat. Verkruimel er een of twee bouillontabletten bij en breng op aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt.

Schep het schuim dat komt bovendrijven van de soep af. Als je daar nou geen zin in (of tijd voor hebt): je kúnt het schuim erop laten zitten, dan is je soep alleen minder helder en drijven er wat “fliebertjes” (gestolde stukjes eiwit) in. Staat iets minder, maar het doet eigenlijk weinig af aan de smaak.

Doe dan de deksel op de pan en laat op het laagste pitje 10 minuten heel zachtjes doorkoken. Pak de pan (zonder hem nog open te doen) in, in een dikke handdoek en zet hem in een deken of dekbed (bijvoorbeeld in je bed). Laat de bouillon 4 uur staan. Pak dan de pan uit je bed en zet ‘m even terug op het fornuis. Breng opnieuw aan de kook en laat een paar minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Pak dan de pan weer in en zet weer terug op zijn warme plek.

Na nog twee uur is het soepvlees heerlijk gaar. Pak de pan uit en zet ‘m op het fornuis. Roer de soepballen en de soepgroenten erdoor en breek de spaghetti erboven in stukjes. Vul aan met kokend water tot je een flinke pan vol hebt. Voeg nog 1 of 2 bouillontabletten toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten doorkoken tot de soepballen en de soepgroenten en de spaghetti-vermicelli gaar zijn. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Groentesoep met soepvlees en ballen uit de slowcooker

Kippensoep

Pindasoep – mijn lievelings!

Snoeptomaatjessoep

Rode linzensoep

Knolselderijsoep van Emilie

Pompoensoep met een Thais tintje

Heldere paddestoelensoep

Soep van geroosterde tomaten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *