Soep van geroosterde tomaten

door | 31 jan 2021 | Hollands, kids, lunch, oven, recept, soep, vegetarisch, voorgerecht

Gisteren heb ik deze heerlijke verse tomatensoep gemaakt, met tomaten, paprika, wortelen en knoflook die ik eerst geroosterd had in de oven. Free houdt niet zo van soep, maar tomatensoep vindt hij heerlijk. En met letter-vermicelli is het helemaal een feestje. Het recept is simpel: groenten roosteren in de oven, door de passeerzeef, aanlengen en op smaak brengen. Daar kun je natuurlijk bouillonblokjes voor gebruiken, maar ik was bang dat dat de echte tomatensmaak zou overheersen, daarom heb ik de soep met alleen zout (en een beetje peper) op smaak gebracht. Oh, én een beetje suiker, want de tomaten hebben wél een zoete tegenhanger nodig. De wortelen en geroosterde paprika geven al een beetje zoet om het zure van de tomaten te balanceren, maar niet genoeg, vond ik. Daarom heb ik een paar theelepeltjes suiker toegevoegd. Als je nou liever geen geraffineerde suiker gebruikt, dan zou je een paar extra wortelen kunnen toevoegen.
Het maken van deze heerlijke soep is één ding, het een beetje appetijtelijk op de foto zetten is een tweede… Ik ben niet zo tevreden over de foto’s van het eindresultaat, maar het gaat uiteindelijk om de smaak, niet waar?

Ingrediënten
1,5 kilo roma tomaten
2 wortels
2 uien
1 rode paprika
4 tenen knoflook
Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, oregano)
een paar handjes letter-vermicelli
peper, zout, olijfolie, suiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de tomaten en snij ze in stukken. Pel de ui en snij ze in stukken. Schil de wortelen en snij in stukken. Pel de tenen knoflook.

Doe de groenten in een braadslee en sprenkel er wat olijfolie over. Strooi er wat zout en peper over en zet de braadslee in de voorverwarmde oven. Laat de groenten ruim een half uur roosteren in de oven, tot de stukken wortel zacht zijn.

Neem de braadslee uit de oven en laat iets afkoelen. Pureer de groenten met de passeerzeef. Vang de gepureerde groenten op en doe de puree in een grote soeppan.

Voeg water toe tot je in totaal 3 liter hebt. Doe de Italiaanse kruiden in een theefilter en leg die in de soep. Breng de soep aan de kook. Voeg, als de soep kookt, de figuurvermicelli toe. Kook een paar minuten tot de vermicelli gaar is. Breng op smaak met zout. Hou ongeveer 7 gram per liter aan. Proef nog even en voeg, indien nodig een paar theelepels suiker toe, om het zuur van de tomaten te balanceren.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Vegetarische Chinese tomatensoep

Verse tomatensoep

Oma’s soep uit de Provence

Chinese tomatensoep

Soep van geroosterde paprika’s en mascarpone

Paprikasoep

Vega Shakshuka

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *