“Geef mij van dat rode, daar”. Als ik aan linzensoep denk, dan plopt spontaan dit zinnetje in mijn hoofd. Het is iets uit het Bijbelverhaal van Jakob en Esau, wat tijdens mijn lagere en middelbare schooltijd meerdere keren voorbij is gekomen. In dat verhaal verkoopt Esau zijn eerstgeboorterecht voor een bord linzensoep aan zijn jongere broer. Nou ja, “verkoopt”? Eigenlijk wordt hij er gewoon ingeluisd door zijn broer. Ik kwam er alleen achter dat ik een paar verhaallijnen door elkaar haalde: ik dacht dat Esau zijn broer hierom doodsloeg, maar het blijkt dat dat weer twee andere broers waren: Kaïn en Abel. Ik weet nog dat ik dacht dat linzensoep vast wel héél lekker moest zijn. Of dat Esau wel héél erge honger had. En dat ’t best wel gemeen was van Jakob, dat hij zijn hardwerkende, hongerige broer niet sowieso een bord soep gaf. En dat hij toen later ook nog -heel sneaky- zijn oude blinde vader misleidde om hem te zegenen in plaats van zijn broer.
Wij aten deze soep vorige week al, maar ik was er nog niet aan toegekomen om ‘m op mijn blog te zetten. Bij deze alsnog! Hij was hartstikke lekker! En niemand heeft er zijn eerstgeboorterecht voor op hoeven geven.

Rode linzensoep

Heerlijk vegetarisch soepje, van rode linzen, rode ui, rode paprika, winterpeen, bleekselderij, knoflook, gember, laurier en tijm.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Gang: Lunch, Voorgerecht
Keuken: Arabisch, Midden Oosten
Trefwoord: Lekker soepje, Lekker vegetarisch, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 310kcal

Ingrediënten
 

  • 200 gram Rode linzen
  • 500 gram Snoeptomaatjes
  • 2 Rode uien
  • 1 Winterwortel
  • 1 stengel Bleekselderij
  • 1 Rode paprika
  • 2 tenen Knoflook
  • 1 stukje Gember
  • 1 Laurierblaadje
  • een paar takjes Tijm
  • 2 Bouillontabletten (groentebouillon)
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 1 takje Koriander
  • Zout, peper

Bereiding
 

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de gember en snij fijn. Schil de winterwortel en snij in kleine blokjes. Snij de stengel bleekselderij in kleine blokjes. Was de paprika en snij 'm doormidden. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit daarin de fijngesneden groenten een paar minuten aan.
  • Snij intussen de snoeptomaatjes doormidden. Voeg de tomaatjes en het laurierblaadje toe aan de pan, roer even goed door en bak een paar minuten mee.
  • Doe de rode linzen en de bouillontabletten in de pan. Giet er een liter water bij.
  • Breng aan de kook en laat de soep zachtjes minstens een half uur koken.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder het laurierblad. Pureer de soep met een staafmixer.
  • Schep wat rode linzensoep op een bord en strooi er -als je dat lekker vindt- wat koriander blaadjes over.
  • Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Sodium: 1542mg | Calcium: 71mg | Vitamin C: 75mg | Vitamin A: 4203IU | Sugar: 9g | Fiber: 18g | Potassium: 979mg | Calories: 310kcal | Saturated Fat: 1g | Fat: 8g | Protein: 15g | Carbohydrates: 45g | Iron: 5mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!

Misschien vind je dit ook lekker?

Linzensoep

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Linzencurry

Soep van geroosterde tomaten

Dahl

Kruidige uiensoep met kikkererwten

Harira (Marokkaanse soep)