Rode linzensoep

door | 21 mei 2021 | eenpansgerecht, lunch, recept, soep, vegan, vegetarisch, voorgerecht

“Geef mij van dat rode, daar”. Als ik aan linzensoep denk, dan plopt spontaan dit zinnetje in mijn hoofd. Het is iets uit het Bijbelverhaal van Jakob en Esau, wat tijdens mijn lagere en middelbare schooltijd meerdere keren voorbij is gekomen. In dat verhaal verkoopt Esau zijn eerstgeboorterecht voor een bord linzensoep aan zijn jongere broer. Nou ja, “verkoopt”? Eigenlijk wordt hij er gewoon ingeluisd door zijn broer. Ik kwam er alleen achter dat ik een paar verhaallijnen door elkaar haalde: ik dacht dat Esau zijn broer hierom doodsloeg, maar het blijkt dat dat weer twee andere broers waren: Kaïn en Abel. Ik weet nog dat ik dacht dat linzensoep vast wel héél lekker moest zijn. Of dat Esau wel héél erge honger had. En dat ’t best wel gemeen was van Jakob, dat hij zijn hardwerkende, hongerige broer niet sowieso een bord soep gaf. En dat hij toen later ook nog -heel sneaky- zijn oude blinde vader misleidde om hem te zegenen in plaats van zijn broer.
Wij aten deze soep vorige week al, maar ik was er nog niet aan toegekomen om ‘m op mijn blog te zetten. Bij deze alsnog! Hij was hartstikke lekker! En niemand heeft er zijn eerstgeboorterecht voor op hoeven geven.

Rode linzensoep

Heerlijk vegetarisch soepje, van rode linzen, rode ui, rode paprika, winterpeen, bleekselderij, knoflook, gember, laurier en tijm.

 • 200 gram Rode linzen
 • 500 gram Snoeptomaatjes
 • 2 Rode uien
 • 1 Winterwortel
 • 1 stengel Bleekselderij
 • 1 Rode paprika
 • 2 tenen Knoflook
 • 1 stukje Gember
 • 1 Laurierblaadje
 • een paar takjes Tijm
 • 2 Bouillontabletten ((groentebouillon))
 • 2 eetlepels Olijfolie
 • 1 takje Koriander
 • Zout, peper
 1. Zet alle ingrediënten klaar.

 2. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de gember en snij fijn. Schil de winterwortel en snij in kleine blokjes. Snij de stengel bleekselderij in kleine blokjes. Was de paprika en snij 'm doormidden. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes.

 3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit daarin de fijngesneden groenten een paar minuten aan.

 4. Snij intussen de snoeptomaatjes doormidden. Voeg de tomaatjes en het laurierblaadje toe aan de pan, roer even goed door en bak een paar minuten mee.

 5. Doe de rode linzen en de bouillontabletten in de pan. Giet er een liter water bij.

 6. Breng aan de kook en laat de soep zachtjes minstens een half uur koken.

 7. Neem de pan van het vuur en verwijder het laurierblad. Pureer de soep met een staafmixer.

 8. Schep wat rode linzensoep op een bord en strooi er -als je dat lekker vindt- wat koriander blaadjes over.

 9. Eet smakelijk!

Lunch, Voorgerecht
Arabisch, Midden Oosten
Lekker soepje, Lekker vegetarisch, Vegetarisch

Misschien vind je dit ook lekker?

Linzensoep

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Linzencurry

Soep van geroosterde tomaten

Dahl

Kruidige uiensoep met kikkererwten

Harira (Marokkaanse soep)

1 Reactie

 1. Marijke

  Erg lekker, met deze verrassende combinatie van groenten. Ook prima eetbaar zonder gestaafmixerd te zijn (ik ben meer van de structuren). En het verhaal is grappig (hoewel wat haastig en warrig) voor de bijbelvaste lezer. Voor mij dus. Ook bij ons in de familie is ‘geef mij van dat rode’ nog altijd een gevleugelde uitspraak 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *