Linzensoep

door | 30 apr 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, snel, soep, varken, vlees

Soms voelt het wel een beetje alsof ik een dubbelleven leid, met dit bloggen naast mijn werk. Ik werk vier dagen in de week als statistisch programmeur bij een groot bedrijf. Dan zit ik achter mijn laptop om statistische analyses te programmeren op de gegevens van klinische studies. Om jullie een idee te geven: geef de helft van de deelnemers aan een onderzoek een test product, geef de andere helft een controle product en vergelijk na afloop of de twee groepen significant van elkaar verschillen in bijvoorbeeld gewicht of darmbacteriën. Uiteraard verschillen de twee groepen altijd wel íets, en het is de kunst om te bepalen welke verschillen redelijkerwijs nog verklaard kunnen worden door gewoon toeval en welke niet… Dat doe ik dus overdag.
’s Avonds, als ik thuiskom, dan duik ik de keuken in. Dan bedenk ik wat we gaan eten, doe boodschappen, zet de ingrediënten klaar, kook en bak, maak foto’s en schrijf mijn blogjes. Ik ben nu een half jaar aan het bloggen en ik vind het nog steeds onwijs leuk! Ik ben zó blij dat ik ermee begonnen ben! Ik zat in een burnout en een coach stimuleerde me om te bedenken waar ik van hou. Gek eigenlijk, hè, dat het mogelijk is dat je dat op een gegeven moment gewoon niet meer weet, zelf… Soep was het eerste waarvan ik dacht “Ja, híer hou ik van! Ik hou van soep!”

En vandaag had ik trek in linzensoep.

Ingrediënten
2 blikken linzen (2 x 300 gram)
2 uien
3 stengels bleekselderij
2 winterwortels
2 tenen knoflook
1/2 citroen
1 blik tomatenblokjes
1 blik tomatenpuree
2 bouillonblokjes (groente bouillon)
2 theelepels kaneel
125 gram spekreepjes – optioneel
olijfolie

BereidingPel en snipper de ui. Verhit in een braadpan een scheut olijfolie en fruit daarin de ui aan. Snij de knoflook in plakjes en de stengels bleekselderij in boogjes en bak die mee met de ui. Bak, onder continue roeren, een paar minuten en voeg dan de kaneel toe.
Snij de wortel in stukjes (in plakjes en dan in vieren) en doe die bij de ui en bleekselderij. Laat -indien nodig- de linzen uitlekken en doe die bij de groenten in de pan. Doe dan de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de bouillonblokjes én een liter water er bij.
Breng de soep aan de kook, roer af en toe door, en zet half als het kookt. Laat op een laag pitje doorkoken tot de wortel zacht is.
Bak intussen, in een koekenpan de spekreepjes uit. Als je geen vlees eet, dan kun je de spekreepjes uiteraard gewoon weglaten.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep even kort met de staafmixer. Ik vind de soep het lekkerste als ‘ie wel een beetje gebonden is, maar als er nog wel hele linzen en stukken groenten in zitten. Pers het sap uit de citroen en roer dat door de soep.
Schep de soep in een bord of kom en garneer met wat uitgebakken spekreepjes.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *