Pronkbonen in pittige pompoen-pastinaak puree

door | 6 okt 2021 | avondeten, hoofdgerecht, recept, slowcooker, stoofschotel, vegan, vegetarisch

Met mijn werk doen we mee met de Footprint Challenge. We gaan met een heleboel collega’s tegelijk (in teams of individueel) de uitdaging aan om 40 dagen lang onze ecologische footprint te verlagen. Vorige week stond in het teken van afval: afval scheiden en afval voorkomen. Deze week staat in het teken van duurzaam eten. Ik heb daarom vandaag deze bonenschotel gemaakt: vegan en energie-zuinig gekookt. Ik moet alleen bekennen dat ik voorgesneden pompoenblokjes heb gebruikt (verpakt in plastic…) om wat tijd te besparen, zodat ik niet ’s ochtends vroeg voor we de deur uit moesten nog een pompoen zou hoeven slachten. Dus als je dit gerecht nou echt duurzaam wilt maken: koop dan gewoon een hele pompoen en snij die zelf in blokjes!
De bonen hebben een nacht geweekt, dat verkort de benodigde kooktijd aanzienlijk. Vanmorgen heb ik de bonen, pompoen en pastinaak 10 minuten doorgekookt en daarna goed ingepakt in ons bed gezet. En terwijl ik de hort op was stond het eten lekker te stoven in mijn bed. Dat stoven, daar kun je een mooi, isolerend omhulsel voor kopen, bijvoorbeeld een ecostoof, hooimadam of wonderbag, maar het kán ook gewoon in je bed. In je bed moet je alleen wel goed oppassen dat de pan recht staat en er geen kookvocht in je bed lekt.
Ik had nog pronkbonen (van die grote witte bonen) in mijn voorraad, maar je kunt natuurlijk ook andere bonen (*) of kikkererwten gebruiken. Gedroogde peulvruchten hebben als voordeel dat ze het gerecht een heerlijke bite geven, maar je kunt dit natuurlijk ook met peulvruchten uit blik maken. Die hoeven eigenlijk niet zo lang te stoven, dus dat zou de bereidingstijd wel wat verkorten. Handig als je juist niet de hele dag weg bent. Al kan het ook geen kwaad om het langer te laten staan.

(*) Naschrift: van ’t weekend las ik toevallig dat sommige bonen een giftige stof bevatten. Als je de bonen niet lang genoeg kookt, dan kun je er ziek van worden: buikpijn en braken. Sommige bonen bevatten meer van die giftige stof dan andere: vooral rode kidneybonen schijnen een hoge concentratie te hebben. Wij zijn met deze bonen gelukkig niet ziek geworden, maar voor de zekerheid raad ik je aan om de bonen mínstens een half uur te laten doorkoken voordat je de pan weg zet. Voeg in dat geval de pompoen en pastinaak pas de laatste 10 minuten toe.

Ingrediënten
400 gram pompoenblokjes (flespompoen)
200 gram Pronkers (Pronkbonen)
1 pastinaak
2 bosuitjes
50 ml appelazijn
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels mango chutney
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel maizena
zout, peper, olie

Bereiding
Laat de pronkbonen minstens 8 uur weken in ruim water. Giet het weekwater weg en spoel de bonen goed na. Schil de pastinaak en snij in blokjes. Doe de bonen met de pastinaak en pompoenblokjes in een pan en doe er zoveel water bij tot ze een paar centimeter onder staan.

Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten doorkoken. [Let op: ik raad aan om de bonen minstens 30 minuten te koken! Zie het naschrift boven de ingrediënten-lijst.]

Pak de pan in, in een handdoek en zet de pan in je bed. Dek de ingepakte pan goed toe met een dekbed, dikke deken en/of kussen. Zorg dat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen. Laat de inhoud van de pan lekker de hele dag stoven. Giet daarna af.

Als de chutney grove stukjes bevat, haal die er dan uit en snij ze fijn. Doe de chutney (met fijn-gesneden stukjes), suiker, kerriepoeder, maizena, azijn en 50 ml water in een steelpannetje. Roer goed door tot je een mengsel zonder klontjes hebt. Verhit het steelpannetje tot de saus dikker wordt en neem dan de pan van het vuur.  Snij de bosuitjes in ringetjes en roer daarvan 3/4 door de saus.

Roer de saus en een paar eetlepels olie door de groenten. Door het roeren zullen de gare pastinaak en pompoen samen met de saus een heerlijk smeuïge puree vormen. Breng op smaak met zout en peper.

Schep wat bonenstoof op een bord en strooi er wat van de overgebleven bosui-ringetjes over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bonengoulash

Zwarte bonen met bosuitjes en feta

Bonenstoof met chipotlesaus en ananas

Drie-bonen-salade

Bonenschotel met Bugles

Mexicaanse bonensoep

Pompoensoep met een Thais tintje

Pompoen-chutney met peer en kardemom

Pastinaak-hutspot met vegetarische shoarmareepjes

Pastinaaksoep van Jamie

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *