Drie-bonen-salade

door | 10 apr 2021 | avondeten, brood, eenpansgerecht, hoofdgerecht, lunch, recept, salade, saus, snel, vegan, vegetarisch

Vandaag zijn mijn nieuwe boodschappen bezorgd, maar gisteravond aten we nog een voorraadkast-gerecht: deze heerlijke lauw-warme bonensalade. Het recept komt uit het “MAMAS kookboek”. Dat boekje krijg je thuisgestuurd als je eenmalig minimaal 7 euro doneert aan het kinderfonds MAMAS. Zij investeren in de aanleg van moestuinen, voor de aller-armste kinderen in Zuid-Afrika. Toen ik daar een reclame over hoorde op de radio was ik natuurlijk direct nieuwsgierig naar dat kookboekje. Maar ik vond het ook nog eens een heel goed doel! Ik heb meteen wat gedoneerd en kreeg niet veel later het kookboekje thuis gestuurd. Er staan hele leuke recepten in het kookboekje. Bijvoorbeeld deze drie-bonen-salade van mama Ingrid. Maar bijvoorbeeld ook Durban Chicken Curry, Bunny chow, en Chakalaka. En ook recepten van allerlei Bekende Nederlanders.
Nu denken jullie misschien dat dit een gesponsord blogje is, omdat ik het zo ophemel, maar dat is niet zo. Ik heb gewoon zélf een donatie gedaan en kreeg daarvoor dat kookboekje. En omdat ik het een leuk boekje vind én een goed doel, maak ik er graag gratis reclame voor! Ik vond deze bonen-salade echt súper lekker! En mijn mannen (die toch op zijn zachtst gezegd nogal vleesch-eters zijn) vonden het ook lekker. Alleen dochterlief -onze vegetariër- vond het niet lekker. Ze vond het maar niks dat het koud (nou ja, lauw eigenlijk) was en ze vond er een bitter smaakje aan zitten. Ik kan niet echt bedenken wat nou bitter zou kunnen zijn? Maar misschien was het de aubergine-chutney. Misschien dat ik volgende keer mango-chutney gebruik. Want volgens mij is dit hét ideale studenten-recept: lekker snel, lekker makkelijk, niet duur, vegetarisch én te maken met lang-houdbare ingrediënten. Dus ik ga ‘m tzt gewoon nóg een keer proberen. Maar dan nét even anders.

Drie-bonen-salade

Ideaal recept! Lekker snel, lekker makkelijk, niet duur, vegetarisch, te maken met ingrediënten uit je voorraadkast én hartstikke lekker!

 • 1 pot Sperziebonen
 • 1 pot Witte bonen in tomatensaus
 • 1 potje Tuinbonen
 • 1 Ui
 • 1 Rode paprika
 • 1 Groene paprika
 • 2 eetlepels Chutney ((welke je lekker vindt))
 • 2 eetlepels Lichtbruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel Hindoestaanse masalakruiden ((of kerriepoeder))
 • 1 eetlepel Maizena
 • 50 ml Appelazijn
 • 3 eetlepels Olijfolie
 • 2 Baguettes ((om af te bakken))
 • Peper, zout
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor. Bak de afbakbaguettes af, volgens de aanwijzing op de verpakking.

 2. Doe de appelazijn en de chutney in een steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur. Roer de basterdsuiker, masalakruiden en maizena door elkaar en roer er dan 65 ml water door. Giet dit mengsel erbij in het steelpannetje en verwarm tot de saus dikker begint te worden.

 3. Was de paprika's en snij in kleine blokjes. Roer de paprikablokjes door de ingedikte saus. Neem dan de pan van het vuur en roer de olijfolie erdoor.

 4. Giet de sperziebonen en de tuinbonen af. Pel en snipper de ui. Roer de witte bonen in tomatensaus, sperziebonen, tuinbonen en het gesnipperd uitje door elkaar.

 5. Roer de saus door het bonenmengsel.

 6. Schep op een bord en geef er een halve afbak-baguette bij.

 7. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Afrikaans, Vegetarisch
Afrikaanse keuken, Bonen, Bonensalade, drie bonen salade, Koken uit de voorraadkast, Lekker makkelijk, Lekker snel, Makkelijk en snel, Sperziebonen, Tuinbonen, Voorraadkastrecept, witte bonen in tomatensaus

Misschien vind je dit ook lekker?

Rood-geel-groen-salade

Appeltje-eitje salade

Pastasalade met basilicum-peterseliedressing

Salade met mayo-pesto dressing

Laagjes salade

Salade van kikkererwten in yoghurt

Mam’s Meloen-selleriesalade

Waldorfsalade

Saladetaart

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *