Toen ik mijn boodschappen ging bestellen en zag dat de snoeptomaatjes in de aanbieding waren, heb ik meteen 1,5 kilo besteld. Lekker om soep mee te maken. Door de tomaatjes eerst te roosteren in de oven wordt de smaak heerlijk intens! En met de passeerzeef pers je ál die heerlijkheid uit de tomaatjes. Je kunt de soep natuurlijk ook pureren met een staafmixer, maar zelf vind ik ‘m nét wat lekkerder als ik het met de zeef pureer. Het is wel íetsje meer werk, maar dat vind ik het dubbel en dwars waard.
Voor deze soep gebruik ik geen bouillontablet. Ik heb niets tegen bouillontabletten, hoor, die zijn hartstikke lekker makkelijk. Maar omdat deze soep al zó veel smaak van zichzelf heeft, kun je het heel goed alleen met zout en peper op smaak brengen. En met honing, natuurlijk. Tomaten zijn vrij zuur en de soep wordt echt stukken lekkerder als je dat zure een beetje neutraliseert met wat suiker. Of met honing, zoals ik hier heb gedaan. Ik was de letter-vermicelli vergeten op de foto te zetten, maar die moest er natuurlijk wel door. Gewone vermicelli mag ook, hoor, maar de kinderen vinden lettertjes zo leuk. En ikzelf ook, trouwens. 😉

Snoeptomaatjessoep

Soep van geroosterde snoeptomaatjes, zonder pakjes en zakjes. En zelfs zónder bouillontabletten. Heerlijk en puur!
Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: Lunch, Voorgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Soep voor lunch, Zonder pakjes of zakjes
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal

Ingrediënten
 

 • kilo Snoeptomaatjes
 • 1 Ui
 • 3-4 tenen Knoflook
 • 2 eetlepels Honing
 • 120 gram Letter-vermicelli
 • 5 eetlepels Olijfolie
 • Zout, peper

Bereiding
 

 • Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier (of een siliconen bakmat) en verdeel de snoeptomaatjes over de bakplaat. Pel de ui en snij in parten. Pel de tenen knoflook. Leg de ui en knoflook tussen de tomaatjes. Sprenkel de olie over de tomaatjes en strooi er zout en peper over. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en rooster de tomaatjes ongeveer drie kwartier.
 • Neem de braadslee uit de oven en laat iets afkoelen. Doe de geroosterde tomaatjes in een pan en giet er een liter water bij. Breng aan de kook en laat onder af en toe roeren zachtjes een minuut of 20 doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat (wat) afkoelen.
 • Als de groenten (wat) afgekoeld zijn, pureer de groenten met de passeerzeef. Vang de puree op in een andere soeppan. Giet het resterende vocht uit de pan ook door de zeef.
 • Breng de gepureerde soep aan de kook. Voeg, als de soep kookt, de honing toe. Breng de soep op smaak met zout en peper. Je hebt ongeveer 2 volle theelepels (2 x 3.5 gram) zout per liter nodig. Maar proef steeds even, tot de soep de gewenste smaak heeft. Kook de letter-vermicelli gaar in de soep (in ongeveer 10 minuten).
 • Schep wat soep in een soepkom of bord. Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Serving: 1Soepkom | Sodium: 2371mg | Calcium: 60mg | Vitamin C: 88mg | Vitamin A: 1835IU | Sugar: 20g | Fiber: 4g | Potassium: 940mg | Calories: 380kcal | Saturated Fat: 3g | Fat: 18g | Protein: 8g | Carbohydrates: 49g | Iron: 3mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!

Misschien vind je dit ook lekker?

Soep van geroosterde tomaten

Pastinaak-tomatensoep

Verse tomatensoep

Vegetarische Chinese tomatensoep

Oma’s heerlijke tomatensoep

Rode linzensoep

Soep van geroosterde paprika’s en mascarpone