Gistermiddag hielden we een online kookworkshop, van mijn werk. Zoiets hebben we al eens eerder gedaan, in Sinterklaas-thema. Dan huren we niet een externe kok ofzo in, maar dat organiseren we gewoon zelf. Een paar collega’s die graag koken en/of bakken loodsen de anderen door een recept. Dit keer was het een soep-workshop. Collega’s konden zich inschrijven voor verschillende soepen en die hebben we in kleine groepjes via een webex meeting gemaakt. Nu we allemaal al ruim een jaar thuis werken, zien en spreken we sommige collega’s bijna nooit meer, als je niet op dezelfde projecten werkt. Op kantoor kwam je elkaar dan natuurlijk nog wel tegen in de kantoortuin, na een vergadering, bij de koffieautomaat of in het bedrijfsrestaurant. Maar nu natuurlijk niet, dus het was erg leuk om collega’s weer eens in een informele setting te zien.
Toen we wel nog op kantoor werkten en tussendemiddag in het bedrijfsrestaurant aten, was het altijd een feest als er pindasoep op het menu stond. Héérlijk vonden we die. En dat bleek ook wel uit het aantal inschrijvingen voor de pindasoep: daar konden we zelfs twee groepjes mee vullen. Ik heb één groepje onder mijn hoede genomen en een andere collega een tweede pindasoep-groepje. Het was erg gezellig en het eindresultaat was érg lekker, al zeg ik het zelf.
Nu heb ik eigenlijk het recept van deze pindasoep (Pindasoep van Nio) al op mijn blog staan, want dit is echt mijn absolute favoriete soep! Mijn lievelings! Ik heb niet opnieuw foto’s gemaakt van de ingrediënten of van de tussenstappen. Daar zou ik ook geen tijd voor gehad hebben, tijdens het workshoppen.
Maar ik heb wél mijn best gedaan om een mooie foto van het eindresultaat te maken. Kon ik meteen in de praktijk brengen wat ik heb geleerd tijdens een foodphotography cursus op Instagram. Het vóelt wel een beetje onwennig om vanalles naast en onder het bord te leggen (om er -in mijn ogen- zo’n zooitje van te maken). Maar volgens de cursus moet je nadenken “welk verhaal je wilt vertellen” en “layers toevoegen”. Een beetje onwennig dus nog, maar zo’n bord bruine soep is nou niet bepaald heel foto-geniek, dus die kan wel wat aankleding gebruiken (zonder al te erg de aandacht af te leiden van de “hero”).
Manlief vond de soep echt “de lekkerste die hij ooit gegeten heeft”. Terwijl ik eigenlijk niet echt iets wezenlijk anders heb gedaan dan anders, volgens mij. Maar hij vond het lekker, dus who cares?
Ingrediënten
300 gram blokjes kippendij of kipfilet
250 gram soepgroenten of nasi/bamigroenten
6 volle eetlepels pindakaas
3 eetlepels ketjap manis
1 ui
3 tenen knoflook
2 theelepels geraspte verse gember
1-3 theelepels sambal
3 bouillontabletten (kippenbouillon)
3 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
1 stengel sereh (citroengras)
2 theelepels laos
1/2 citroen
3 eetlepels geraspte kokos
4 eetlepels ongezouten pinda’s
olie
Lekker met afbakbroodjes en/of kroepoek
Bereiding
Pel en snipper de ui en knoflook tenen, rasp de gember
Verhit olie en fruit ui, knoflook, gember en sambal aan
Blus af met 1,5 liter koud water. Voeg de bouillon tabletten en de soepgroenten toe.
Plet de stengel citroengras en voeg toe aan de bouillon.
Breng aan de kook. Voeg dan de kipblokjes toe. Kook ongeveer een half uur tot de kip en de groenten gaar zijn.
Doe pindakaas met ketjap, laos, koriander en een soeplepel hete bouillon in een kom. Roer goed door tot je mengsel op pindakaas gaat lijken.
Als de kip gaar is, voeg dan het pindakaas-mensel toe en roer goed.
Breng de soep indien gewenst op smaak met wat citroensap.
Rooster de kokosrasp in een droge koekenpan. Zet apart in een schaaltje.
Rooster de pinda’s in dezelfde droge koekenpan.
Bak indien nodig de broodjes af.
Vis de stengel citroengras uit de soep.
Schep de soep in een bord of soepkom en garneer met wat geroosterde kokos en pinda’s. Lekker met afbakbroodjes en/of kroepoek.
Eet smakelijk!
Misschien vind je dit ook lekker?
Pindasoep met zoete aardappel, rijst en ei
Kippensoep met kokosmelk en eiermie
0 reacties