Pindasoep met kip

door | 2 okt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kip, lunch, Oosters, recept, soep, vlees

Weet je nog? Die zuurkool-filotaart die ik begin van de week maakte? Daar had ik kippenpoten voor gekookt, hè? Nou, die bouillon had ik -uiteraard- bewaard en daar heb ik deze heerlijke pindasoep mee gemaakt.
Ik ben sowieso dol op soep, maar pindasoep is echt wel één van mijn favorieten. De basis is natuurlijk meestal hetzelfde (bouillon + pindakaas), maar afhankelijk van wat je erdoor doet krijgt zo’n pindasoep een heel ander accent. Zo heb ik een favoriete versie met citroengras en een winterse versie met blauwe kaas. En dit was een kip-variant. Natuurlijk omdat ik ‘m maakte met echte kippenbouillon (die was in de koelkast helemaal gel-achtig geworden). En ik heb er blokjes kipfilet door gedaan. Als je er van houdt, dan raad ik eigenlijk aan om kippendij te gebruiken. Maar omdat Edwin daarvan gruwelt, gebruik ik kipfilet. Kipfilet wordt wél altijd een beetje droog, vind ik altijd, maar anders lust hij het écht niet.
Het is wel best nog wel een uitdaging om zo’n bord bruine soep er op de foto ook een beetje lekker uit te laten zien. Ik ben van het what-you-see-is-what-we-ate principe, dat wil zeggen: ik pas geen stiekeme food-fotografie trucjes toe. Dat zijn vaak práchtige foto’s, hoor, maar ik wil graag weten hoe het er écht uit komt te zien. Dus… deze soep is misschien niet het meest foto-genieke gerecht, maar wél onwijs lekker!
Deze hoeveelheid soep was wel vrij ruim voor drie personen. Hou er rekening mee dat pindasoep lastig te bewaren is. Je hele pan soep kan echt in één nacht ónder de schimmel zitten. Dus als je pindasoep over hebt: schep het in kleinere bakjes, zodat het wat sneller afkoelt en zet het -zodra het afgekoeld is- direct in afgesloten bakjes in de koelkast of diepvries.

Ingrediënten
7 dl kippenbouillon
250 gram kipfiletblokjes (of kippendij-blokjes)
250 gram nasigroenten
6 flinke eetlepels pindakaas
1 ui
2 tenen knoflook
2 bouillonblokjes (kippenbouillon)
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel kerriepoeder (Hindoestaanse Masala)
30 ml gembersiroop
30 ml ketjap manis
200 ml romige kokosmelk
olijfolie

Bereiding
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een (kleine) koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook aan. Voeg de kipblokjes en kerriepoeder toe. Bak de kipblokjes, onder regelmatig omscheppen, tot ze gaar zijn.

Verhit in een grote soeppan de kippenbouillon. Als je nou geen bouillon hebt van kippenpoten, dan kun je natuurlijk ook een extra halve liter bouillon van een bouillonblokje gebruiken. Voeg de gebakken kipblokjes met ui, de nasigroenten, een liter water en de twee bouillontabletten toe. Doe de pindakaas erbij en roer goed door.

Verhit een eetlepel olijfolie in de (nog hete) koekenpan en fruit daarin de tomatenpuree kort aan, met de gembersiroop en de ketjap. Roer goed door en doe dan het tomatenpureemengsel bij de soep. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes een paar minuten doorkoken. Roer de kokosmelk door de soep, kook nog een minuutje door en neem dan de pan van het vuur.

Lekker met kroepoek en/of afbakbroodjes.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pindasoep met zoete aardappel, rijst en ei

Pompoen-pindasoep

Pindasoep met Danish blue

Indische pindasoep (van Nio)

Kippensoep met kokosmelk en eiermie

Goedgevulde kippensoep met gort en savooiekool

Hippiesoep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *