Sint Pannekoek

door | 29 nov 2018 | avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, zoet

Wij aten pannenkoeken, vandaag, want vanmorgen hoorde ik op de radio dat het vandaag Sint Pannekoek is. Sint Pannekoek (zónder de tussen-n, want uit 1986) komt uit de strip Jan, Jans en de kinderen. Catootje heeft geen trek in boontjes, maar wil liever pannenkoeken eten. Dan bedenkt opa een list: hij zegt dat het die dag (29 november) Sint Pannekoek is, een oude Rotterdamse traditie. Op het laatste plaatje zit het hele gezin met een pannenkoek op hun hoofd aan tafel, en wensen ze Jan die net thuiskomt een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat bij ons thuis pannenkoeken Edwin’s specialiteit zijn: hij maakt het beslag en hij bakt. Ik hoef alleen maar te zeggen wat ik er op wil. De hoeveelheden in zijn recept worden niet afgewogen en afgemeten, maar gaan op gevoel.

Ingrediënten 
ongeveer een halve zak bloem
3 eieren
ongeveer 1 liter melk
boter om in te bakken

Voor óp de pannenkoeken
Stroop
Suiker
Nutella
Jam
Spek
Ui en kaas
Citroen (tip, tip, tip!!!)

Bereiding
Doe de bloem in een beslagkom. Doe de eieren en een flinke scheut melk erbij en meng met een garde tot een glad beslag. Meng er zoveel melk door dat het beslag de juiste dikte heeft. Het beslag moet zo dik/dun zijn dat als je een lepel in de hete pan doet, dat het beslag zelf langzaam uitloopt. Idealiter hoef je de pan niet rond te draaien om het beslag uit te laten lopen.
Verhit een klontje boter in een koekenpan met een dikke bodem en een anti-aanbaklaag. Schep een soeplepel beslag in de pan en laat het beslag uitlopen. Laat de pannenkoek op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is, en de onderkant licht gekleurd. Keer de pannenkoek om. Als je ‘m in de lucht kunt gooien en weer op kan vangen, dan ben je een pro. Maar als je niet zo heldhaftig bent,  dan kun je ‘m natuurlijk ook omkeren met behulp van een spatel of een pannendeksel.
Laat de onderkant ook goudbruin bakken. Laat de pannenkoek uit de pan op een bord glijden.

Versier de naturel pannenkoek met suiker, stroop, Nutella of jam.

Pannenkoeken met spek
Je kunt zowel eerst het spek in de pan doen en daar het beslag overheen gieten, als eerst het beslag in de pan en daar het spek op leggen. Al naar gelang je je spek meer of minder doorbakken wilt. Verder bakken als een gewone pannenkoek. Lekker om zo te eten. Of met geraspte kaas erop. Of stroop.

Pannenkoek met ui en kaas
Schep eerst het beslag in de pan en verdeel daar uienringen over. Strooi daar een flinke hand geraspte kaas over. Als je een goede anti-aanbak laag hebt, dan kun je de pannenkoek gewoon omkeren en met de kaas-uien-kant naar beneden bakken. Draai ‘m dan nog een keer om voordat je ‘m op het bord doet. Als je nou niet zo’n goede anti-aanbaklaag hebt, doe dan de kaas er pas op ná het omdraaien. Leg dan eventueel een deksel op de pan, zodat de kaas sneller smelt.

Pannenkoek met suiker en citroen
Dit hoorde ik vanmorgen ook op de radio: “suiker op je pannenkoek en dan een citroen er boven uit knijpen” Dat leek me echt direct een heerlijke combi en dat is het ook! Dus: tip-tip-tip! Koop volgende keer dat je pannenkoeken gaat eten een citroen en probeer dit uit. Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen!

Eet smakelijk!

En natuurlijk een vrolijk en gezegend Sint Pannekoek!

NB: Die pannenkoeken op ons hoofd, die hebben we voor ’t gemak maar even laten zitten. 

2 Reacties

 1. dspolleke

  Pindakaas op je pannenkoek!! dat is ook superlekker!

  Antwoord
  • Elleny

   Zou ik niet zo snel zelf bedenken, maar ik zet ‘m op ’t lijstje om ook eens te proberen… 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *