Chili-maissoep met gegrilde paprika

door | 15 nov 2018 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, lunch, mexicaans, recept, soep, vegetarisch

Ik had wel trek in een stevig soepje. En omdat dochterlief dol is op mais, heb ik lekker een maissoep gemaakt. Maissoep moet een beetje pittig, vind ik altijd. Anders is het zo’n weeïge, onbestemde smurrie. Maar deze soep is net iets té pittig uitgepakt. Met een beetje kookroom was dat wel te blussen, maar volgende keer doe ik een half theelepeltje chilipoeder, in plaats van een hele… 

Ingredienten
2 blikjes mais, utigelekt (2 x 300 gram)
4 aardappels
1 ui
2 tenen knoflook
1 tomaat
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel chili-poeder
1/2 liter melk
1 bouillontablet
water
1 bosje peterselie
3 rode puntpaprika’s
100 ml kookroom

Bereiding
Zet de puntpaprika’s in een bakvorm met anti-aanbaklaag onder de gril. Als het velletje zwart geblakerd is, haal ze dan uit de oven en doe in een schaal die je afdekt met keukenfolie. Laat even staan.

Snijd de ui in stukjes. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Ontvel de tomaat door deze even in te snijden en een tijdje in een soepkom met kokend water te laten staan. Dan kun je het velletje er zo af trekken. Snijd de tomaat in blokjes.

Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem en bak daarin de ui en de uitgeperste knoflook aan. Doe de chilipoeder, komijn en koriander erbij en bak nog even door. Doe er de aardappelblokjes, anderhalf blikje mais (hou ongeveer een half blikje over, om na het pureren weer toe te voegen) en de tomaat bij. Blus af met de melk. Doe er de bouillontablet, een halve liter water bij.

Breng dit, onder regelmatig roeren aan de kook en laat een minuut of 20-30 doorkoken, totdat de aardappel gaar is.

Hak ondertussen de peterselie fijn.

Als de paprika’s zijn afgekoeld, dan kun je heel makkelijk het velletje er van af trekken. Snijd dan de paprika doormidden en verwijder de zaadjes: ik klap ‘m daarvoor helemaal open op de snijplank en veeg met mijn vinger de zaadjes eruit. Snij de gegrilde paprika in reepjes.

Haal de pan van ’t vuur en pureer de soep met een staafmixer, tot de dikke massa. Proef even en breng op smaak met zout en/of peper. Ik hou wel van een beetje dikke soep, maar als je ‘m nou te dik vindt, voeg dan nog wat water en evt een stukje bouillontablet toe. Doe nu de achtergehouden maiskorrels in de soep en zet nog even terug op het vuur, tot de soep opnieuw kookt.

Schep de soep in een kom en giet er een beetje kookroom op. Doe er wat gehakte peterselie op en leg daar heel voorzichtig een lepeltje gegrild paprika op.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *