Ik had nog een paar stronken witlof in de koelkast liggen. Daar had ik een salade mee willen maken, afgelopen week, maar daar was ik niet aan toegekomen. Nu heb ik er lekker soep mee gemaakt. 
Het is eigenlijk een heel simpel recept, en op de hamreepjes na had ik alles al wel in huis.
Het was echt heerlijk! En met dit koude weer is een warme soep in plaats van een salade ook eigenlijk wel zo lekker…

Ingrediënten
4 stronken witlof
2 uien
1 aardappel
25 gram boter
2 bouillontabletten (kip)
1 liter kokend water
1 pakje kookroom (200 ml)
peterselie
hamreepjes

Bereiding
Verwijder eventuele lelijke stukjes van de witlof en snij het kontje eraf. Snij de stronk dan doormidden en snij de bittere harde kern weg. Snij dan de rest van de stronk in reepjes.
Schil de uien en snij ze in stukjes. Schil de aardappel en snij in stukjes. Hak de peterselie fijn.
Verhit een pan en smelt daarin de boter. Doe er de ui en de witlof in en roerbak een paar minuten op laag vuur. Doe dan de aardappelstukjes, bouillontabletten en het kokende water water bij.
Laat de soep zachtjes doorkoken en roer af en toe door. Check na een minuut of 20 of de aardappel zacht is, door er met een vork in dde prikken.  Haal, als dat het geval is, de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Zet dan de pan weer terug op de pit en giet er al roerend de kookroom bij. Warm nog even door, maar breng niet meer aan de kook. Proef even of je ‘m nog verder op smaak wilt brengen met zout en peper. Ik vond ‘m perfect, zo, dus ik heb er geen zout of peper meer aan toegevoegd.

Schep de soep in een diep bord of kom en doe er een handje hamreepjes op. Garneer met wat peterselie.

Eet smakelijk!

PS: Oooooh, en vinden jullie het bord niet ongelooflijk schattig? Uit de kringloopwinkel! 🙂

Volg en like:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial