Boerenkool stamppot

door | 29 dec 2018 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, stamppot, varken, vlees

Vandaag even lekkere, doodgewone Hollandse pot: boerenkool stamppot! Qua kokkerellen zijn er spannendere gerechten te bedenken, maar de kinderen zijn er dol op. En zelf vind ik het op zijn tijd ook heerlijk! Natuurlijk maken we een kuiltje, gevuld met jus. Stamppot zonder kuiltje is gewoon niet compleet. Soms heb ik nog jus van een gebraden stukje vlees, van een van de afgelopen dagen. Maar als ik dat niet heb, dan maak ik het soms ook gewoon uit een pakje, hoor.

Ingrediënten
1 zak voorgesneden boerenkool (500 gram)
1 kilo aardappelen
snuf zout
1 rookworst
150 gram gerookte spekjes
50 gram boter
jus (restje van de afgelopen dagen of van jus-poeder)

Bereiding
Schil de aardappelen. Doe ze in een grote pan en doe er zoveel water bij dat ze onder staan. Doe daar de boerenkool op. Strooi er zout overheen. Pak de rookworst uit (uit beide verpakkingen) en leg die bovenop de boerenkool. Leg de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet dan half en kook zacht door.
Na een minuut of 20-30 zijn de aardappelen gaar. Check dat even door met een vork in een aardappel te prikken. Als ie zacht is, dan zijn ze gaar.

Bak intussen de gerookte spekjes in een pannetje uit.

Haal de worst uit de pan.
Giet het vocht af (door de deksel er schuin op te houden, met behulp van een afgiet-deksel, of in een vergiet). Vang een beetje van het kookvocht op.


Doe nu een klontje boter in de pan en stamp de aardappelen fijn met  een stamppot stamper. Meng met de stamper de boerenkool, aardappels en boter goed door elkaar. Doe de spekjes en het bakvet van de spekjes bij de boerenkool stamppot en roer goed door. Als de stamppot te droog is, dan kun je eventueel nog wat opgevangen kookvocht bij de boerenkool doen.
Warm de jus op (een restje van één van de afgelopen dagen) of maak eventueel wat jus uit een pakje, potje of zakje, volgens de aanwijzing op de verpakking.

Schep de stamppot op. Maak een kuiltje en doe daar de jus in. Leg er een stukje rookworst bij.

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. mam

  omdat ik echt van team boerenkool met worst ben, voor ons vandaag deze stamppot

  Antwoord
  • Elleny

   Lekker, hoor! Eet smakelijk, alvast!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *